czwartek, 8 stycznia 2015

Najlepsze kotlety schabowe

Klasyka na talerzu. Znany i lubiany, podawany w każdym domu. Miękki, soczysty, kruchy, z chrupiącą panierką... Kotlet schabowy - to nad nim dziś tak się zachwycam, bo cóż może być lepszego na tradycyjny polski obiad:) 
Sekret najsmaczniejszych schabowych tkwi w dobrym mięsie. Schab kroję na grube kotlety, każdy cienko rozbijam, obtaczam w bułce wymieszanej z papryką, w jajku i znów w bułce, smażę na oleju lub klarowanym masełku... Taki gorący, chrupiący z patelni jest najlepszy! 

Składniki:
500g schabu
0,5 szklanki bułki tartej
0,5 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
2 jajka
sól, świeżo mielony pieprz
olej lub klarowane masło do smazenia

Schab pokroić na 4 plastry, każdy cienko rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Bułkę wymieszać z papryką, jajka rozbełtać. Kotlety obtoczyć z bułce, następnie w jajku i znowu w bułce.
Na patelni rozgrzać olej lub masło. Wykładać na patelnię, smażyć na średnim ogniu po ok 2 minuty z każdej strony.
Podawać z gotowanymi ziemniakami, frytkami, surówką.
Smacznego!

18 komentarzy:

  1. Schabowy, któż go nie zna. :) Aż mi ślinka pociekła na widok zdjęcia. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wieki go nie jadłam. Tradycyjny i ulubiony :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Schabowy tylko w wersji tradycyjnej :) taki najlepszy :))

    OdpowiedzUsuń
  4. O matkooo ale bym zjadła takiego! Najlepiej z ziemniaczkami i surówką z kiszonej kapusty. Juz wiem, co zrobię jutro na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też mieliśmy taki sam zestaw - ziemniaczki i kiszona kapusta;)

      Usuń
  5. Bardzo apetycznie wygląda i pachnie, aż u mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak byłyśmy małe to zawsze musiałyśmy obkroić wszystkie brzegi, bo nie daj boże znalazłaby się jakaś chrząstka lub błonka xD Teraz schabowych nie jemy w ogóle ze względów zdrowotnych.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja do dziś tak mam, więc przygotowując mięsko, sama obcinam wszystkie mniej apetyczne części:)

      Usuń
  7. Ja nigdy nie umiem zrobić tak dobrego jak mama :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Klasyka zawsze sie sprawdza i jest najlepsza:)
    Nie dodawałam nigdy papryki wędzonej- muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. papryka nie dominuje (można dodać zwykłą słodką), ale z nią panierka ma taką fajną lekko paprykową nutkę. Bez papryki też są wcale nie gorsze;)

      Usuń
  9. Nigdy nie dodałam papryki. Chyba następnym razem spróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też nie zawsze dodaję, ale z papryką ma ciekawy posmak:)

      Usuń

Drukuj