Pascha to święto żydowskie, jednak w religii prawosławnej tak nazywana jest też Wielkanoc. Za wschodnią granicą paschą nazywają również słodką babeczkę (kulicz) albo twarogowy deser. Dziś przedstawiam paschę właśnie w tym ostatnim znaczeniu. Tradycyjnie do jej przygotowania używa się twarogu, masła, cukru i jajek, czasem twaróg gotuję się z mleka i masy śmietanowo-jajecznej. Następnie tę słodką serową masę dociska się w specjalnych drewnianych foremkach z charakterystycznym wzorkiem lub napisami. Nie wiem, jak pascha trafiła do kuchni polskiej, ale w niektórych domach jest bardzo lubiana i tradycyjnie gości na wielkanocnym stole.
Moja pascha smakuje trochę jak sernik na zimno. Masa serowa jest dość zbita, w sam raz słodka, z nutą wanilii, upitymi rumem rodzinkami i prażonymi płatkami migdałów. Nie mogłam się od niej oderwać i cały czas dokrajałam po kawałeczku... i nawet nie zastanawiałam się, że ma bardzo dużo kalorii:)
Pascha waniliowa
Składniki:
500g twarogu półtłustego lub tłustego
100g masła
3 duże żółtka
120g cukru
120ml śmietanki 30%
laska wanilii
100g rodzynków
3 łyżki płatków migdałowych
50ml rumu
Rodzynki zalać rumem, odstawić na godzinę. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą pianę. Laskę wanilii rozciąć wzdłuż na pół, wyskrobać nasionka, dodać je do śmietanki. Śmietankę podgrzać. Naczynie z żółtkami umieścić w kąpieli wodnej. Do masy jajecznej wlać gorąca śmietankę, ciągle ubijać, aż powstanie gęsty budyń. Budyń przestudzić.
Twaróg zmielić 2-krotnie. Masło utrzeć na puch, ciągle ucierając, dodawać po łyżce twarogu i budyniu jajecznego.
Rodzynki osączyć z rumu, razem z płatkami migdałowymi dodać do masy serowej, wymieszać.
Glinianą doniczkę lub foremkę z dziurką wyłożyć kilkakrotnie złożoną gazą. Na gazę wyłożyć masę serową, przykryć z wierzchu gazą, postawić talerzyk i obciążyć czymś (użyłam moździerza).
Formę wstawić do naczynia, żeby przez dziurkę mógł skapywać płyn. Umieścić w lodówce na 12 godzin.
Paschę delikatnie wyjąc razem z gazą z formy, ustawić na talerzu, gazę zdjąć, paschę udekorować wg uznania. Ja udekorowałam kwiatkami z płatków migdałowych i białej czekolady.
Paschę przechowujemy w lodówce.
Radosnego przygotowania do Świąt życzę!!
500g twarogu półtłustego lub tłustego
100g masła
3 duże żółtka
120g cukru
120ml śmietanki 30%
laska wanilii
100g rodzynków
3 łyżki płatków migdałowych
50ml rumu
Rodzynki zalać rumem, odstawić na godzinę. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą pianę. Laskę wanilii rozciąć wzdłuż na pół, wyskrobać nasionka, dodać je do śmietanki. Śmietankę podgrzać. Naczynie z żółtkami umieścić w kąpieli wodnej. Do masy jajecznej wlać gorąca śmietankę, ciągle ubijać, aż powstanie gęsty budyń. Budyń przestudzić.
Twaróg zmielić 2-krotnie. Masło utrzeć na puch, ciągle ucierając, dodawać po łyżce twarogu i budyniu jajecznego.
Rodzynki osączyć z rumu, razem z płatkami migdałowymi dodać do masy serowej, wymieszać.
Glinianą doniczkę lub foremkę z dziurką wyłożyć kilkakrotnie złożoną gazą. Na gazę wyłożyć masę serową, przykryć z wierzchu gazą, postawić talerzyk i obciążyć czymś (użyłam moździerza).
Formę wstawić do naczynia, żeby przez dziurkę mógł skapywać płyn. Umieścić w lodówce na 12 godzin.
Paschę delikatnie wyjąc razem z gazą z formy, ustawić na talerzu, gazę zdjąć, paschę udekorować wg uznania. Ja udekorowałam kwiatkami z płatków migdałowych i białej czekolady.
Paschę przechowujemy w lodówce.
Radosnego przygotowania do Świąt życzę!!
Jak pięknie wygląda, taka elegancka, idealna na Wielkanoc.
OdpowiedzUsuńoczywiście udekorować można ją inaczej, ale chciałam, żeby była taka stonowana;)
Usuńsliczna pascha :)
OdpowiedzUsuńdziękuję;)
UsuńJaka delikatna... Piękna i pyszna pascha w sam raz na świąteczny stół:)
OdpowiedzUsuńna wielkanocnym stole będzie prezentować się pięknie;)
UsuńPatrze i podziwiam , a wiesz dlaczego ale wstyd aż się przyznać ja nigdy nie robiłam paschy . Twoja wygląda uroczo. Przyglądam się i stwierdzam , że w tym roku i ja zrobię paschę . Nie taka fajna jak twoja ale zrobię :)
OdpowiedzUsuńAsiu, koniecznie zrób! jest bardzo smaczna, a co do wyglądu - nie bądź skromna, z pewnością będzie piękna!
UsuńNigdy nie robiłam, ale jadłam ;) Pyszna jest!
OdpowiedzUsuńja zrobiłam pierwszy raz, ale z pewnością jeszcze powtórzę;)
UsuńWspaniała. Nigdy jeszcze nie robiłam paschy. Może teraz zrobię po raz pierwszy :-)
OdpowiedzUsuńto tak jak ja, aż w końcu zrobiłam i nie żałuje:)
UsuńNigdy nie robiłam, ale widuję ją często na blogach i nie powiem - kusi:) Zwłaszcza, że uwielbiam serniki!
OdpowiedzUsuńjeśli serniki lubisz, to i paschę pokochasz;) smakuje rewelacyjnie!
UsuńBardzo elegancka i ślicznie ozdobiona :)
OdpowiedzUsuńdziękuję;)
UsuńNigdy u nas nie było tradycyjnej paschy i z jednej strony przymierzamy się do jej zrobienia a z drugiej właśnie ta kaloryczność trochę nas przeraża :P
OdpowiedzUsuńbyłam świadoma jej kaloryczności, ale smak zagłuszył wyrzuty sumienia;)
UsuńNigdy nie jadłam paschy, jestem strasznie ciekawa jej smaku :)
OdpowiedzUsuńsmakuje jak sernik, taki prawdziwy, ciężki, wilgotny. Bardzo smaczna!
Usuńkurczę, nigdy nie jadłam paschy, a jestem bardzo jej ciekawa. Twoja wygląda obłędnie, piękna!
OdpowiedzUsuńdziękuję;) również byłam ciekawa smaku, więc postanowiłam zrobić. Warto było!
UsuńJadłam paschę, ale nigdy jej nie robiłam. Smak naprawdę zachwyca. Twoja wygląda bardzo wykwintnie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję, może spróbujesz sama zrobić, efekt smakowy wynagrodzi starania;)
UsuńPrzepiękna pascha
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
dziękuję;) miłej niedzieli życzę!
Usuńpiekna, nigdy jeszce nie robiłam paschy, ale chyba na te święta zrobię :)
OdpowiedzUsuńbardzo polecam! to taki sernik w nieco innym wydaniu, smakuje cudnie!
UsuńNie robiłam o tej pory, ale już tyle pochawał się na jej temat nasłuchałam, że chyba czas to zmienić . Fajnie udekorowałaś :)
OdpowiedzUsuńdziękuję;) polecam zrobić, smakuje wspaniale:)
UsuńWygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam, choć u mnie w domu nie ma tradycji jej przyrządzania, to od czasu do czasu ją robię. Twoja wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuń