Klasyka na talerzu. Znany i lubiany, podawany w każdym domu. Miękki, soczysty, kruchy, z chrupiącą panierką... Kotlet schabowy - to nad nim dziś tak się zachwycam, bo cóż może być lepszego na tradycyjny polski obiad:)
Sekret najsmaczniejszych schabowych tkwi w dobrym mięsie. Schab kroję na grube kotlety, każdy cienko rozbijam, obtaczam w bułce wymieszanej z papryką, w jajku i znów w bułce, smażę na oleju lub klarowanym masełku... Taki gorący, chrupiący z patelni jest najlepszy!
Składniki:
500g schabu
0,5 szklanki bułki tartej
0,5 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
2 jajka
sól, świeżo mielony pieprz
olej lub klarowane masło do smazenia
Schab pokroić na 4 plastry, każdy cienko rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Bułkę wymieszać z papryką, jajka rozbełtać. Kotlety obtoczyć z bułce, następnie w jajku i znowu w bułce.
Na patelni rozgrzać olej lub masło. Wykładać na patelnię, smażyć na średnim ogniu po ok 2 minuty z każdej strony.
Podawać z gotowanymi ziemniakami, frytkami, surówką.
Smacznego!
Sekret najsmaczniejszych schabowych tkwi w dobrym mięsie. Schab kroję na grube kotlety, każdy cienko rozbijam, obtaczam w bułce wymieszanej z papryką, w jajku i znów w bułce, smażę na oleju lub klarowanym masełku... Taki gorący, chrupiący z patelni jest najlepszy!
Składniki:
500g schabu
0,5 szklanki bułki tartej
0,5 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
2 jajka
sól, świeżo mielony pieprz
olej lub klarowane masło do smazenia
Schab pokroić na 4 plastry, każdy cienko rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Bułkę wymieszać z papryką, jajka rozbełtać. Kotlety obtoczyć z bułce, następnie w jajku i znowu w bułce.
Na patelni rozgrzać olej lub masło. Wykładać na patelnię, smażyć na średnim ogniu po ok 2 minuty z każdej strony.
Podawać z gotowanymi ziemniakami, frytkami, surówką.
Smacznego!
Schabowy, któż go nie zna. :) Aż mi ślinka pociekła na widok zdjęcia. :)
OdpowiedzUsuńkażdy zna i chyba każdy lubi:)
UsuńWieki go nie jadłam. Tradycyjny i ulubiony :-)
OdpowiedzUsuńtaki tradycyjny, bez udziwnień jest najlepszy:)
UsuńSchabowy tylko w wersji tradycyjnej :) taki najlepszy :))
OdpowiedzUsuńdla mnie również:)
UsuńO matkooo ale bym zjadła takiego! Najlepiej z ziemniaczkami i surówką z kiszonej kapusty. Juz wiem, co zrobię jutro na obiad :)
OdpowiedzUsuńteż mieliśmy taki sam zestaw - ziemniaczki i kiszona kapusta;)
UsuńBardzo apetycznie wygląda i pachnie, aż u mnie :)
OdpowiedzUsuńi kusi zapachem:)
UsuńJak byłyśmy małe to zawsze musiałyśmy obkroić wszystkie brzegi, bo nie daj boże znalazłaby się jakaś chrząstka lub błonka xD Teraz schabowych nie jemy w ogóle ze względów zdrowotnych.
OdpowiedzUsuńja do dziś tak mam, więc przygotowując mięsko, sama obcinam wszystkie mniej apetyczne części:)
UsuńJa nigdy nie umiem zrobić tak dobrego jak mama :)
OdpowiedzUsuńwiadomo, u mamy są najlepsze:)
UsuńKlasyka zawsze sie sprawdza i jest najlepsza:)
OdpowiedzUsuńNie dodawałam nigdy papryki wędzonej- muszę wypróbować:)
papryka nie dominuje (można dodać zwykłą słodką), ale z nią panierka ma taką fajną lekko paprykową nutkę. Bez papryki też są wcale nie gorsze;)
UsuńNigdy nie dodałam papryki. Chyba następnym razem spróbuje :)
OdpowiedzUsuńteż nie zawsze dodaję, ale z papryką ma ciekawy posmak:)
Usuń