piątek, 6 marca 2015

Aromatyczne polędwiczki na kuskusie z pieczoną papryką

Dziś jest piątek, a wiec będzie rybka;) Ale już obmyślam menu na weekend. Na obiad może zrobię taką polędwiczkę. Przygotowanie tego dania zajmuje 45 minut, ale bogactwo smaków i aromatów nadaje mu wykwintności. Soczyste mięso i kuskus z kawałkami pieczonej papryki, kuszącej nutą marokańskiej przyprawy ras el hanout - oto tajemnica pysznego obiadu.
Ras-el-hanout (ras el hanout, ras hanout) to przyprawa popularna w krajach Afryki Północnej, w
jej skład wchodzi: cynamon, kurkuma, kolendra, kumin, papryka słodka i ostra, gałka muszkatołowa, kardamon, imbir, kolorowy pieprz, ziele angielskie, czosnek, w niektórych wersjach dodawane są także suszone płatki róży, anyż, szafran. Można ją zastąpić mieszanką w/w przypraw lub indyjską garam masala, ewentualnie curry.

Polecam również inne przepisy na polędwiczkę:
 

Aromatyczne polędwiczki na kuskusie z pieczoną papryką

Składniki (na 4 porcje):
600g polędwiczek wieprzowych (2 stuki)
1 szklanka kuskusa
3 łyżki rodzynków
4 czerwone papryki
1 czerwona cebula
3 łyżki orzechów włoskich
4 łyżki oleju Kujawskiego z czosnkiem i bazylią
1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
1 łyżeczka przyprawy ras el hanout
3 łyżki szczypiorku
sól
pieprz

Polędwiczki natrzeć papryką i pieprzem, posolić, odstawić na 10 minut.
Z papryk usunąć nasiona, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w grube piórka. Warzywa ułożyć w brytfance, oprószyć przyprawą ras el hanout, skropić olejem Kujawskim z ziołami, wstawić od nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w temp. 180stC.
Polędwiczki obtoczyć z orzechach. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju Kujawskiego z ziołami, polędwiczki obsmażyć z każdej strony, włożyć do brytfanki z warzywami 15 minut przed końcem pieczenia.
Zagotować 500ml wody, kuskus i rodzynki polać łyżką oleju Kujawskiego z ziołami, posolić, zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na 10 minut, aż wchłonie wodę. Wymieszać z połową szczypiorku.
Kuskus wyłożyć na talerze, polędwiczki pokroić w grube plastry, razem z papryką i cebulą ułożyć na kuskusie, posypać pozostałym szczypiorkiem.
Kuskus można przygotować też tak: polać olejem, zalać 350ml wrzątku, przykryć i wstawić do piekarnika na 10 minut w 180stC, będzie jeszcze bardziej sypki.
Smacznego!

21 komentarzy:

  1. Jak cudownie wygląda takie danie. Aż chce się jeść;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne danie, bardzo mi się podoba :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastycznie podane! Wygląda bardzo bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Połączenie mięsa z orzechami musi być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. orzechy nadają mięsu fajnego smaku, bardzo polecam;)

      Usuń
  5. Je się oczami wygląda wspaniale , mniam

    OdpowiedzUsuń
  6. To lubię, to co niezjedzone z obiadu zostanie na kanapki. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tym razem nie zostało nic;) ale polędwiczkę można pokroić na kanapki, na zimno powinna również dobrze smakować

      Usuń
  7. Pieczona papryka jest pyszna. I na takie wygląda całe danie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. lubię pieczoną paprykę, w tym daniu fajnie się komponuje z całością

      Usuń
  8. Rewelacyjne danie, przepięknie podane:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Z tego dania zjadłabym jedynie pieczone papryki z kuskusem i orzechami i podejrzewam, że całość byłaby udana :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. papryka i kuskus są tak smaczne, że również dobrze smakują bez mięsa;)

      Usuń
  10. Pyszna propozycja na rodzinny obiad. Narobiłaś mi smaka... :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj