Często na śniadanie robię owsiankę w różnych odsłonach: na mleku, na wodzie, z owocami, z bakaliami, czekoladową, z miodem... Lubię też różne musli, crunchy i granole. O tej ostatniej będzie dzisiejszy wpis. Do dziś uważam ją za genialny wynalazek:) a dodatkowy plus daję za możliwość zrobienia jej w domu. Taka domowa granola smakuje jak sobie wymarzymy, chrupie orzechami, czaruje smakiem czekolady, rozpieszcza suszonymi owocami.
Moja czekoladowa jest przepyszna i ma smak gorzkiej czekolady.
Uwielbiam ją z jogurtem i bananem;)
Lubicie takie chrupiące śniadania?
Składniki:
2 szklanki płatków owsianych górskich
1 szklanka płatków jęczmiennych
1 szklanka siekanych orzechów włoskich
0,5 szklanki płatków migdałowych
0,5 szklanki żurawiny
0,5 szklanki miodu
2 łyżki kakao
2 łyżki sezamu
100g gorzkiej czekolady
100ml oleju
Wszystkie składniki oprócz czekolady, płatków migdałowych i żurawiny wymieszać, wysypać na blachę, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 25 minut w temp. 170stC, w trakcie pieczenia dwukrotnie wymieszać, żeby równomiernie się przypiekało. Przed drugim mieszaniem wsypać płatki migdałowe.
Czekoladę posiekać. Blaszkę wyjąć z piekarnika, po wierzchu granoli posypać czekoladę i żurawinę, poczekać aż czekolada się rozpuści i wymieszać.
Granolę pozostawić do ostygnięcia, a następnie przesypać do słoika lub puszki.
Podawać z jogurtem, mlekiem, sokiem - wg upodobań:)
Smacznego chrupania:)
Moja czekoladowa jest przepyszna i ma smak gorzkiej czekolady.
Uwielbiam ją z jogurtem i bananem;)
Lubicie takie chrupiące śniadania?
Składniki:
2 szklanki płatków owsianych górskich
1 szklanka płatków jęczmiennych
1 szklanka siekanych orzechów włoskich
0,5 szklanki płatków migdałowych
0,5 szklanki żurawiny
0,5 szklanki miodu
2 łyżki kakao
2 łyżki sezamu
100g gorzkiej czekolady
100ml oleju
Wszystkie składniki oprócz czekolady, płatków migdałowych i żurawiny wymieszać, wysypać na blachę, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 25 minut w temp. 170stC, w trakcie pieczenia dwukrotnie wymieszać, żeby równomiernie się przypiekało. Przed drugim mieszaniem wsypać płatki migdałowe.
Czekoladę posiekać. Blaszkę wyjąć z piekarnika, po wierzchu granoli posypać czekoladę i żurawinę, poczekać aż czekolada się rozpuści i wymieszać.
Granolę pozostawić do ostygnięcia, a następnie przesypać do słoika lub puszki.
Podawać z jogurtem, mlekiem, sokiem - wg upodobań:)
Smacznego chrupania:)
Też robię domową granolę. Jest pyszna i zdrowa, takie śniadanie dostarczy energii i na cały dzień :-)
OdpowiedzUsuńi o to chodzi w śniadaniu;)
Usuńjakie pyszności:)
OdpowiedzUsuńpyszotka!
UsuńPoproszę, słodyczy sobie nie domawiam :0
OdpowiedzUsuńta słodycz w dodatku jest zdrowa;)
Usuńcudowny przepis, musimy wypróbować
OdpowiedzUsuńi zapraszamy do nas
blotodlazuchwalych.blogspot.com
dziękuję:)
UsuńI to jest właśnie jedno z naszych najczęstszych śniadań :) Granola ma to do siebie, że można ją robić szybko samemu i za każdym razem dodawać inne składniki :)
OdpowiedzUsuńdokładnie tak, i podawać można na rożny sposób, żeby za każdym razem smakowała inaczej
UsuńPyszna wersja :) takiej jeszcze nie robiłam a wygląda kusząco....
OdpowiedzUsuńjeśli lubisz smak gorzkiej czekolady, ta wersja z pewnością posmakuje Tobie;)
UsuńMniam <3
OdpowiedzUsuń;)
UsuńOd dłuższego czasu noszę się z zamiarem zrobienia czekoladowej granoli i dalej nic...
OdpowiedzUsuńdomowa granola smakuje jak sobie wymarzymy, a zrobienie jej to pestka;)
Usuńtakie desery to ja lubię! :)
OdpowiedzUsuńzachęcam do wzięcia udziału w konkursie :)http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/02/konkurs-walentynkowy.html
dziękuję, pomyślę nad zgłoszeniem;)
UsuńDomowa granola najlepsza! ;)
OdpowiedzUsuńto prawda;)
UsuńGranola czekoladowa jest pyszna, już dawno nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńczekoladowa u mnie na 1 miejscu:)
UsuńPięknie podana! No i na pewno pyszna :)
OdpowiedzUsuńpyszna;)
UsuńMniam ale bym zjadła...
OdpowiedzUsuńmam jeszcze jeden prawie cały słoik, zapraszam;)
UsuńUwielbiam, szczególnie czekoladową :) Muszę kiedyś sama zrobić...
OdpowiedzUsuńpolecam, roboty przy niej mało, a za to mamy wielki słój najlepszej granoli:)
UsuńCzekoladowej jeszcze nie robiłam, chyba czas to zmienić :)
OdpowiedzUsuńbardzo polecam, ta moja smakuje jak dobra gorzka czekolada;)
UsuńJak ja lubię granolę ;) Twoja wersja musi pysznie smakować :)
OdpowiedzUsuńdla miłośników czekolady jest idealna;)
UsuńZrobiłam swoją i wpadłam zobaczyć jak Ty sama przyrządzałaś, ja teraz robiłam z sokiem wiśniowym i mniej oleju za radą autorki przepisu, z którego korzystałam. Jaka ona pyszna! Czekoladowa rozpusta w biały dzień :)
OdpowiedzUsuńooo, sok wiśniowy brzmi pysznie. chyba moja taka będzie następnym razem;)
Usuń