Zacznę może od pierwszego słowa. Ostatnio bardzo modne stało się określenie "rustykalne" - czyli wiejskie, wieśniacze, ludowe, chłopskie... Mam wrażenie, że jednak nazywane jest tak wszystko, co nie jest idealne w swoim wyglądzie. Więc i rustykalne bagietki są nierówne, uformowane - rzec by się chciało - byle jak. Ale w tym tkwi cały ich urok... i chyba smak.
Właśnie... jeśli o smak chodzi... Sprężysty, miękki środek o lekkim serowym smaku, a na zewnątrz chrupiąca skórka... Z czosnkowo-ziołowym masełkiem lub twarożkiem mogłabym je zajadać bez żadnych innych dodatków... no chyba że z malinowym pomidorem prosto z krzaka;)
Koniecznie upieczcie je na śniadanie dla swoich bliskich - będą zachwyceni!
Składniki:
zaczyn:
0,5szkl. mąki pszennej typ 650
0,5 szklanki letniej wody
odrobina świeżych drożdży (kulka wielkości groszku) lub 1/3 łyżeczki suchych
ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej typ 650
2/3 szklanki wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki masła
10g drożdży świeżych (lub 5g suchych)
50g sera żółtego typu parmezan, bursztyn
olej do posmarowania ciasta
Wieczór przed pieczeniem: Składniki zaczynu wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 12 godzin w temp. pokojowej.
W dniu pieczenia: Wodę podgrzać, rozpuścić w niej masło, cukier i sól, odstawić do przestudzenia (powinna być lekko ciepła). Mąkę przesiać, wlać wodę z masłem, dodać drożdże, zaczyn i wyrobić ciasto (ręcznie ok 8-10 minut, mikserem ok 3-5 minut). Ciasto będzie lekko kleiste. Do ciasta wmieszać pokrojony w drobną kostkę ser. Dłońmi posmarowanymi olejem uformować z ciasta kulę, włożyć do miski i przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość, wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, złożyć kilkakrotnie jak kopertę, rozpłaszczyć na prostokąt ok 20x30cm. Ciasto pokroić na 4 podłużne paski (5x30cm), każdy przekręcić kilka razy, formując niezbyt równy wałek, ułożyć na blasze z odstępach. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na ok 20 minut.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 220stC. Nagrzany piekarnik spryskać wodą, żeby powstała para. Wstawić blachę z bagietkami, piec ok 20-25 minut (po 10 minutach temperaturę zmniejszyć do 200stC).
Upieczone bagietki studzić przykryte ściereczką.
Smacznego!
Jakbym była blisko takiej ciepłej bagietki, nie utrzymałabym rąk przy sobie ;)
OdpowiedzUsuńmiałam ręce zajęte, trzymałam bagietki akurat, ale gdy tylko zgasły flesze...;)
UsuńOjej jakby ktoś nam taką bagietkę podarował to w ogóle nie myślałybyśmy o tym, że to dla nas zabronione :D Dla takich przysmaków zawsze można zrobić wyjątek od diety ;)
OdpowiedzUsuńŻeby nie mieć na sumieniu złamania Waszej diety, podaruję tę mniejszą;) albo dwie, jak łamać, to łamać;)
UsuńJak łamać to od razu dwie i to największe! xD Skoro mamy już mieć wyrzuty sumienia to chociaż trzeba mieć powód ;)
Usuńzgoda;) dwie największe;)
UsuńUwielbiam pieczywo z dodatkiem sera. :)
OdpowiedzUsuńma fajny smak, a zapieczone kawałki sera z wierchu są najlepsze;)
UsuńIdealna ta twoja bagietka. Kiedy tak na nie patrze to jestem pewna że zrobię . Musze ci powiedzieć ze nie mogę przejść koło nich obojętnie :)
OdpowiedzUsuńzrób, smakują pysznie;)
UsuńSą doskonałe, wyszły idealnie :) Uwielbiam pieczywo z chrupiącą skórką :)
OdpowiedzUsuńskórka bardzo chrupiąca, gdy są prosto z pieca, następnego dnia staje się miękka:)
UsuńMniam..ale apetycznie wyglądają kuszą już ze zdjęcia aco dopiero móc je jeść :)
OdpowiedzUsuńnas też kusiły podczas robienia zdjęć;)
UsuńAle fajne! Dodatek sera brzmi prze przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńfajnie też smakuje taki zapieczony ser:)
UsuńCudne, ale bym zjadła taką świeżutką z samym masłem :-) zabieram sobie przepis i z chęcią takie zrobię :-) pozdrawiam cieplutko :-)
OdpowiedzUsuńz masełkiem to czysta poezja;) miłego dnia:)
UsuńWyglądają idealnie !! Z serem nigdy nie jadłam, ale na pewno komponuje się świetnie :) Z masłem lub awokado by smakowała wspaniale, choć i sama z pewnością wystarczy :)
OdpowiedzUsuńtak, masełko i awokado - najlepsza kanapka;)
UsuńIdealne na śniadanko! :)
OdpowiedzUsuńdokładnie;)
UsuńWyglądają cudownie, tak ładnie zarumienione z chrupiącą skórką, mniam :)
OdpowiedzUsuńlubię taką świeżą skórkę na domowym pieczywie;)
UsuńJakie pyszne i piękne bagietki :) Przepis zapisuję do zrobienia :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńdziękuję za miłe słowa;) Bagietki rzeczywiście bardzo dobre, a przepis wypróbowany już przez kilka osób. Czekam na wrażenia:)
Usuń