Wracam do blogowania po krótkiej sylwestrowej przerwie. I zacznę od.. tortu:) Na odchudzające koktajle przyjdzie czas nieco później. Tort upiekłam na powitanie Nowego Roku, ale równie dobrze sprawdzi się na urodzinowo-imieninowym przyjęciu. Pyszny, czekoladowy, z obłędną orzechową wkładką. Jego delikatną słodycz przełamałam borówkowym dżemem. Całość wyszła lekka i bardzo pyszna!
A przy okazji życzę wszystkim udanego i bardzo pomyślnego 2015 roku!
Składniki:
ciasto:
4 jaja
2/3szklanki mąki
2/3 szklanki cukru
2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropli ekstraktu orzechowego (rumowego lub migdałowego)
2 łyżki oleju rzepakowego (lub z pestek winogron)
beza:
3 białka
2/3 szklanki mielonych orzechów laskowych (lub migdałów)
1/2 szklanki cukru
krem:
600ml śmietanki 30%
100g ciemnej czekolady (deserowej lub gorzkiej)
1 łyżka cukru pudru
dodatkowo:
150g dżemu z borówek Nasza chata
50ml migdałowego likieru do nasączenia
50g gorzkiej czekolady
kandyzowane wiśnie
Ciasto: Białka oddzielić od żółtek, ubijać na mikserem do uzyskania szklistej białej piany, ciągle ubijając wsypać cukier, następnie dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem, wsypać do piany, delikatnie wymieszać łyżką. Dodać ekstrakt i olej, ponownie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy (średnica 22cm, dno wyłożone papierem), wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 25-30 minut do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjąc z piekarnika, upuścić w foremce na stół z wysokości ok 30cm, pozostawić do wystygnięcia. Gdy ciasto wystygnie, ostrym nożem przeciągnąć przy boku formy, żeby odkroić ciasto od boków. Biszkopt przekroić na dwa blaty.
Beza: Białka ubijać na mikserem do uzyskania szklistej białej piany, ciągle ubijając wsypać cukier. Orzechy wsypać do piany, delikatnie wymieszać łyżką. Na papierze odrysować krąg o średnicy 22cm, papier odwrócić, na kręgu wyłożyć bezę. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 25 minut. Bezę wyjąc, pozostawić na papierze do wystygnięcia.
Krem: 200ml śmietanki podgrzać, roztopić w niej połamaną czekoladę, mocno schłodzić w lodówce. Wszystkie śmietanki wlać do naczynia, ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dosłodzić cukrem pudrem.
Czekoladowa dekoracja: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przelać do rożka, na papierze do pieczenia lub silikonowej macie narysować różne esy-floresy, pozostawić do zastygnięcia.
Dolny blat nasączyć połową likieru, posmarować dżemem, wyłożyć 1/3 kremu, następnie bezę, 1/3 kremu, na kremie rozsmarować dżem, przykryć drugim blatem ciasta. Ciasto nasączyć likierem, udekorować pozostałym kremem, wisienkami i czekoladą.
Słodkiego roku!
A przy okazji życzę wszystkim udanego i bardzo pomyślnego 2015 roku!
Składniki:
ciasto:
4 jaja
2/3szklanki mąki
2/3 szklanki cukru
2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropli ekstraktu orzechowego (rumowego lub migdałowego)
2 łyżki oleju rzepakowego (lub z pestek winogron)
beza:
3 białka
2/3 szklanki mielonych orzechów laskowych (lub migdałów)
1/2 szklanki cukru
krem:
600ml śmietanki 30%
100g ciemnej czekolady (deserowej lub gorzkiej)
1 łyżka cukru pudru
dodatkowo:
150g dżemu z borówek Nasza chata
50ml migdałowego likieru do nasączenia
50g gorzkiej czekolady
kandyzowane wiśnie
Ciasto: Białka oddzielić od żółtek, ubijać na mikserem do uzyskania szklistej białej piany, ciągle ubijając wsypać cukier, następnie dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem, wsypać do piany, delikatnie wymieszać łyżką. Dodać ekstrakt i olej, ponownie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy (średnica 22cm, dno wyłożone papierem), wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 25-30 minut do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjąc z piekarnika, upuścić w foremce na stół z wysokości ok 30cm, pozostawić do wystygnięcia. Gdy ciasto wystygnie, ostrym nożem przeciągnąć przy boku formy, żeby odkroić ciasto od boków. Biszkopt przekroić na dwa blaty.
