Chociaż właściwie trzeba byłoby napisać: chleb żytni z owsianką. Upiekłam go w sobotę, a dziś wciąż jest świeży! Mięciutki, kleisty (jak to żytni), z chrupiącą skórką po upieczeniu, która później mięknie. Do ciasta dodałam zaparzone płatki owsiane, kwas chlebowy (zamiast wody i miodu). Pyszny domowy chlebek!
Składniki:
zaczyn:
100g mąki żytniej
120ml wody
3 łyżki aktywnego zakwasu
ciasto:
cały zaczyn
100g płatków owsianych
100ml wody
400g mąki żytniej (dałam typ 1200, można też 720)
300ml kwasu chlebowego (lub wody + łyżka miodu)
1 łyżeczka soli
do posypania chleba: płatki owsiane
mąką pełnoziarnista lub bułka tarta do posypania formy
olej do posmarowania formy
Składniki zaczynu wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 12-16 godzin.
Płatki owsiane zalać gorącą wodą, pozostawić do ostygnięcia (mogą być ciepłe).
Mąkę wymieszać z solą, dodać owsiankę, wlać kwas chlebowy i zakwas, wymieszać hakami miksera na jednolite ciasto. Foremkę (u mnie keksówka 10x30cm) natłuścić, obsypać mąką, wyłożyć ciasto, wyrównując wierzch mokrą łopatką. Po wierzchu ciasto posypać płatkami. Foremkę przykryć folią, odstawić w ciepłe miejsce, żeby ciasto wyrosło - musi co najmniej podwoić objętość.
Nagrzać piekarnik do 230stC, na dole postawić naczynie z wrzącą wodą. Tuż przed wstawieniem chleba piekarnik dodatkowo spryskać wodą. Wstawić foremkę w ciastem, piec 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 190stC i piec jeszcze 20 minut. Upieczony chleb wyjąc z formy, studzić na kratce przykryty ściereczką.
Smacznego!
Składniki:
zaczyn:
100g mąki żytniej
120ml wody
3 łyżki aktywnego zakwasu
ciasto:
cały zaczyn
100g płatków owsianych
100ml wody
400g mąki żytniej (dałam typ 1200, można też 720)
300ml kwasu chlebowego (lub wody + łyżka miodu)
1 łyżeczka soli
do posypania chleba: płatki owsiane
mąką pełnoziarnista lub bułka tarta do posypania formy
olej do posmarowania formy
Składniki zaczynu wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 12-16 godzin.
Płatki owsiane zalać gorącą wodą, pozostawić do ostygnięcia (mogą być ciepłe).
Mąkę wymieszać z solą, dodać owsiankę, wlać kwas chlebowy i zakwas, wymieszać hakami miksera na jednolite ciasto. Foremkę (u mnie keksówka 10x30cm) natłuścić, obsypać mąką, wyłożyć ciasto, wyrównując wierzch mokrą łopatką. Po wierzchu ciasto posypać płatkami. Foremkę przykryć folią, odstawić w ciepłe miejsce, żeby ciasto wyrosło - musi co najmniej podwoić objętość.
Nagrzać piekarnik do 230stC, na dole postawić naczynie z wrzącą wodą. Tuż przed wstawieniem chleba piekarnik dodatkowo spryskać wodą. Wstawić foremkę w ciastem, piec 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 190stC i piec jeszcze 20 minut. Upieczony chleb wyjąc z formy, studzić na kratce przykryty ściereczką.
Smacznego!
Piękny chlebek, podziwiam :)
OdpowiedzUsuńbardzo smaczny jest:) zresztą jak każdy domowy:)
UsuńAle ciekawy przepis, lubię takie chleby kleiste ;)
OdpowiedzUsuńżytnie mają taki urok, że się kleją, ale też fantastycznie smakują
UsuńWygląda super!
OdpowiedzUsuńi smakuje również;)
UsuńDawno nie jadłam domowego chleba. Twój wygląda bosko!
OdpowiedzUsuńu nas domowy jest na stałe:) już zapomniałam, kiedy kupowałam w sklepie;)
UsuńJezu jak ty kusisz tym domowym pieczywem! :D Już od baaardzo dawna marzy nam się pajda świeżego chleba z prawdziwym masłem :D
OdpowiedzUsuńgdyby mieszkaliście blisko, upiekłabym dla Was:)
UsuńOjej dziękujemy :* Wyobraźmy sobie, że nam taki bochenek już upiekłaś :D
Usuńmoże kiedyś nie tylko wirtualnie;)
UsuńChleb domowy jest najlepszy.Na zakwasie jak i drożdżach jest super i w dodatku żytnio owsiany -super;)
OdpowiedzUsuńmy uwielbiamy domowe pieczywo:)
UsuńChleba jeszcze nie piekłam, ale ostatnio dwa razy bułki, kto wie, może i na chleb przyjdzie czas:)
OdpowiedzUsuńjuż się nie mogę doczekać Twojego pierwszego chleba:)
UsuńSmaczny domowy chlebek. Dawno nie jadłam domowego chlebka.
