wtorek, 10 marca 2015

Królik duszony w cydrze z musztardą francuską, podany z kaszą perłową


Mruczałam kiedyś z zachwytu, jedząc ser koryciński, teraz mruczę, zajadając to danie. Królik duszony w cydrze smakuje doskonale! Jest aromatyczny, o lekkim posmaku jabłek, a sos na bazie cydru jest tak pyszny i esencjonalny, że wyjadamy go zawsze do ostatniej kropli. Najlepszym dodatkiem do tego dania będzie kasza perłowa lub gryczana na sypko, albo świeża chrupiąca bagietka.
Bardzo polecam!
Ten przepis już można pobrać z e-bookiem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl


Składniki:
1 tuszka królika (ok 1-1,2 kg) lub 6 udek
400ml cydru jabłkowego
2 cebule
1 marchew
garść suszonych jabłek
1-2 łyżki mąki gryczanej lub kukurydzianej
3 ząbki czosnku
2 łyżki musztardy francuskiej
4 łyżki oleju Kujawskiego z cytryną i bazylią
2 łyżeczki tymianku
sól
pieprz biały
kmin rzymski

Kasza:
1 szklanka kaszy perłowej
500ml wody
sól
1 łyżeczka oleju Kujawskiego z cytryną i bazylią
1 mała marchew
3 łyżki zielonego groszku (może być mrożony)

Królika podzielić na kawałki, posolić, posypać pieprzem, tymiankiem. Odstawić na godzinę. Na patelni rozgrzać olej Kujawski z ziołami, zeszklić pokrojoną cebulę i posiekany czosnek, przełożyć do rondla. Kawałki królika obsmażyć na rumiano w każdej strony, ułożyć na cebuli, z wierzchu posypać mąką, tymiankiem i kminem rzymskim. Dodać pokrojoną w plasterki marchew,musztardę, wlać 300ml cydru, zagotować, dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 70 minut. W trakcie duszenia podlewać pozostałym cydrem. Pod koniec duszenia dodać suszone jabłka, posolić do smaku. Sos można dodatkowo zagęścić łyżką mąki.
W międzyczasie ugotować kaszę perłową: kaszę wsypać do osolonej wrzącej wody, dodać łyżeczkę oleju Kujawskiego z ziołami, pokrojoną w kostkę marchew i groszek, gotować przez 13 minut. Garnek z kaszą owinąć ręcznikiem lub kocem i pozostawić na 20 minut.
Królika podawać z kaszą, polać sosem.
Smacznego!

26 komentarzy:

  1. ja na królika się nie skuszę, ale za to mój ukochany byłby szczęśliwy jedząc takie danie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. nadaje się zarówno na niedzielny obiad, jak i bardziej uroczyste okazje;)

      Usuń
  3. Ja na następny wekeend biore się za królika :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie jadam mięsa, ale dobór składników i przepis robi wrażenie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mięso królika ma fajny słodki posmak naszym zdaniem :) Patrząc na zdjęcie aż czujemy przepyszny zapach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, jest delikatne i kruche, a cydr świetnie go podkreśla

      Usuń
  6. Za mięsem królika nie przepadam, ale Twoja potrawa wygląda bardzo wykwintnie i smacznie :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Królik to zdecydowanie mój smak dzieciństwa! Pysznie i zdrowo :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Z racji dostępności królika w Lidlu w tym tygodniu, planuję zrobić go w piątek. :) Ciekawa inspiracja.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. koniecznie zrób, królik w każdym daniu smakuje pysznie

      Usuń
  9. W cydrze jadłam tylko wieprzowinę, królik musi smakować pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja z kolei wieprzowiny w cydrze nie próbowałam, ale chętnie poeksperymentuję;)

      Usuń
  10. Bardzo ciekawy przepis :) Myślę,że skusiłabym się na takiego królika, chociaż jakoś wielką miłością go nie darzę-mój dziadek miał króliczki i jakoś tak dziwnie jest mi je jeść;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam także za każdym razem mieszane uczucia. Ale gdy kupuję w sklepie mięso, a nie żywą istotę, to traktuję to jako jedzenie.

      Usuń
  11. Brzmi bardzo wykwintnie, z chęcią bym spróbowała. Piękne zdjecia :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj