Od dawna chodziły za mną, ale w końcu się poddałam:) Te rurki są obłędnie pyszne! Trochę pracochłonne ze względu na nawijanie ciasta, ale można je upiec kilka dni wcześniej, a nadziać niedługo przed podaniem. Choć muszę przyznać, że na drugi dzień, gdy ciasto nieco zmiękło, również smakowały wspaniale i ani nic nie straciły na wyglądzie.
Ciasto zrobiłam twarogowe, a krem śmietankowo-karmelowy. Małe, zgrabne, podzielne i bardzo ładnie prezentują się na stole. Nazwałam je kozimi różkami - wszak mieszkam w kozim grodzie;)
Składniki (na 20 sztuk):
ciasto:
150g twarogu półtłustego
125g masła
250g mąki (ok. 1,5szkl.)
do obtoczenia: cukier, mak
krem:
250ml śmietanki 30%
4 łyżki masy krówkowej
3 łyżki posiekanych prażonych orzechów laskowych lub włoskich
Ciasto: Z mąki, masła i twarogu zagnieść gładkie ciasto, uformować kulę, owinąć folią i schłodzić ok godziny.
Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać paski ok 1,5x35cm, nawijać na metalowe rurki, zaczynając od węższego końca. Rurki z jednego boku obtoczyć w cukrze i/lub maku, ułożyć na blasze (cukrem do góry).
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 15 minut w temp. 180stC na złoty kolor. Gdy się upieką, ostudzić, delikatnie zdjąć ciasto z metalowych rurek.
Krem: Śmietankę mocno schłodzić, ubić na sztywną piane, delikatnie wymieszać z 2 łyżkami masy krówkowej.
Każdą rurkę od węższego końca nadziać odrobiną masy krówkowej, dalej wypełnić kremem, krem posypać orzechami.
Słodkiej niedzieli!
Wyglądają idealnie i przepysznie :) Jak z najlepszej cukierni (choć pewnie są lepsze bo domowe) :)
OdpowiedzUsuńdziękuję, smakowały również pysznie;)
UsuńAle cudne rureczki. Nabrałam chęć na nie. Mam gdzieś foremki, muszę zrobić :-)
OdpowiedzUsuńjak zrobisz, chętnie "wpadnę" do Ciebie:)
UsuńObłędne! Muszą być przepyszne!
OdpowiedzUsuńo tak, takie były;)
UsuńAleż one genialnie wyglądają! :D
OdpowiedzUsuńdziękuję;)
UsuńO matko, muszą być pyszne. Wyglądają przepięknie :)
OdpowiedzUsuńpyszne, potwierdzam;)
UsuńJakie one piękne i idealne! :>
OdpowiedzUsuńDzięki, starałam się;)
UsuńKrem musi smakować wyjątkowo. A rurki-idealne :)
OdpowiedzUsuńkrem fajny, dla miłośników toffi i nie tylko - lekki, delikatny, w sam raz;)
UsuńWyglądają jak takie mini kołacze! :D Nie byłybyśmy wstanie się im oprzeć :)
OdpowiedzUsuńdziękuję;)
Usuńmmm.... uwielbiam rurki z kremem !!!!
OdpowiedzUsuńps. przypominam o czekoladowym konkursie na moim blogu :)
ja również bardzo lubię, a smak kremu można modyfikować;)
UsuńWyborne! Nie można oderwać wzroku :)
OdpowiedzUsuńdziękuję;)
UsuńŚwietne! :) Widzę inny przepis na ciasto niż ten, z którego ja korzystam ... Może się skuszę. :)
OdpowiedzUsuńtak, przepis jest nie na śmietanie, tylko z twarogiem. Ciasto bardzo fajne wychodzi, trochę się listkuje, podobnie jak śmietanowe.
UsuńWyglądają przewspaniale, jak z dobrej cukierni, aż mi ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję;)
Usuń