niedziela, 22 lutego 2015

Tort Monastyrska izba (Cusma lui Guguta)

 
Monastyrska izba

Ten tort od pewnego czasu chodził za mną przy okazji i bez. Popularny w kuchni rosyjskiej i mołdawskiej,  i mający tam kilka nazw: Monastyrska izba (монастырская изба), Drwa pod śniegiem (дрова под снегом), a w Mołdawii Cusma lui Guguta - Czapka Guguce. Rzeczywiście, upieczone rurki z wiśniami przypominają bale drewna, ułożone jedna na drugiej.
Tort jest pracochłonny, wykonanie lepiej rozłożyć na dwa dni, ale smak jest tak pyszny, że z pewnością jeszcze nie raz go upiekę.
Bardzo polecam, będziecie zachwyceni!

Tort Monastyrska izba (Cusma lui Guguta)

Składniki:
ciasto:
400g mąki (plus mąka do podsypywania)
180g masła
180g śmietany
1 jajko
50g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub waniliowego
2 słoiki po 700ml wiśni w kompocie (bez pestek)

krem:
700ml śmietany 18%
3-4 łyżki cukru
ziarenka z laski wanilii

do dekoracji: 50g czekolady

Masło posiekać z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem, dodać ekstrakt, jajko i śmietanę, zagnieść miękkie ciasto. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią i wstawić do lodówki na godzinę.
Wiśnie osączyć z kompotu.
Ciasto podzielić na 10 części. Każdą część rozwałkować cienko na prostokąt o wymiarach 10x30cm, podsypując mąką. Wzdłuż długiego brzegu ułożyć wiśnie jedna przy drugiej, zwinąć ciasto w ciasną roladę, końce skleić. Roladki układać na blasze w niewielkich odstępach. Wstawić od nagrzanego piekarnika, piec 20-25 minut w temp. 180stC. na złoty kolor. Upieczone ruloniki ostudzić.
Krem: śmietanę odcedzić na wyłożonym gazą sicie (ja zostawiłam na noc), a następnie ubić z cukrem i ziarenkami wanilii. Podczas ubijania śmietana powinna zwiększyć swoją objętość.
Na długiej tacy lub paterze ułożyć 4 roladki, posmarować obficie kremem. Dalej na wierzchu układać kolejno 3, 2 i 1 roladkę, każdą warstwę smarując kremem.
Po wierzchu posypać startą czekoladą. Tort wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc, żeby ciasto zmiękło.
Słodkiej niedzieli;)
Tort Monastyrska izba (Cusma lui Guguta)

66 komentarzy:

  1. Znam je jako klasztorna chata. :) Jest smaczne i prezentuje się rewelacyjnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no tak, klasztorna chata to dosłowne tłumaczenie z rosyjskiego;)

      Usuń
  2. wygląda bajecznie :) może w końcu się na niego skuszę i upiekę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też długo za niego się zabierałam:) upiecz, smakuje pysznie!

      Usuń
  3. Genialne! Ucieszy najmłodszych ale i nie tylko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. nie znałam tego ciasta, ale jestem pewna ze smakuje wyśmienicie

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy takiego nie widziałam, ale wygląda bardzo efektownie i ciekawie ;):)

    OdpowiedzUsuń
  6. Genialny! Wygląda po prostu idealnie, pięknie i wyśmienicie! Zakochałam się w nim :)

    OdpowiedzUsuń
  7. to jest prawdziwe dzielo sztuki :) Piekny domek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Drwa pod śniegiem chyba najbardziej pasuje:) Ciasto wygląda przecudnie, takie w sam raz żeby zrobić wrażenie, nie da się obok niego przejść obojętnie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wypisz wymaluj drwa ułożone w lesie i zasypane śniegiem :) bardzo efektowne!! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wow! Ale się narobiłaś przy nim :D Tyle misternego zwijania, że naprawdę trzeba mieć cierpliwość :) Wyszedł naprawdę efektownie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie znam tego ciasta, ale zapowiada sie bardzo smakowicie :)
    Myślę, że warto poświęcić na nie więcej czasu, bo naprawdę robi wrażenie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Tort jak z najlepszej cukierni, podziwiam cierpliwość, wyszedł rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale cudowne ciasto :-) torcik, roladka wygląda wspaniale. Muszę kiedyś spróbować takie zrobić :-) musi być pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wspaniale wygląda, napewno jest przepyszny

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda cudownie, choć faktycznie pracochłonny. Jednak wart efektu :)

    OdpowiedzUsuń
  16. u mnie to "rosyjska chata", robię taką z 6 roladek:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo efektownie wygląda to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Odpowiedzi
    1. warto poświecić trochę czasu, ponieważ smakuje pysznie!

      Usuń
  19. Fantastyczne ciasto! Prezentuje się po prostu świetnie, jestem pewna, że równie dobrze smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Musiałaś włożyć dużo pracy . Tylko podziwiać za wytrwałość .

    OdpowiedzUsuń
  21. Ciekawy przepis i nazwa/nazwy! Jestem pod wrażeniem! :D

    OdpowiedzUsuń
  22. ojj tort godny niezwykłej okazji! świetnie wygląda! chyba nie miałabym tyle cierpliwości, ale podziwiam :-)))

    OdpowiedzUsuń
  23. Wspaniały i wyjątkowy tort, koniecznie do spróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Łał, cóż to za cudo! Absolutnie muszę upiec :D

    OdpowiedzUsuń
  25. chciałam zabłysnąć przed Rodziną i upiec ten tort ! , mam tylko wątpliwości jaka ma być śmietana - kwaśna czy słodka? Będę wdzięczna za odpowiedż ! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kwaśna, 18% jest w sam raz.
      Mam nadzieję, że rodzina doceni starania i smak;)
      Z niecierpliwością czekam na relację. Może też Pani dodać zdjęcie na fp bloga na facebooku.
      Pozdrawiam!

      Usuń
  26. Dziękuje , będę próbować ! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może z tym tortem pójdzie lepiej, niż z napoleonem. Będę trzymać kciuki!

      Usuń

Drukuj