Mruczałam kiedyś z zachwytu, jedząc ser koryciński, teraz mruczę, zajadając to danie. Królik duszony w cydrze smakuje doskonale! Jest aromatyczny, o lekkim posmaku jabłek, a sos na bazie cydru jest tak pyszny i esencjonalny, że wyjadamy go zawsze do ostatniej kropli. Najlepszym dodatkiem do tego dania będzie kasza perłowa lub gryczana na sypko, albo świeża chrupiąca bagietka.
Bardzo polecam!
Ten przepis już można pobrać z e-bookiem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl
Składniki:
1 tuszka królika (ok 1-1,2 kg) lub 6 udek
400ml cydru jabłkowego
2 cebule
1 marchew
garść suszonych jabłek
1-2 łyżki mąki gryczanej lub kukurydzianej
3 ząbki czosnku
2 łyżki musztardy francuskiej
4 łyżki oleju Kujawskiego z cytryną i bazylią
2 łyżeczki tymianku
sól
pieprz biały
kmin rzymski
Kasza:
1 szklanka kaszy perłowej
500ml wody
sól
1 łyżeczka oleju Kujawskiego z cytryną i bazylią
1 mała marchew
3 łyżki zielonego groszku (może być mrożony)
Królika podzielić na kawałki, posolić, posypać pieprzem, tymiankiem. Odstawić na godzinę. Na patelni rozgrzać olej Kujawski z ziołami, zeszklić pokrojoną cebulę i posiekany czosnek, przełożyć do rondla. Kawałki królika obsmażyć na rumiano w każdej strony, ułożyć na cebuli, z wierzchu posypać mąką, tymiankiem i kminem rzymskim. Dodać pokrojoną w plasterki marchew,musztardę, wlać 300ml cydru, zagotować, dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 70 minut. W trakcie duszenia podlewać pozostałym cydrem. Pod koniec duszenia dodać suszone jabłka, posolić do smaku. Sos można dodatkowo zagęścić łyżką mąki.
W międzyczasie ugotować kaszę perłową: kaszę wsypać do osolonej wrzącej wody, dodać łyżeczkę oleju Kujawskiego z ziołami, pokrojoną w kostkę marchew i groszek, gotować przez 13 minut. Garnek z kaszą owinąć ręcznikiem lub kocem i pozostawić na 20 minut.
Królika podawać z kaszą, polać sosem.
Smacznego!
ja na królika się nie skuszę, ale za to mój ukochany byłby szczęśliwy jedząc takie danie :)
OdpowiedzUsuńto może uszczęśliwisz kulinarnie ukochanego?
UsuńWykwintne danie:)
OdpowiedzUsuńnadaje się zarówno na niedzielny obiad, jak i bardziej uroczyste okazje;)
UsuńJa na następny wekeend biore się za królika :)
OdpowiedzUsuńbędzie pysznie;) chętnie "wpadnę" do Ciebie;)
UsuńNie jadam mięsa, ale dobór składników i przepis robi wrażenie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję;)
UsuńIście królewskie danie:)
OdpowiedzUsuńdziękuję;)
UsuńBardzo ciekawe danie :-)
OdpowiedzUsuńdomownicy zachwyceni;)
UsuńMięso królika ma fajny słodki posmak naszym zdaniem :) Patrząc na zdjęcie aż czujemy przepyszny zapach :)
OdpowiedzUsuńtak, jest delikatne i kruche, a cydr świetnie go podkreśla
UsuńZa mięsem królika nie przepadam, ale Twoja potrawa wygląda bardzo wykwintnie i smacznie :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję;)
UsuńKrólik to zdecydowanie mój smak dzieciństwa! Pysznie i zdrowo :)
OdpowiedzUsuńpolecam do wypróbowania:)
UsuńZ racji dostępności królika w Lidlu w tym tygodniu, planuję zrobić go w piątek. :) Ciekawa inspiracja.
OdpowiedzUsuńkoniecznie zrób, królik w każdym daniu smakuje pysznie
UsuńW cydrze jadłam tylko wieprzowinę, królik musi smakować pysznie!
OdpowiedzUsuńja z kolei wieprzowiny w cydrze nie próbowałam, ale chętnie poeksperymentuję;)
UsuńBardzo ciekawy przepis :) Myślę,że skusiłabym się na takiego królika, chociaż jakoś wielką miłością go nie darzę-mój dziadek miał króliczki i jakoś tak dziwnie jest mi je jeść;)
OdpowiedzUsuńmam także za każdym razem mieszane uczucia. Ale gdy kupuję w sklepie mięso, a nie żywą istotę, to traktuję to jako jedzenie.
UsuńBrzmi bardzo wykwintnie, z chęcią bym spróbowała. Piękne zdjecia :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
Usuń