Przygotowując kiedyś na święta pasztet z królika pomyślałam sobie: a gdyby tak zamiast jednego dużego pasztetu upiec kilka mniejszych? Wyszły bardzo urocze i pyszne. Takie mini-pasztety ładnie zapakowane będą też wspaniałym prezentem.
Polecam również inne przepisy na pasztety:
- Pasztet z ciecierzycy
- Pasztet z cukinii z płatkami owsianymi
- Pasztet jaglano-pieczarkowy
- Pasztet z soczewicy z nutą indyjską
- Pasztet z królika
- Pasztet świąteczny
- Pasztet z gęsi
- Pasztet z indyka (z żurawiną)
- Pasztet jaglano-pieczarkowy
- Pasztet z królika z kurkami
Mini-pasztety z królika z żurawiną
Składniki:
1kg mięsa królika
250g surowego boczku
200g wątróbki drobiowej
2 cebule
1 pietruszka
2 liście laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
2 gałązki rozmarynu
2 suche kajzerki
3 jajka
50ml brandy
250ml białego półsłodkiego wina
200g suszonej żurawiny
50ml oleju Kujawski z czosnkiem
Królika i boczek podzielić na mniejsze kawałki. Cebule obrać i przekroić na pół. W głębokiej patelni rozgrzać olej Kujawski z ziołami, zrumienić mięso z każdej strony. Do mięsa włożyć cebule, pietruszkę, liście laurowe, ziele angielskie i gałązki rozmarynu, zalać winem i szklanką wody, dusić na małym ogniu przez godzinę, dodać wątróbkę i dusić jeszcze 20 minut.
Mięso ostudzić, oddzielić od kości. Kajzerki namoczyć w bulionie z mięsa. Mięso, warzywa i bułki zmielić 2-krotnie, doprawić do smaku. Dodać jajka, brandy i połowę żurawiny. Foremki wyłożyć papierem do pieczenia, każdą napełnić mięsem, po wierzchu posypać pozostałą żurawiną.
Foremki wstawić do piekarnika, piec 40 minut w temp. 170stC.
Jeśli pasztety będą mocno się rumienić, z wierzchu można przykryć folią.
Porada: Jeśli chcemy upiec pasztety miękkie, do smarowania – foremki smarujemy olejem Kujawskim z ziołami i do każdej na mięso wlewamy 3-4 łyżki gorącego bulionu, pieczemy 30 minut.
Smacznego!
1kg mięsa królika
250g surowego boczku
200g wątróbki drobiowej
2 cebule
1 pietruszka
2 liście laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
2 gałązki rozmarynu
2 suche kajzerki
3 jajka
50ml brandy
250ml białego półsłodkiego wina
200g suszonej żurawiny
50ml oleju Kujawski z czosnkiem
Królika i boczek podzielić na mniejsze kawałki. Cebule obrać i przekroić na pół. W głębokiej patelni rozgrzać olej Kujawski z ziołami, zrumienić mięso z każdej strony. Do mięsa włożyć cebule, pietruszkę, liście laurowe, ziele angielskie i gałązki rozmarynu, zalać winem i szklanką wody, dusić na małym ogniu przez godzinę, dodać wątróbkę i dusić jeszcze 20 minut.
Mięso ostudzić, oddzielić od kości. Kajzerki namoczyć w bulionie z mięsa. Mięso, warzywa i bułki zmielić 2-krotnie, doprawić do smaku. Dodać jajka, brandy i połowę żurawiny. Foremki wyłożyć papierem do pieczenia, każdą napełnić mięsem, po wierzchu posypać pozostałą żurawiną.
Foremki wstawić do piekarnika, piec 40 minut w temp. 170stC.
Jeśli pasztety będą mocno się rumienić, z wierzchu można przykryć folią.
Porada: Jeśli chcemy upiec pasztety miękkie, do smarowania – foremki smarujemy olejem Kujawskim z ziołami i do każdej na mięso wlewamy 3-4 łyżki gorącego bulionu, pieczemy 30 minut.
Smacznego!
Jak bym chciała mieć taki pasztet na świątecznym stole :)
OdpowiedzUsuńnic trudnego;) trochę czasochłonne danie, ale warte każdej chwili w kuchni;)
UsuńSuper pomysł, świetnie wyglada
OdpowiedzUsuńdziękuję;) smakują pysznie;)
UsuńPasztet z królika musi być bardzo delikatny....ślinka cieknie :) PS. Świetne potrawy przygotowałaś na e-booka :))
OdpowiedzUsuńtak, pasztety z królika są delikatne w smaku:)
Usuńe-book będzie pyszny, jak zaglądam do Ciebie, to ślinka cieknie i już nie mogę się doczekać jego wydania;)
na stole będą pięknie wyglądać:)
OdpowiedzUsuńa i do koszyczka można go zapakować;)
UsuńŚwietny pomysł z mini-pasztetami - idealny rozmiar do koszyczka wielkanocnego! Piękne z tą "czapeczką" z żurawiny! :)
OdpowiedzUsuńsmakowite są, żurawinka stanowi przysłowiową kropkę nad i:)
UsuńRewelacja!:)
OdpowiedzUsuńpotwiedzam;)
UsuńAle cudownie wyglądają :-) muszą być pyszne :-)
OdpowiedzUsuńbardzo smakowite;)
UsuńFaktycznie urocze i dają więcej frajdy w jedzeniu niż jeden duży pasztet :D
OdpowiedzUsuńupiekę w takiej wersji jeszcze nie jeden raz;)
Usuńtaki pasztet jest najlepszy! ciekawa jestem tego królika :-)
OdpowiedzUsuńpasztet z królika jest delikatny w smaku, nam bardzo smakuje
UsuńDomowe wyroby są zdecydowanie najlepsze;)
OdpowiedzUsuńto prawda, w dodatku wiemy co jemy
UsuńSmakowicie się prezentuje :) na pewno jest przepyszny :)
OdpowiedzUsuńmogę jedynie potwierdzić;)
UsuńPyszne paszteciki, fajny pomysł z wersją mini ;)
OdpowiedzUsuńsą podzielne i równie smaczne, jak duży:)
UsuńUroczo wyglądają ;)
OdpowiedzUsuńdziękuję;)
UsuńFajne paszteciki, choć ja z królika jeszcze nie jadłam.... może podeślesz takie jedno maleństwo? :)))
OdpowiedzUsuńzapraszam;)
UsuńBardzo apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepięknie :)
OdpowiedzUsuńsmakują również świetnie;)
Usuńsuper pomysł na pasztet :) fajne połączenie z żurawiną :)
OdpowiedzUsuńżurawina z mięsem to udane połączenie
UsuńSuper pomysł. Ja dzisiaj kupiłam królika... planuję upiec :) ale kto wie co mi z tego wyjdzie...
OdpowiedzUsuńjestem pewna, że wyjdzie smacznie;)
UsuńMuszę podesłać przepis mojej koleżance, która jest fanką królika, mi się królik kojarzy z kotem a mam 2 kocurki :)
OdpowiedzUsuńkrólika nie każdy kupuje i je, przeważnie ze względów sentymentalnych.
Usuń