Zakupiłam niegdyś opakowanie ciasta phyllo (filo) z myślą o zrobieniu baklavy. W międzyczasie jednak zmieniłam zdanie, co do jego zastosowania (typowa kobieta;)). Wcale nie żałuję, gdyż powstała z niego przepyszna spanakopita - pieróg (lub tarta) z nadzieniem ze szpinaku, suszonych pomidorów, sera feta. Od siebie dorzuciłam jeszcze kawałki ryby... Pychości!
Polecam również inne przepisy na ciasto filo
Składniki (na 2-3 porcje):
4 arkusze ciasta phyllo (u mnie 46x38cm, 150g)
200g liści szpinaku (może być mrożony)
200g filetu ryby (dorsz, łosoś)
100g sera feta
100g suszonych pomidorów
50ml oleju z pomidorów
2 ząbki czosnku
3 szalotki
sól
kolorowy pieprz świeżo mielony
gałka muszkatołowa
1 łyżka sezamu (lub orzeszków pinii)
Filet ryby pokroić w paski ok 1,5cm, oprószyć solą i pieprzem. Szalotkę i czosnek obrać, posiekać, zrumienić na niewielkiej ilości oleju, dodać szpinak, smażyć aż szpinak zwiędnie, dodać pokrojone pomidory, doprawić do smaku, wymieszać i wyłożyć na talerz, żeby przestygło.
Na tej samej patelni usmażyć rybę - wyłożyć kawałki ryby, smażyć pół minuty, gdy zmieni kolor, odwrócić i również krótko podsmażyć.
2 arkusze ciasta przekroić na pół, każdy posmarować olejem, układać w formie (22cm), najpierw duże, a następnie połówki, każdy kolejny obracając nieco w stosunku do poprzedniego, brzegi powinny wystawać ponad formą. Na ciasto wyłożyć szpinakowe nadzienie, kawałki ryby. Brzegi ciasta zawinąć, żeby przykryły nadzienie. Po wierzchu posmarować cienko olejem, posypać sezamem.
Pieróg wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 25-30 minut w temp. 170stC. Ciasto z wierzchu powinno się zarumienić.
Upieczony pieróg wyjąć z piekarnika, odstawić na 5 minut. Przed podaniem pokroić.
Smacznego!
Orzechowe cygaretki z ciasta filo
Spanakopita z rybą
Składniki (na 2-3 porcje):
4 arkusze ciasta phyllo (u mnie 46x38cm, 150g)
200g liści szpinaku (może być mrożony)
200g filetu ryby (dorsz, łosoś)
100g sera feta
100g suszonych pomidorów
50ml oleju z pomidorów
2 ząbki czosnku
3 szalotki
sól
kolorowy pieprz świeżo mielony
gałka muszkatołowa
1 łyżka sezamu (lub orzeszków pinii)
Filet ryby pokroić w paski ok 1,5cm, oprószyć solą i pieprzem. Szalotkę i czosnek obrać, posiekać, zrumienić na niewielkiej ilości oleju, dodać szpinak, smażyć aż szpinak zwiędnie, dodać pokrojone pomidory, doprawić do smaku, wymieszać i wyłożyć na talerz, żeby przestygło.
Na tej samej patelni usmażyć rybę - wyłożyć kawałki ryby, smażyć pół minuty, gdy zmieni kolor, odwrócić i również krótko podsmażyć.
2 arkusze ciasta przekroić na pół, każdy posmarować olejem, układać w formie (22cm), najpierw duże, a następnie połówki, każdy kolejny obracając nieco w stosunku do poprzedniego, brzegi powinny wystawać ponad formą. Na ciasto wyłożyć szpinakowe nadzienie, kawałki ryby. Brzegi ciasta zawinąć, żeby przykryły nadzienie. Po wierzchu posmarować cienko olejem, posypać sezamem.
Pieróg wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 25-30 minut w temp. 170stC. Ciasto z wierzchu powinno się zarumienić.
Upieczony pieróg wyjąć z piekarnika, odstawić na 5 minut. Przed podaniem pokroić.
Smacznego!
Podobne danie jadłam kiedyś w restauracji. Szacunek, bo wygląda jeszcze lepiej niż tam! :)
OdpowiedzUsuńdziękuję;) wygląd jedzenia ma znaczenie, bo jemy najpierw oczami;)
UsuńO jakie pyszne danie. Świetnie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję;)
UsuńSuper danie.
OdpowiedzUsuńpysznie smakuje;)
UsuńPięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńa jeszcze lepiej smakuje;)
UsuńPięknie wygląda, rozumiem, że dodanie do środka kawałków filetu z kurczaka jest jak najbardziej ok? Mój mąż może i przeżyje zawartość szpinaku, ale brak mięsa raczej nie :)
OdpowiedzUsuńtak, z kurczakiem też będzie smaczne. Pokroiłabym mięso w paski lub kostkę, doprawiła, obsmażyła, a następnie "zapakowała" do ciasta;)
UsuńWygląda niecodziennie, naprawdę ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńCzasem można zaszaleć:)
UsuńWygląda wykwintnie i baaardzo pysznie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję, pysznie też smakowała:)
UsuńWygląda wspaniale i tak też pewnie smakuje!
OdpowiedzUsuńdziękuję, dokładnie tak:)
UsuńPomysły masz świetne, uwielbiam ludzi którzy tak kreatywnie podchodzą do gotowania :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, Marto:) ciągle się uczę, ale bardzo miło, gdy ktoś zauważa moje starania;)
UsuńNigdy nie jadłyśmy ciasta filo, więc nie wiemy czy lepiej smakuje na słodko czy wytrawnie. Trzeba przyznać, że wygląda imponująco :)
OdpowiedzUsuńna słodko to chyba najbardziej popularna jest baklava, a wytrawna to spanakopita. Można też upiec tartaletki w wersji słodkiej lub wytrawnej, wygląda bardzo efektownie. Samo ciasto jest bez smaku, bardzo cienkie, jak papier:)
UsuńKobieta zmienną jest! ;) Danie brzmi bardzo smakowicie! :)
OdpowiedzUsuńhaha, dokładnie:)
Usuńcudowny farsz, jakie to musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńpotwierdzam;)
Usuń
OdpowiedzUsuńWygląda przepięknie, a jak musi wyśmienicie smakować!:)
smakuje pysznie:)
Usuńnie ma innej opcji - musi smakować obłędnie
OdpowiedzUsuńbyła bardzo smaczna!
Usuń