Ten tort od pewnego czasu chodził za mną przy okazji i bez. Popularny w kuchni rosyjskiej i mołdawskiej, i mający tam kilka nazw: Monastyrska izba (монастырская изба), Drwa pod śniegiem (дрова под снегом), a w Mołdawii Cusma lui Guguta - Czapka Guguce. Rzeczywiście, upieczone rurki z wiśniami przypominają bale drewna, ułożone jedna na drugiej.
Tort jest pracochłonny, wykonanie lepiej rozłożyć na dwa dni, ale smak jest tak pyszny, że z pewnością jeszcze nie raz go upiekę.
Bardzo polecam, będziecie zachwyceni!
Tort Monastyrska izba (Cusma lui Guguta)
Składniki:ciasto:
400g mąki (plus mąka do podsypywania)
180g masła
180g śmietany
1 jajko
50g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub waniliowego
2 słoiki po 700ml wiśni w kompocie (bez pestek)
krem:
700ml śmietany 18%
3-4 łyżki cukru
ziarenka z laski wanilii
do dekoracji: 50g czekolady
Masło posiekać z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem, dodać ekstrakt, jajko i śmietanę, zagnieść miękkie ciasto. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią i wstawić do lodówki na godzinę.
Wiśnie osączyć z kompotu.
Ciasto podzielić na 10 części. Każdą część rozwałkować cienko na prostokąt o wymiarach 10x30cm, podsypując mąką. Wzdłuż długiego brzegu ułożyć wiśnie jedna przy drugiej, zwinąć ciasto w ciasną roladę, końce skleić. Roladki układać na blasze w niewielkich odstępach. Wstawić od nagrzanego piekarnika, piec 20-25 minut w temp. 180stC. na złoty kolor. Upieczone ruloniki ostudzić.
Krem: śmietanę odcedzić na wyłożonym gazą sicie (ja zostawiłam na noc), a następnie ubić z cukrem i ziarenkami wanilii. Podczas ubijania śmietana powinna zwiększyć swoją objętość.
Na długiej tacy lub paterze ułożyć 4 roladki, posmarować obficie kremem. Dalej na wierzchu układać kolejno 3, 2 i 1 roladkę, każdą warstwę smarując kremem.
Po wierzchu posypać startą czekoladą. Tort wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc, żeby ciasto zmiękło.
Słodkiej niedzieli;)
Znam je jako klasztorna chata. :) Jest smaczne i prezentuje się rewelacyjnie.
OdpowiedzUsuńno tak, klasztorna chata to dosłowne tłumaczenie z rosyjskiego;)
Usuńwygląda bajecznie :) może w końcu się na niego skuszę i upiekę :)
OdpowiedzUsuńja też długo za niego się zabierałam:) upiecz, smakuje pysznie!
UsuńCudowne ciacho.
OdpowiedzUsuńdziękuję;)
UsuńGenialne! Ucieszy najmłodszych ale i nie tylko :)
OdpowiedzUsuńdorośli również są zachwyceni smakiem:)
Usuńnie znałam tego ciasta, ale jestem pewna ze smakuje wyśmienicie
OdpowiedzUsuńbardzo polecam upiec, ponieważ smakuje rewelacyjnie!
UsuńNigdy takiego nie widziałam, ale wygląda bardzo efektownie i ciekawie ;):)
OdpowiedzUsuńwygląd i smak idą w parze;)
UsuńGenialny! Wygląda po prostu idealnie, pięknie i wyśmienicie! Zakochałam się w nim :)
OdpowiedzUsuńBardzo polecam upiec, tort jest pyszny!
