Dziś proponuję Wam nietypowy tort - wytrawny, z rybą. Taki przekładaniec sprawdza się doskonale na różnych imprezach. Warstwy francuskiego ciasta przekładam wędzoną makrelą, podsmażaną cebulką z marchewką i pastą jajeczną. Jest smaczny i podzielny. Jedynie w Polsce mam problem z kupieniem blatów. Ale jeśli macie znajomych, którzy jeżdżą np do Białorusi, poproście ich o drobne zakupy;)
Składniki:
1 op. gotowych blatów z ciasta francuskiego "Napoleon"
1 duża marchew
1 duża cebula
1 wędzona makrela (ok 300g)
2 jajka
3 łyżki majonezu
1 łyżka oleju
tymianek
pieprz czarny
Z makreli usunąć skórę i powybierać ości.
Jajka ugotować na twardo, obrać i rozgnieść widelcem, wymieszać z łyżką majonezu.
Marchew zetrzeć na tarce, cebule pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać marchewkę i dusić pod przykryciem, aż będą miękkie.
Blaty smarować cienką warstwą majonezu (ja smaruję pędzelkiem), wykładać kolejno rybę, na drugim blacie - marchewkę z cebulą, na trzecim jajko, znowu rybę i marchewkę z cebulą. Każdą warstwę posypać tymiankiem i pieprzem.
Tort owinąć folią i wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc, żeby blaty zmiękły.
Przed podaniem pokroić w kawałki.
Smacznego!
Składniki:
1 op. gotowych blatów z ciasta francuskiego "Napoleon"
1 duża marchew
1 duża cebula
1 wędzona makrela (ok 300g)
2 jajka
3 łyżki majonezu
1 łyżka oleju
tymianek
pieprz czarny
Z makreli usunąć skórę i powybierać ości.
Jajka ugotować na twardo, obrać i rozgnieść widelcem, wymieszać z łyżką majonezu.
Marchew zetrzeć na tarce, cebule pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać marchewkę i dusić pod przykryciem, aż będą miękkie.
Blaty smarować cienką warstwą majonezu (ja smaruję pędzelkiem), wykładać kolejno rybę, na drugim blacie - marchewkę z cebulą, na trzecim jajko, znowu rybę i marchewkę z cebulą. Każdą warstwę posypać tymiankiem i pieprzem.
Tort owinąć folią i wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc, żeby blaty zmiękły.
Przed podaniem pokroić w kawałki.
Smacznego!
Tort rybny :O Wyśmienity pomysł! Pewnie zjadłabym cały sama! :D
OdpowiedzUsuńpomysł może trochę nietypowy, ale sprawdza się świetnie, wszyscy zajadają ze smakiem;)
UsuńWygląda jak słodkie ciacho :D Ale byśmy się nadziały :P
OdpowiedzUsuńnom, niektórzy myślą, że to deser, póki nie spróbują;)
UsuńŚwietny pomysł. prawdziwe wytrawne dzielo sztuki
OdpowiedzUsuńDziękuję:) dzieło to może trochę na wyrost powiedziane, ale smakuje pysznie;)
UsuńO widzę że obie myślałyśmy o torcie :) Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńno tak:) wytrawne torty dziś rządzą:)
UsuńRewelacyjny! A zwykłe ciasto francuskie się nada?
OdpowiedzUsuńnie próbowałam. Te gotowe blaty są suche i płaskie. Jeśli ciasto rozwałkować cienko, nakłuć widelcem - może będzie podobne do tych gotowców
UsuńAle pomysłowy! Super! Nie słyszałam jednak nigdy o takich blatach, chętnie je wypróbuję jak spotkam
OdpowiedzUsuńw Polsce takich blatów nie widziałam, zawsze przywożę z Białorusi.
UsuńWygląda jak okazała, przekładana napoleonka. :) Zupełnie nie kojarzy mi się z rybą. Zaskoczenie. :)
OdpowiedzUsuńciasto jest neutralne w smaku - ani słodkie, ani słone. Jeśli przełożymy słodkim kremem - będzie deser, a z rybą wytrawny przekładaniec;)
Usuńrzeczywiście wygląda jak ciasto ;)
OdpowiedzUsuńhehe, goście zazwyczaj są zaskoczeni;)
UsuńPierwszy raz słyszę (i widzę) tort rybny. Pomysł wyborny!
OdpowiedzUsuńsmak również;) dziękuję;)
UsuńGenialne:)
OdpowiedzUsuńa dziękuję;)
UsuńBardzo oryginalny ;)
OdpowiedzUsuńcoś jak przekładana kanapka;)
UsuńWow, ale fantastyczne danie, bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńdziękuję;) myślę, że posmakowałby Tobie:)
UsuńTaki tort zjadłabym chyba w całości ;)
OdpowiedzUsuńuwaga, jest sycący:)
UsuńŚwietny pomysł ,pysznie się prezentuje.
OdpowiedzUsuńPysznie też smakuje;)
UsuńNigdy nie widziałam podobnego tortu :P
OdpowiedzUsuńjest popularny w moich rodzinnych stronach:) ale zamiast makreli daje się rybę z puszki
UsuńOjoj ale fajny, nigdy takiego nie jadłam. Gratuluję pomysłu :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję:) zapraszam na kawałek:)
Usuń