wtorek, 24 marca 2015

Konfitura pomarańczowa

Sezon polskich owoców jeszcze przed nami, więc i wekowanie zacznie się dopiero za kilka miesięcy. Ale pomarańcze lepiej przetwarzać teraz. Koniec sezonu na pomarańcze przynosi najsłodsze i najlepsze owoce. Łapcie moment i zróbcie kilka słoiczków cudownej pomarańczowej konfitury! Ma w sobie smak Hiszpanii, jest słodka, z charakterystyczną delikatną nutką goryczki. Jej kolor jest tak słoneczny, że rozchmurza każdą niepogodę. Gotuję ją długo na małym ogniu, a wtedy jest gęsta i esencjonalna. Można nadziać nią rogaliki, wykorzystać do ciast lub do mazurka albo po prostu wyjadać łyżeczką ze słoika.

Składniki (na ok.600 ml gotowej konfitury):
1,5kg ekologicznych pomarańczy (5-6 dużych)
0,5 kg cukru
1 cytryna
1 szklanka wody

Pomarańcze wyszorować. Z połowy owoców zetrzeć skórkę za pomocą zestera.
Resztę owoców obrać, ze skórki obkroić albedo, skórki pokroić w drobną kostkę, a wszystkie owoce w półplasterki.
Z wody i cukru ugotować gęsty syrop, zalać owoce i skórki, dodać sok i startą skórkę cytryny, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować ok. godziny, aż konfitura będzie wystarczająco gęsta. Gorącą konfiturę nakładać w słoiki, zakręcić, odwrócić do góry dnem na 15 minut.
Słonecznego dnia! 


31 komentarzy:

  1. Taka konfitura plus poranny naleśnik... Rozmarzyłam się:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniała. Uwielbiam konfiturę pomarańczową i cytrynową :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cytrynowej nie robiłam, ale też pewnie smakuje świetnie

      Usuń
  3. Rewelacyjny pomysł, dziękuję! Że też wcześniej nie wpadłam żeby zrobić sama dżem z pomarańczy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniała, od razu sobie pomyślałam o pysznych naleśnikach z taką konfiturą. Mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a ja nabrałam ochoty na domową chałkę z konfiturą i mlekiem;)

      Usuń
  5. Świetny pomysł. :) A czy zmniejszenie ilości cukru wpłynie tu jakoś znacząco? Chciałabym ograniczyć go w konfiturze do minimum.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w zeszłym roku robiłam z mniejsza ilością cukru (dałam 300g na 1,5kg owoców) i nie gotowałam syropu, tylko cukrem zasypałam pomarańcze. Wyszedł smaczny pomarańczowy dżemik, ale nie było tego charakterystycznego efektu szklistych owoców i skórek. Dlatego teraz dałam więcej cukru w postaci syropu.

      Usuń
    2. nie wiem, czy to zależało od ilości cukru i sposobu gotowania, ale tegoroczny efekt bardziej mnie się podoba smakowo i wizualnie

      Usuń
    3. Dziękuję, pomyślę, mam nadzieję, że wyrobię się czasowo:)

      Usuń
    4. zdążysz, bo pomarańcze są dostępne przez cały rok, ale teraz są najlepsze, IMHO:)

      Usuń
  6. pomarańcze nie są moimi ulubionymi owocami i raczej unikam takiej konfitury, ale w sumie nigdy nie miałam okazji jeść domowej - na pewno by mi posmakowała :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. my z kolei bardzo lubimy:) a co do konfitury - może posmakowałaby Tobie;)

      Usuń
  7. Już sobie wyobrażam mazurek z taką konfiturą!

    OdpowiedzUsuń
  8. Szukam dobrego przepisu na konfiturę pomarańczowa, bo chciałam taka zrobić. Wypróbuję Twój przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam konfiturę pomarańczową, a nigdy dotąd nie przygotowywałam jej samodzielnie. Przepłacam za to w sklepie, wybierając certyfikowane, zdrowe wersje, zamiast sama ją przygotować...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. rzuć przepłacanie;) zrobienie domowej wcale nie jest trudne, tym bardziej że ekologiczne pomarańcze też są dostępne w normalnej cenie

      Usuń
  10. Mój syn uwielbia takie konfitury, a kupne to nie to samo, może się zmobilizuję i zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dobre kupne kosztują sporo, więc lepiej zrobić samemu i delektować się smakiem:)

      Usuń
  11. Pomarańcza lubimy sobie zjeść od czasu do czasu ale tylko w formie świeżego owocu, bo wszelkie przetwory z nich do nas nie za bardzo przemawiają ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u nas pomarańcze są na równi z jabłkami, zajadamy się nimi zimą na potęgę;)

      Usuń

Drukuj