Moje doświadczenie z kuchnią chińską do tej pory sprowadza się zaledwie do zrobienia sajgonek. Postanowiłam więc nadrobić zaległości i na jeden z obiadów przygotowałam wołowinę z warzywami. Nie wiem, jak to danie prawidłowo się nazywa:) Gdyby dodać makaron - byłoby to coś w stylu dania chow mein, ale makaronu nie chciałam, tylko same warzywa i mięso. Tak czy siak - smakowało nam bardzo:) Tylko nie wychodzi mi jedzenie pałeczkami...
Składniki (na 2-3 osoby):
300g udźca wołowego
2 ząbki czosnku
4 ziarenka pieprzu syczuańskiego
szczypta płatków papryki chili
kawałek pora (ok 10cm)
1 marchew
1 szklanka poszatkowanej czerwonej kapusty
pół czerwonej papryki
2 liście pekińskiej kapusty
kilka różyczek brokułów
kawałek imbiru (ok 5cm)
kawałek selera (ok 50g)
olej sezamowy do smażenia
marynata:
2 łyżki sosu sojowego ciemnego
2 łyżki oleju sezamowego
2 łyżki octu ryżowego
1 łyżka miodu
Składniki marynaty wymieszać. Wołowinę pokroić w paski, wymieszać z marynatą, odstawić na 2 godziny.
Warzywa - marchew, por, seler, kapustę pekińską, imbir - pokroić w słomkę.
Pieprz i chilli utrzeć w moździerzu, czosnek posiekać.
Rozgrzać kilka łyżek oleju w woku, wrzucić imbir, czosnek, przyprawy, chwile smażyć, mieszając. Dodać wołowinę, obsmażyć, odłożyć na talerz. Na środek woka wrzucić marchew i seler, chwile smażyć, mieszając, odsunąć na boki patelni. Następnie tak samo obsmażać kolejno pozostałe składniki: kapustę czerwoną, por, brokuły, paprykę. Do woka włożyć wołowinę,wymieszać z warzywami i dalej smażyć 1-2 minuty, ciągle mieszając. Można dodatkowo skropić sosem sojowym, posypać sezamem.
Smacznego!
Składniki (na 2-3 osoby):
300g udźca wołowego
2 ząbki czosnku
4 ziarenka pieprzu syczuańskiego
szczypta płatków papryki chili
kawałek pora (ok 10cm)
1 marchew
1 szklanka poszatkowanej czerwonej kapusty
pół czerwonej papryki
2 liście pekińskiej kapusty
kilka różyczek brokułów
kawałek imbiru (ok 5cm)
kawałek selera (ok 50g)
olej sezamowy do smażenia
marynata:
2 łyżki sosu sojowego ciemnego
2 łyżki oleju sezamowego
2 łyżki octu ryżowego
1 łyżka miodu
Składniki marynaty wymieszać. Wołowinę pokroić w paski, wymieszać z marynatą, odstawić na 2 godziny.
Warzywa - marchew, por, seler, kapustę pekińską, imbir - pokroić w słomkę.
Pieprz i chilli utrzeć w moździerzu, czosnek posiekać.
Rozgrzać kilka łyżek oleju w woku, wrzucić imbir, czosnek, przyprawy, chwile smażyć, mieszając. Dodać wołowinę, obsmażyć, odłożyć na talerz. Na środek woka wrzucić marchew i seler, chwile smażyć, mieszając, odsunąć na boki patelni. Następnie tak samo obsmażać kolejno pozostałe składniki: kapustę czerwoną, por, brokuły, paprykę. Do woka włożyć wołowinę,wymieszać z warzywami i dalej smażyć 1-2 minuty, ciągle mieszając. Można dodatkowo skropić sosem sojowym, posypać sezamem.
Smacznego!
Pysznie :) A jakie wspaniałe kolory, je się oczami :)
OdpowiedzUsuńkolorowe danie jest bardziej apetyczne:)
UsuńUwielbiam aromaty unoszące się w kuchni podczas przygotowywania takiego dania :)
OdpowiedzUsuńpodobnie jak ja;) i w brzuszku burczy;)
UsuńLubię takie obiady....jednogarnowe, zdrowe i smaczne :)
OdpowiedzUsuńi szybkie:)
UsuńBardzo by mi smakowało, pyszna propozycja :)
OdpowiedzUsuńzapraszam na porcyjkę;)
UsuńMoże też nie jesteśmy znawczyniami kuchni chińskiej ale Twoje danie wygląda tak jak chciałybyśmy, żeby wyglądało podane nam danie chińskie :) Uwielbiamy jeść pałeczkami :D
OdpowiedzUsuńdziękuję za uznanie;) ja ciągle próbuję nauczyć się chwytać pałeczkami
UsuńJak równiutko pokrojone warzywa . Bardzo dokładnie wykonane :) Końcowy efekt znakomity :)
OdpowiedzUsuńdziękuję, smakowało nam bardzo:)
UsuńOj aż się głodna zrobiłam. Świetne danie :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję:) niedługo planuję powtórkę, posmakowało nam;)
UsuńMniam ... ale bym takie danie zjadła.
OdpowiedzUsuńbardzo polecam zrobić:)
UsuńNie masz tam jeszcze porcyjki dla mnie? :) pysznosci! :)
OdpowiedzUsuńups, zjedliśmy wszystko;) ale zapraszam następnym razem, i to już niedługo:)
UsuńSolidny obiad, elegancko podany! Kusi kolorami! :)
OdpowiedzUsuńlubię kolorowe jedzenie, dla mnie smakuje lepiej:)
UsuńŚwietne. :) Też przymierzam się do zrobienia domowej chińszczyzny. :)
OdpowiedzUsuńdomowa pewnie nie smakuje jak prawdziwa w Chinach (może kiedyś pojadę i spróbuję:)), ale jest bardzo smakowita:)
UsuńBardzo lubię to danie, chrupiące, pyszne i zdrowe ;)
OdpowiedzUsuńdokładnie takie było;)
Usuńfajne, kolorowe danie!
OdpowiedzUsuńi szybkie:)
Usuń