Sezon polskich owoców jeszcze przed nami, więc i wekowanie zacznie się dopiero za kilka miesięcy. Ale pomarańcze lepiej przetwarzać teraz. Koniec sezonu na pomarańcze przynosi najsłodsze i najlepsze owoce. Łapcie moment i zróbcie kilka słoiczków cudownej pomarańczowej konfitury! Ma w sobie smak Hiszpanii, jest słodka, z charakterystyczną delikatną nutką goryczki. Jej kolor jest tak słoneczny, że rozchmurza każdą niepogodę. Gotuję ją długo na małym ogniu, a wtedy jest gęsta i esencjonalna. Można nadziać nią rogaliki, wykorzystać do ciast lub do mazurka albo po prostu wyjadać łyżeczką ze słoika.
Składniki (na ok.600 ml gotowej konfitury):
1,5kg ekologicznych pomarańczy (5-6 dużych)
0,5 kg cukru
1 cytryna
1 szklanka wody
Pomarańcze wyszorować. Z połowy owoców zetrzeć skórkę za pomocą zestera.
Resztę owoców obrać, ze skórki obkroić albedo, skórki pokroić w drobną kostkę, a wszystkie owoce w półplasterki.
Z wody i cukru ugotować gęsty syrop, zalać owoce i skórki, dodać sok i startą skórkę cytryny, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować ok. godziny, aż konfitura będzie wystarczająco gęsta. Gorącą konfiturę nakładać w słoiki, zakręcić, odwrócić do góry dnem na 15 minut.
Słonecznego dnia!
Składniki (na ok.600 ml gotowej konfitury):
1,5kg ekologicznych pomarańczy (5-6 dużych)
0,5 kg cukru
1 cytryna
1 szklanka wody
Pomarańcze wyszorować. Z połowy owoców zetrzeć skórkę za pomocą zestera.
Resztę owoców obrać, ze skórki obkroić albedo, skórki pokroić w drobną kostkę, a wszystkie owoce w półplasterki.
Z wody i cukru ugotować gęsty syrop, zalać owoce i skórki, dodać sok i startą skórkę cytryny, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować ok. godziny, aż konfitura będzie wystarczająco gęsta. Gorącą konfiturę nakładać w słoiki, zakręcić, odwrócić do góry dnem na 15 minut.
Słonecznego dnia!
Cudowne konfitury!.
OdpowiedzUsuńcały dom pachnie;)
UsuńTaka konfitura plus poranny naleśnik... Rozmarzyłam się:)
OdpowiedzUsuńmmm, ja też;)
UsuńWspaniała. Uwielbiam konfiturę pomarańczową i cytrynową :-)
OdpowiedzUsuńcytrynowej nie robiłam, ale też pewnie smakuje świetnie
Usuńwspaniała konfitura :)
OdpowiedzUsuńpotwierdzam;)
UsuńRewelacyjny pomysł, dziękuję! Że też wcześniej nie wpadłam żeby zrobić sama dżem z pomarańczy :)
OdpowiedzUsuńsuper smakuje i łatwo się robi:)
UsuńWspaniała, od razu sobie pomyślałam o pysznych naleśnikach z taką konfiturą. Mniam! :)
OdpowiedzUsuńa ja nabrałam ochoty na domową chałkę z konfiturą i mlekiem;)
UsuńŚwietny pomysł. :) A czy zmniejszenie ilości cukru wpłynie tu jakoś znacząco? Chciałabym ograniczyć go w konfiturze do minimum.
OdpowiedzUsuńw zeszłym roku robiłam z mniejsza ilością cukru (dałam 300g na 1,5kg owoców) i nie gotowałam syropu, tylko cukrem zasypałam pomarańcze. Wyszedł smaczny pomarańczowy dżemik, ale nie było tego charakterystycznego efektu szklistych owoców i skórek. Dlatego teraz dałam więcej cukru w postaci syropu.
Usuńnie wiem, czy to zależało od ilości cukru i sposobu gotowania, ale tegoroczny efekt bardziej mnie się podoba smakowo i wizualnie
UsuńDziękuję, pomyślę, mam nadzieję, że wyrobię się czasowo:)
Usuńzdążysz, bo pomarańcze są dostępne przez cały rok, ale teraz są najlepsze, IMHO:)
Usuńpomarańcze nie są moimi ulubionymi owocami i raczej unikam takiej konfitury, ale w sumie nigdy nie miałam okazji jeść domowej - na pewno by mi posmakowała :-)
OdpowiedzUsuńmy z kolei bardzo lubimy:) a co do konfitury - może posmakowałaby Tobie;)
UsuńJuż sobie wyobrażam mazurek z taką konfiturą!
OdpowiedzUsuńwłaśnie zamierzam upiec mazurek pomarańczowy:)
UsuńSzukam dobrego przepisu na konfiturę pomarańczowa, bo chciałam taka zrobić. Wypróbuję Twój przepis! :)
OdpowiedzUsuńspróbuj, mam nadzieję, że przypadnie Ci do gustu:)
UsuńBardzo fajne konfitury :)
OdpowiedzUsuńpyszne":)
UsuńUwielbiam konfiturę pomarańczową, a nigdy dotąd nie przygotowywałam jej samodzielnie. Przepłacam za to w sklepie, wybierając certyfikowane, zdrowe wersje, zamiast sama ją przygotować...
OdpowiedzUsuńrzuć przepłacanie;) zrobienie domowej wcale nie jest trudne, tym bardziej że ekologiczne pomarańcze też są dostępne w normalnej cenie
UsuńMój syn uwielbia takie konfitury, a kupne to nie to samo, może się zmobilizuję i zrobię :)
OdpowiedzUsuńdobre kupne kosztują sporo, więc lepiej zrobić samemu i delektować się smakiem:)
UsuńPomarańcza lubimy sobie zjeść od czasu do czasu ale tylko w formie świeżego owocu, bo wszelkie przetwory z nich do nas nie za bardzo przemawiają ;)
OdpowiedzUsuńu nas pomarańcze są na równi z jabłkami, zajadamy się nimi zimą na potęgę;)
Usuń