Chcę coś słodkiego. No dobrze, może nie do końca słodkiego, ale owocowego. Ale też nie sam owoc, tylko w postaci deseru...
Miewacie takie zachcianki? Ja ratuję się czymś smacznym, szybkim i prostym, żeby przygotować, zjeść i nie mieć wyrzutów sumienia;) Weźmy chociażby takie jabłka w cieście z dodatkiem mąki kokosowej - pychotka!
Składniki:
2 jabłka (szara reneta)
1 małe jajko
0,5 szklanki maślanki
2 łyżki mąki
1 łyżka mąki kokosowej Ol'Vita
1/4 łyżeczki sody
1op. cukru waniliowego
cukier puder do posypania
1 łyżka oleju do smażenia
Jabłko obrać, pokroić w krążki, wykroić gniazda nasienne.
Jajko rozbełtać z cukrem waniliowym, sodę wymieszać z maślanką, wlać do jajka. Wsypać obie mąki i wymieszać, żeby nie było grudek. Krążki jabłka maczać w cieście, wykładać na rozgrzaną patelnię, posmarowaną olejem, smażyć na złoto z obu stron.
Po usmażeniu posypać cukrem pudrem.
Z tego samego ciasta można usmażyć racuszki, dodając pokrojone lub starte na dużych oczkach jabłka.
Smacznego!
Rewelacyjny deser. Spróbuj tak też zrobić plastry ananasa. Pychotki :-)
OdpowiedzUsuńooo, ananasa nie próbowałam, ale już czuję, że będzie obłędny! Dzięki za pomysł:)
Usuńcudowny przepis, musimy wypróbować, pewnie sprawdzi się do kawy
OdpowiedzUsuńzapraszamy do nas: blotodlazuchwalych.blogspot.com
w sam raz do popołudniowej kawki;)
UsuńUwielbiam takie jabłuszka, muszę zrobić niedługo:)
OdpowiedzUsuńszybko się je robi, ale jeszcze szybciej znikają;)
UsuńBardzo lubię jabłka w cieście. Muszę spróbować tej wersji, bo wygląda baaardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuńsmakują również pysznie;) kokosowy posmak ciasta fajnie się komponuje z jabłkiem
UsuńW kokosowym cieście musiały smakować wyśmienicie :D
OdpowiedzUsuńdokładnie, ciasto delikatne, ale kokos czuć:)
UsuńPysznie! :) uwielbiam kokosowe smaki :))
OdpowiedzUsuńdziękuję;) podobnie jak my:)
UsuńWspaniałe! Muszą być megapyszne! :D
OdpowiedzUsuńrozpłynęły się w ustach;)
UsuńObudziłaś we mnie wspomnienia dzieciństwa... :)
OdpowiedzUsuńu nas w dzieciństwie częściej były racuszki z jabłkami, ale też pyszne;)
UsuńMniam..jabłka w cieście wręcz uwielbiam , pyszota
OdpowiedzUsuńchyba każdy je lubi:)
UsuńWyglądają cudownie i tak też pewnie smakują, skoro głównym składnikiem jest szara reneta :P Jabłek w cieście nigdy nie jadłam, ale bardzo często robię placki z ich udziałem ;)
OdpowiedzUsuńsą podobne do placków z jabłkami, tylko że mają taki jeden duży kawałek jabłka w środku:)
UsuńDeser pierwsza klasa, jak zawsze zresztą u Ciebie na blogu. Szybki i prosty w przygotowaniu. Super
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńTakiego idealnego połączenia aż żal byłoby nigdy nie spróbować :) Koniecznie zapamiętujemy przepis :)
OdpowiedzUsuńpróbować zawsze warto, a nóż widelec - posmakuje;)
UsuńTo smak mojego dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńu nas częściej były racuchy, więc teraz nadrabiam;)
UsuńJabłka w cieście to smak dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńdzieci je lubią;)
UsuńIdealny podwieczorek :)
OdpowiedzUsuńw sam raz na raz:)
Usuńfajny pomysł!
OdpowiedzUsuńdziękuję;)
Usuńrewelacyjny deser! świetny pomysł
OdpowiedzUsuńdziękuję i polecam:)
UsuńJejku aż zgłodniałam! :)
OdpowiedzUsuńja też, ale tym razem zadowolę się kanapką;)
Usuń