O tym, że domowe mięsa są najlepsze, chyba nie muszę przekonywać:) Piekąc tę szynkę chciałam ustrzelić przysłowiowe dwa zające - na ciepło ukoiłam kilka plastrów do obiadu, a na zimno jedliśmy ją na kanapki. Pyszna, krucha, soczysta!
Składniki:
ok 1,5kg szynki w zgrabnym kawałku lub w kształcie kulki
1 łyżka miodu
2 łyżki oliwy
1 łyżka sosu sojowego
świeżo mielony czarny pieprz
2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka tymianku
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka soli
szczypta słodkiej papryki
kilka gałązek rozmarynu
1 pomarańcza
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem.
Z miodu, oliwy, sosu sojowego,soli, soku z połowy pomarańczy i przypraw (oprócz rozmarynu) zrobić marynatę, polać nią mięso, przykryć i wstawić do lodówki na 24-48h, w trakcie marynowania mięso kilkakrotnie odwrócić.
Szynkę włożyć do wysmarowanej olejem brytfanki,z wierzchu obłożyć plastrami pozostałej pomarańczy i gałązkami rozmarynu. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 70-80 minut w temp. 170stC. W trakcie pieczenia można dodatkowo polewać mięso powstałym sosem.
Smacznego!
Składniki:
ok 1,5kg szynki w zgrabnym kawałku lub w kształcie kulki
1 łyżka miodu
2 łyżki oliwy
1 łyżka sosu sojowego
świeżo mielony czarny pieprz
2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka tymianku
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka soli
szczypta słodkiej papryki
kilka gałązek rozmarynu
1 pomarańcza
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem.
Z miodu, oliwy, sosu sojowego,soli, soku z połowy pomarańczy i przypraw (oprócz rozmarynu) zrobić marynatę, polać nią mięso, przykryć i wstawić do lodówki na 24-48h, w trakcie marynowania mięso kilkakrotnie odwrócić.
Szynkę włożyć do wysmarowanej olejem brytfanki,z wierzchu obłożyć plastrami pozostałej pomarańczy i gałązkami rozmarynu. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 70-80 minut w temp. 170stC. W trakcie pieczenia można dodatkowo polewać mięso powstałym sosem.
Smacznego!
Nie lubimy za bardzo połączenia cytrusów z czekoladą i różnymi ciastami, ale z mięsem jeszcze nie próbowałyśmy i coś czujemy, że to jednak musi smakować fantastycznie :D
OdpowiedzUsuńdla mnie cytrusy w ciastach to jeden w ulubionych smaków, z mięskiem też pysznie. Pomarańcze tu nie dominują, dają jedynie bardzo lekko wyczuwalną nutkę.
UsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńtak też smakuje;)
UsuńOstatnio polubiłam połączenie mięsa z owocami, więc chętnie spróbuję tej wersji :)
OdpowiedzUsuńto nie jest typowe połączenie mięsa i owoców (jak powiedzmy np. schab z brzoskwiniami), pomarańcze są delikatnie wyczuwalne
UsuńMoje marzenie. :) Planuję od dawna, ale zawsze jakoś nie po drodze. ;)
OdpowiedzUsuńtakie marzenie można łatwo spełnić:)
UsuńAleż piękna ta szynka! Bardzo apetyczna :)
OdpowiedzUsuńdziękuję, była równie smaczna, jak piękna;)
Usuńmmm z pomarańczami kojarzy mi się kaczka, a tu prosze, szynka! ciekawe połączenie :-))
OdpowiedzUsuńszynka też fajnie smakuje, otulona pomarańczami
UsuńMuszę powiedzieć , że wygląda wspaniale :) Gdybym wiedziała , że mi wyjdzie też bym upiekła :)
OdpowiedzUsuńna pewno wyjdzie, nie ma tu nic trudnego;)
UsuńOjoj ale musi być pyszna :-)
OdpowiedzUsuńbyła;) przepyszna;)
UsuńPrezentuje się apetycznie, nie przepadam za mięsem, ale to może i by mi zasmakowało :)
OdpowiedzUsuńpewnie posmakowałaby;)
UsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję;)
UsuńPięknie wypieczona:)
OdpowiedzUsuńtaka w sam raz;)
UsuńFantastycznie wygląda, nic tylko sobie ukroić kawałek: )
OdpowiedzUsuńKurczaka w pomarańczach robiłam, pyszności więc wieprzka też zrobię, a co. Właśnie poluję na jakiś nowy przepis aby wędlinkę na kanapki zrobić.
OdpowiedzUsuń