Usuńto jest prawdziwe dzielo sztuki :) Piekny domek :)
OdpowiedzUsuńdziękuję)
UsuńDrwa pod śniegiem chyba najbardziej pasuje:) Ciasto wygląda przecudnie, takie w sam raz żeby zrobić wrażenie, nie da się obok niego przejść obojętnie:)
OdpowiedzUsuńdokładnie, już sam widok zachęca do spróbowania;)
UsuńTort jest imponujący! :)
OdpowiedzUsuńdziękuję;)
UsuńWypisz wymaluj drwa ułożone w lesie i zasypane śniegiem :) bardzo efektowne!! :)
OdpowiedzUsuńdziękuję za słowa pochwały:)
UsuńWow! Ale się narobiłaś przy nim :D Tyle misternego zwijania, że naprawdę trzeba mieć cierpliwość :) Wyszedł naprawdę efektownie :)
OdpowiedzUsuńwart każdej minuty spędzonej w kuchni;)
UsuńNie znam tego ciasta, ale zapowiada sie bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że warto poświęcić na nie więcej czasu, bo naprawdę robi wrażenie :)
efekt smakowy wynagrodzi każdą minutę w kuchni:)
UsuńTort jak z najlepszej cukierni, podziwiam cierpliwość, wyszedł rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję;)
UsuńWygląda cudnie :)
OdpowiedzUsuńi smakuje;)
UsuńAle cudowne ciasto :-) torcik, roladka wygląda wspaniale. Muszę kiedyś spróbować takie zrobić :-) musi być pyszne :-)
OdpowiedzUsuńPolecam, Marzenko:) będziesz zachwycona!
UsuńWspaniale wygląda, napewno jest przepyszny
OdpowiedzUsuńzajadaliśmy z wielkim smakiem;)
UsuńWygląda cudownie, choć faktycznie pracochłonny. Jednak wart efektu :)
OdpowiedzUsuńwart, z całą pewnością!
Usuńu mnie to "rosyjska chata", robię taką z 6 roladek:)
OdpowiedzUsuńczyli 3-2-1:)
UsuńJestem pod wrażeniem :)
OdpowiedzUsuńdziękuję;)
UsuńBardzo efektownie wygląda to ciasto :)
OdpowiedzUsuńsmakuje również pysznie;)
UsuńWygląda obłędnie! Podziwiam!
OdpowiedzUsuńwarto poświecić trochę czasu, ponieważ smakuje pysznie!
UsuńFantastyczne ciasto! Prezentuje się po prostu świetnie, jestem pewna, że równie dobrze smakuje :)
OdpowiedzUsuńsmakuje doskonale;) jeszcze nie raz go zrobię;)
UsuńMusiałaś włożyć dużo pracy . Tylko podziwiać za wytrwałość .
OdpowiedzUsuńsporo, ale warto było;)
UsuńCiekawy przepis i nazwa/nazwy! Jestem pod wrażeniem! :D
OdpowiedzUsuńnazwa odpowiada wyglądowi:) a smakuje pysznie
Usuńojj tort godny niezwykłej okazji! świetnie wygląda! chyba nie miałabym tyle cierpliwości, ale podziwiam :-)))
OdpowiedzUsuńefekt wart poświęconego czasu:)
UsuńWspaniały i wyjątkowy tort, koniecznie do spróbowania :)
OdpowiedzUsuńbardzo polecam!
UsuńBardzo bardzo ładny tort :)
OdpowiedzUsuńdziękuje;) jest też smaczny:)
UsuńŁał, cóż to za cudo! Absolutnie muszę upiec :D
OdpowiedzUsuńjest rewelacyjny - zarówno wygląd, jak i smak:)
UsuńWygląda obłędnie, pycha !
OdpowiedzUsuńsmakował cudnie, ale wygląd też miał ciekawy;)
UsuńTort wygląda rewelacyjnie !!!
OdpowiedzUsuńsmakuje również pysznie;)
Usuńchciałam zabłysnąć przed Rodziną i upiec ten tort ! , mam tylko wątpliwości jaka ma być śmietana - kwaśna czy słodka? Będę wdzięczna za odpowiedż ! pozdrawiam
OdpowiedzUsuńkwaśna, 18% jest w sam raz.
UsuńMam nadzieję, że rodzina doceni starania i smak;)
Z niecierpliwością czekam na relację. Może też Pani dodać zdjęcie na fp bloga na facebooku.
Pozdrawiam!
Dziękuje , będę próbować ! pozdrawiam
OdpowiedzUsuńmoże z tym tortem pójdzie lepiej, niż z napoleonem. Będę trzymać kciuki!
Usuń