Gdy kilka tygodni temu zobaczyłam kiszkę ziemniaczaną na jednym z blogów nie mogłam przestać o niej myśleć. Podobnie jak babka ziemniaczana, są to potrawy kresowe i obie to smak mojego dzieciństwa! Najlepiej smakuje od razu z piekarnika, z kubkiem zimnego mleka lub ze śmietaną. Kiszka ziemniaczana lekkostrawna pewnie nie jest, ale ostatni raz jadłam ją lata temu, więc dziś przymykam oko na wszystkie zasady zdrowego żywienia:) I tak nieco odchudziłam nasz tradycyjny przepis, zamiast smalcu dodając olej, a słoninę zastępując chudym wędzonym boczkiem.
Palce lizać!
Polecam również inne przepisy na potrawy z ziemniaków:
1,5kg ziemniaków
1/3 szklanki kaszy perłowej drobnej
1 jajko
2 cebule
200g wędzonego boczku
4 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
pieprz czarny świeżo mielony
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta majeranku
ok. 1 m jelita wieprzowego (najlepiej kaliber 34+, nieco grubsze, niż na kiełbasę)
Jelita moczyć kilka godzin. Kaszę opłukać, zalać wodą na czas przygotowania ziemniaków. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce. Pół cebuli również zetrzeć na tarce. Pozostałą cebulę i boczek pokroić w kostkę i zrumienić na odrobinie oleju. Wmieszać z ziemniakami, jajkiem, osączoną na sitku kaszą, doprawić do smaku.
Jeden koniec jelita zawiązać nitką. Masą ziemniaczaną napełnić jelita na ok 1/2 objętości, zawiązać drugi koniec.
Olejem posmarować formę. Ułożyć napełnioną kiszkę, nakłuć igłą po całej długości, posmarować olejem z wierzchu.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 30 minut w temp. 180stC, następnie obniżyć temperaturę do 160stC i piec jeszcze 30-40 minut.
Podawać na gorąco.
Smacznego!
Palce lizać!
Polecam również inne przepisy na potrawy z ziemniaków:
Kiszka ziemniaczana
Składniki:1,5kg ziemniaków
1/3 szklanki kaszy perłowej drobnej
1 jajko
2 cebule
200g wędzonego boczku
4 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
pieprz czarny świeżo mielony
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta majeranku
ok. 1 m jelita wieprzowego (najlepiej kaliber 34+, nieco grubsze, niż na kiełbasę)
Jelita moczyć kilka godzin. Kaszę opłukać, zalać wodą na czas przygotowania ziemniaków. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce. Pół cebuli również zetrzeć na tarce. Pozostałą cebulę i boczek pokroić w kostkę i zrumienić na odrobinie oleju. Wmieszać z ziemniakami, jajkiem, osączoną na sitku kaszą, doprawić do smaku.
Jeden koniec jelita zawiązać nitką. Masą ziemniaczaną napełnić jelita na ok 1/2 objętości, zawiązać drugi koniec.
Olejem posmarować formę. Ułożyć napełnioną kiszkę, nakłuć igłą po całej długości, posmarować olejem z wierzchu.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 30 minut w temp. 180stC, następnie obniżyć temperaturę do 160stC i piec jeszcze 30-40 minut.
Podawać na gorąco.
Smacznego!
nigdy o takim czymś nie słyszałam, ale wygląda świetnie!
OdpowiedzUsuńKresowy przysmak, smakuje pysznie;)
UsuńPycha! Ale ja nigdy nie dodaję kaszy do babki, bez niej jest delikatniejsza, nie tak bardzo zbita
OdpowiedzUsuńu nas babka najczęściej była bez kaszy, ale kiszka różnie, ja dodałam, bo tak akurat lubię.
UsuńWygląda obłednie. Muszę zrobić!
OdpowiedzUsuńzachęcam i polecam!
Usuńprezentuje się wspaniale :) czy to smakuje podobnie do babki ziemniaczanej? Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńtak, jest podobna do babki
UsuńHmmm, lepiej i smacznej😊😊😊😊
UsuńJadłam w Bieszczadach, smaczna potrawa :)
OdpowiedzUsuńo, nawet w Bieszczadach znają kiszkę:)
UsuńDość zaskakujące połączenie:) Na pierwszy rzut oka wygląda jak kiełbaska:)
OdpowiedzUsuńtaką przypieczona kiełbaskę też chętnie bym zjadła;)
UsuńMoja mama kupiła kiedyś 100 metrów jelita-przez przypadek i kiszkę jedliśmy chyba z dwa tygodnie non stop ;) Lubię, taką mocno podsmażoną wprost z patelni ;)
OdpowiedzUsuń100m? robi wrażenie;) Ale to musiałby być bardzo smaczne 2 tygodnie;)
UsuńBardzo lubię kiszkę, zwłaszcza z grilla :-) zapisuje sobie przepis :-)
OdpowiedzUsuńo, z grilla brzmi bardzo ciekawie i zachęcająco!
UsuńBardzo ciekawy regionalny przepis. Na pewno jest smaczna taka oryginalna.
OdpowiedzUsuńsmakuje rewelacyjnie. Potrawy regionalne mają w sobie to coś:)
UsuńJa najbardziej kocham podsmażaną, wieki nie jadłam! Ale narobiłaś mi smaku :)
OdpowiedzUsuńteż wieki nie jadałam, aż zobaczyłam u Marty i nie mogłam dłużej czekać;)
UsuńZwykłej, tradycyjnej kiszki nie lubię, ale ta Twoja to coś wspaniałego! :)
OdpowiedzUsuńmoja w sumie też jest tradycyjna;) Zapraszam na kawałeczek:)
UsuńNie znam tej potrawy ,ale prezentuje się ciekawie.
OdpowiedzUsuńJeśli lubisz placki ziemniaczane lub babkę, kiszka również powinna Ci posmakować.
UsuńDo tej pory jadłam kiszkę sklepową, ale muszę zrobić twoją wersję w domu :) Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńsklepowej nigdy nie kupowałam, ale domowe zawsze wygrywają w smaku z gotowymi daniami ze sklepu;)
UsuńJadłem sklepową i była smaczna. Ale zrobiłem sam, czytając kilka przepisów zrobiłem z nich taki misz masz. Wyszło 6 kiszek. Żona zaprosiła koleżankę, wielbicielkę tejże kichy i cóż ledwo załapałem się na kawałeczek. Inna niż sklepowa ale też pyszna.
UsuńJa robię ją na Mazowszu, w okolicach Radomia.
UsuńNigdy czegoś takiego nie jadłyśmy ale naprawdę wygląda interesująco :)
OdpowiedzUsuńspróbujecie?:)
UsuńSpróbować to z chęcią byśmy spróbowały :) Z ciekawości zapytamy się jednej i drugiej babci czy w ogóle kiedyś słyszały o takim daniu i czy chciałyby go zrobić ;)
Usuńszykuje się zadanie dla babć;)
UsuńOne lepiej znają się na daniach obiadowych :P
UsuńPyszności! Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńwitaj w klubie;)
UsuńJadłam kiedyś.... Ale smak pozostał. Tak więc kiedy patrzę na Twoje zdjęcia nie mogę śliny opanować. Nawet zastanawiałam się niedawno, że dobrze byłoby zrobić taką kiszkę... :)
OdpowiedzUsuńnie zastanawiałbym się;) jeśli znasz ten smak i lubisz, to koniecznie zrób:)
UsuńSuper :o Bardzo ciekawie wygląda :)
OdpowiedzUsuńA tymczasem my zapraszamy do siebie do Piaseczna ! :)