czwartek, 12 marca 2015

Kiszka ziemniaczana

 
Gdy kilka tygodni temu zobaczyłam kiszkę ziemniaczaną na jednym z blogów nie mogłam przestać o niej myśleć. Podobnie jak babka ziemniaczana, są to potrawy kresowe i obie to smak mojego dzieciństwa! Najlepiej smakuje od razu z piekarnika, z kubkiem zimnego mleka lub ze śmietaną. Kiszka ziemniaczana lekkostrawna pewnie nie jest, ale ostatni raz jadłam ją lata temu, więc dziś przymykam oko na wszystkie zasady zdrowego żywienia:) I tak nieco odchudziłam nasz tradycyjny przepis, zamiast smalcu dodając olej, a słoninę zastępując chudym wędzonym boczkiem.
Palce lizać!

Polecam również inne przepisy na potrawy z ziemniaków:
Babka ziemniaczana z ryżem
Babka ziemniaczana


Kiszka ziemniaczana

Składniki:
1,5kg ziemniaków
1/3 szklanki kaszy perłowej drobnej
1 jajko
2 cebule
200g wędzonego boczku
4 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
pieprz czarny świeżo mielony
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta majeranku
ok. 1 m jelita wieprzowego (najlepiej kaliber 34+, nieco grubsze, niż na kiełbasę)

Jelita moczyć kilka godzin. Kaszę opłukać, zalać wodą na czas przygotowania ziemniaków. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce. Pół cebuli również zetrzeć na tarce. Pozostałą cebulę i boczek pokroić w kostkę i zrumienić na odrobinie oleju. Wmieszać z ziemniakami, jajkiem, osączoną na sitku kaszą, doprawić do smaku.
Jeden koniec jelita zawiązać nitką. Masą ziemniaczaną napełnić jelita na ok 1/2 objętości, zawiązać drugi koniec.
Olejem posmarować formę. Ułożyć napełnioną kiszkę, nakłuć igłą po całej długości, posmarować olejem z wierzchu.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 30 minut w temp. 180stC, następnie obniżyć temperaturę do 160stC i piec jeszcze 30-40 minut.
Podawać na gorąco.
Smacznego!


39 komentarzy:

  1. nigdy o takim czymś nie słyszałam, ale wygląda świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha! Ale ja nigdy nie dodaję kaszy do babki, bez niej jest delikatniejsza, nie tak bardzo zbita

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u nas babka najczęściej była bez kaszy, ale kiszka różnie, ja dodałam, bo tak akurat lubię.

      Usuń
  3. Wygląda obłednie. Muszę zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  4. prezentuje się wspaniale :) czy to smakuje podobnie do babki ziemniaczanej? Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jadłam w Bieszczadach, smaczna potrawa :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dość zaskakujące połączenie:) Na pierwszy rzut oka wygląda jak kiełbaska:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. taką przypieczona kiełbaskę też chętnie bym zjadła;)

      Usuń
  7. Moja mama kupiła kiedyś 100 metrów jelita-przez przypadek i kiszkę jedliśmy chyba z dwa tygodnie non stop ;) Lubię, taką mocno podsmażoną wprost z patelni ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 100m? robi wrażenie;) Ale to musiałby być bardzo smaczne 2 tygodnie;)

      Usuń
  8. Bardzo lubię kiszkę, zwłaszcza z grilla :-) zapisuje sobie przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo ciekawy regionalny przepis. Na pewno jest smaczna taka oryginalna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. smakuje rewelacyjnie. Potrawy regionalne mają w sobie to coś:)

      Usuń
  10. Ja najbardziej kocham podsmażaną, wieki nie jadłam! Ale narobiłaś mi smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też wieki nie jadałam, aż zobaczyłam u Marty i nie mogłam dłużej czekać;)

      Usuń
  11. Zwykłej, tradycyjnej kiszki nie lubię, ale ta Twoja to coś wspaniałego! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. moja w sumie też jest tradycyjna;) Zapraszam na kawałeczek:)

      Usuń
  12. Nie znam tej potrawy ,ale prezentuje się ciekawie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli lubisz placki ziemniaczane lub babkę, kiszka również powinna Ci posmakować.

      Usuń
  13. Do tej pory jadłam kiszkę sklepową, ale muszę zrobić twoją wersję w domu :) Wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sklepowej nigdy nie kupowałam, ale domowe zawsze wygrywają w smaku z gotowymi daniami ze sklepu;)

      Usuń
    2. Jadłem sklepową i była smaczna. Ale zrobiłem sam, czytając kilka przepisów zrobiłem z nich taki misz masz. Wyszło 6 kiszek. Żona zaprosiła koleżankę, wielbicielkę tejże kichy i cóż ledwo załapałem się na kawałeczek. Inna niż sklepowa ale też pyszna.

      Usuń
    3. Ja robię ją na Mazowszu, w okolicach Radomia.

      Usuń
  14. Nigdy czegoś takiego nie jadłyśmy ale naprawdę wygląda interesująco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbować to z chęcią byśmy spróbowały :) Z ciekawości zapytamy się jednej i drugiej babci czy w ogóle kiedyś słyszały o takim daniu i czy chciałyby go zrobić ;)

      Usuń
    2. szykuje się zadanie dla babć;)

      Usuń
    3. One lepiej znają się na daniach obiadowych :P

      Usuń
  15. Jadłam kiedyś.... Ale smak pozostał. Tak więc kiedy patrzę na Twoje zdjęcia nie mogę śliny opanować. Nawet zastanawiałam się niedawno, że dobrze byłoby zrobić taką kiszkę... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie zastanawiałbym się;) jeśli znasz ten smak i lubisz, to koniecznie zrób:)

      Usuń
  16. Super :o Bardzo ciekawie wygląda :)
    A tymczasem my zapraszamy do siebie do Piaseczna ! :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj