środa, 11 lutego 2015

Sałatka w muszelkach

Jeśli szukacie niebanalnego pomysłu na podanie sałatki - oto on:) Duże muszle - conchiglioni - obsypałam "piaskiem" z bułki tartej i nadziałam pyszną sałatką z tuńczykiem i serem korycińskim. Jest to świetna  przystawka karnawałowa lub imprezowa. Spróbujcie;)

Składniki:
1 puszka tuńczyka (w oleju lub sosie własnym)
1 nieduża czerwona papryka
2 jajka
50g sera korycińskiego
3 łyżki zielonego groszku (może być świeży, z puszki lub mrożony)
sok z cytryny
szczypta soli
świeżo mielony pieprz
2 łyżki oleju z bazylią
3 łyżki bułki tartej
20 sztuk makaronu conchiglioni (duże muszle)

Jaja ugotować na twardo.
Groszek świeży lub mrożony ugotować al dente.
Ser, paprykę i jaja pokroić w drobną kostkę. Tuńczyka osączyć z zalewy, razem z groszkiem połączyć z pozostałymi składnikami.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Bułkę zrumienić na suchej patelni, posypać nią makaron z zewnętrznej strony.
Sok z cytryny, sól, pieprz i olej wymieszać, żeby powstał sos, polać nim sałatkę i wymieszać.
Muszle napełnić sałatką.
Smacznego!

20 komentarzy:

  1. Swietne są surowki i salatki w muszlach, tez takie robię, zawsze są hitem na imprezach

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają fajnie uroczo :D Chyba ktoś musiałby nam całą miskę takich muszelek dać :D

    OdpowiedzUsuń
  3. mega przepis, musimy wypróbować
    zapraszamy do nas
    blotodlazuchwalych.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Weszłam tu czytając tylko tytuł wpisu, nie widząc zdjęć i myślę sobie: "znam to, wiem jak wygląda". Taaa... akurat. Wygląda imponująco, brak mi słów na Twoje pomysły jeśli chodzi o sposób podania dań. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję;) Pomysłów na razie nie brakuje, tylko czasu trochę trzeba. A takie pochwały dodają skrzydeł:)

      Usuń
  5. Super propozycja! Na pewno zachwyci gości :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Rewelacyjny pomysł, brawo :-) jadłam kiedyś podobne danie na urodzinach u koleżanki :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaki smakołyk rewelacyjnie to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam takie muszle, ale zawsze podaję je w postaci zapiekanki. Świetny pomysł z podaniem tak sałatki, na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie zapiekane muszle są lubiane, ale na zimno również się sprawdzają:)

      Usuń
  9. czym można zastąpić ser koryciński?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. serem żółtym albo fetą. Smak nie bezie dokładnie ten sam, ale będzie również pysznie;)

      Usuń

Drukuj