OdpowiedzUsuńheh, ja dawno nie jadłam sklepowego;)
Usuńzapisuję ten przepis do zrobienia, bardzo zaciekawił mnie dodatek zaparzonych płatków!
OdpowiedzUsuńpewnie to dzięki płatków, ale chlebek dłużej utrzymuje świeżość i jest nieco inny, niż z samej mąki żytniej. Nam bardzo posmakował
UsuńPieczesz wspaniałe chleby, zawsze mnie zachwycają :-)
OdpowiedzUsuńMarzenko, Twoje domowe pieczywo nic a nic nie gorsze;) Również zawsze podziwiam!
UsuńMam spory zapas maki żytniej, będzie pyszny chleb :)
OdpowiedzUsuńdomowy chleb to świetny sposób an wykorzystanie nadmiaru mąki, u nas kg żytniej idzie w tydzień:)
UsuńCudowny :) zdecydowanie kupiłbym/zamówiła takie bochenek :)
OdpowiedzUsuńchętnie upiekłabym dla Ciebie;)
UsuńWygląda idealnie - domowo i prawdziwie, a do tego ma taki fajny skład :):)
OdpowiedzUsuńdziękuję, domowe pieczywo ma duszę;)
UsuńWygląda idealnie - domowo i prawdziwie, a do tego ma taki fajny skład :):)
OdpowiedzUsuńAleż smakowicie wygląda, pycha!
OdpowiedzUsuńdziękuję, smakuje rewelacyjnie, dziś piekę znowu:)
Usuńnie ma to jak własny chlebek - super skład :)
OdpowiedzUsuńdomowe pieczywo wygrywa nawet z najlepszym sklepowym
UsuńPiękny jest! Aż zazdroszczę :D
OdpowiedzUsuńzapraszam, za kilka godzin będzie kolejny bochenek:)
UsuńPiękny. Chyba się podniosę i wyciągnę mój zakwas z lodówki.Trzeba coś upiec!
OdpowiedzUsuńdziś dokarmisz, a jutro z rana już można wyrobić ciasto i będzie chlebuś;)
UsuńOj piękny ci on ;) zjadłabym z ogromną checią :)) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńsmaczny był bardzo, kolejny już się piecze, za 15 minut wyciągam:) zapraszam na kromeczkę;)
UsuńWygląda cudownie i na pewno przepysznie smakuje :) Domowy chlebek jest zawsze najlepszy :)
OdpowiedzUsuńcałkowicie się zgadzam! domowy ma smak!
UsuńDomowe wypieki są zdecydowanie najlepsze, a taki chlebek - owsiany musiał smakować cudownie;)
OdpowiedzUsuńbardziej jednak smakował jak żytni, a owsianka spowodowała, że długo pozostawał świeży
UsuńCudowny ,bo domowy.
OdpowiedzUsuńo tak:)
UsuńTaki pyszny domowy chlebek musiał smakować rewelacyjnie! Aż mi się zamarzyła kromeczka z masełkiem ... :)
OdpowiedzUsuńzapraszam:)
UsuńChlebek idealny... Nie ma nic lepszego jak domowe pieczywo :)
OdpowiedzUsuńto prawda, uwielbiam domowy chleb!
UsuńPiękny, uwielbiam takie pieczywo robione z miłością
OdpowiedzUsuńzapraszam na kromeczkę;)
UsuńJak dla mnie skład jest bardzo dobry, chętnie spróbuję!
OdpowiedzUsuńbardzo polecam, już 2 raz go upiekłam, zawsze pyszny!
Usuńale pyszny chlebek. taki to można jeść bez żadnych ograniczeń. mniam :)
OdpowiedzUsuńjadłabym sama chętnie, ale czuję ograniczenie w pasie spódnicy:)
UsuńWłaśnie zakupiłam mąkę i będę działać :)
OdpowiedzUsuńtrzymam kciuki:) i też idę wyrobić ciasto
UsuńOj, chyba to będzie mój kolejny chlebek na liście do upieczenia :)
OdpowiedzUsuńbardzo zachęcam:) chlebek jest mięciutki, a dzięki owsiance pozostaje świeży dłużej, niż nawet zwykły żytni.
Usuń