Beza: Białka ubijać na mikserem do uzyskania szklistej białej piany, ciągle ubijając wsypać cukier. Orzechy wsypać do piany, delikatnie wymieszać łyżką. Na papierze odrysować krąg o średnicy 22cm, papier odwrócić, na kręgu wyłożyć bezę. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 25 minut. Bezę wyjąc, pozostawić na papierze do wystygnięcia.
Krem: 200ml śmietanki podgrzać, roztopić w niej połamaną czekoladę, mocno schłodzić w lodówce. Wszystkie śmietanki wlać do naczynia, ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dosłodzić cukrem pudrem.
Czekoladowa dekoracja: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przelać do rożka, na papierze do pieczenia lub silikonowej macie narysować różne esy-floresy, pozostawić do zastygnięcia.
Dolny blat nasączyć połową likieru, posmarować dżemem, wyłożyć 1/3 kremu, następnie bezę, 1/3 kremu, na kremie rozsmarować dżem, przykryć drugim blatem ciasta. Ciasto nasączyć likierem, udekorować pozostałym kremem, wisienkami i czekoladą.
Słodkiego roku!
Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńpysznie też smakuje:)
UsuńWygląda przepięknie, prawdziwe dzieło sztuki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, Marto:)
UsuńPoprosze!
OdpowiedzUsuńA niech tez przywitam Nowy Rok na slodko!
:)
zapraszam;) Słodkiego roku życzę!
UsuńWygląda przepysznie i patrząc na składniki jestem pewna, że by mi bardzo smakował :) Tylko nie nasączałabym go likierem, bo nie przepadam za alkoholem w ciastach.
OdpowiedzUsuńmożna nasączyć mocną herbatą:)
UsuńJa zawsze nasączam wodą wymieszaną z sokiem z cytryny ;)
Usuńja czasem też, szczególnie owocowe i te dla dzieci. Dla dorosłych pozwalam na kilka % w cieście;)
UsuńTaki tort na przyjęcie napewno mocno zaskoczy gości :) SUper przepis. Piękna dekoracja. Jestem pod wrażeniem :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! gościom smakował, a to najważniejsze;)
UsuńO rety, wygląda przepięknie! :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńCudny torcik :-) wygląda bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję, Marzenko, smakował pysznie!
UsuńMmm mniam :D Uwielbiamy na takie torty patrzeć w przekroju :D Ślinka cieknie na sam widok :)
OdpowiedzUsuńprzekrój nie zawsze jest fotogeniczny, ale pokazuje całe dobro:)
UsuńNie zawsze musi wyglądać idealnie :) Ważne, żeby wyglądał apetycznie :D
UsuńMmm, rewelacja, miło tak słodko przywitać Nowy Rok ;)
OdpowiedzUsuńniech ten rok będzie słodki pod każdym względem;)
UsuńTorcik wygląda jak z cukierni, albo i jeszcze lepiej.
OdpowiedzUsuńdziękuję, powiem nieskromnie, że smakuje wcale nie gorzej, niż z renomowanych cukierni;)
UsuńPrzepiękny, profesjonalny tort. Na pewno również wyśmienicie smakuje! Mniam!
OdpowiedzUsuńdziękuję za słowa uznania;) smakował wyśmienicie!
UsuńTen tort wygląda lepiej niż z dobrej cukierni. Jest apetyczny i pięknie udekorowany :)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję za miłe słowa;)
Usuń