Jakie muffinki lubicie najbardziej? Ja chyba każde, ale pod warunkiem, że są mięciutkie, wilgotne, z bogatym owocowym lub bakaliowym wnętrzem... Kosowo-ananasowe muffinki pod każdym względem spełniają te warunki. Połączyłam w nich smaki, które lubię, a wymyślony przeze mnie przepis okazał się strzałem w dziesiątkę;)
Muffinki są przesmaczne: wyraźnie kokosowe ciasto z soczystymi kawałkami ananasa - doskonałe połączenie! I powiedziałabym, że są potrójnie kokosowe - w ich skład wchodzi olej, mąka i wiórki kokosowe. Do ciasta dodałam olej kokosowy oraz mąkę kokosową, które dostałam do przetestowania od firmy Ol'Vita.
O właściwościach oleju z kokosa (masła, tłuszczu kokosowego) już słyszałam, a teraz miałam okazję go wypróbować. Pięknie pachnie i smakuje kokosowo - a to dzięki tłoczeniu na zimno (to ważne, gdyż tylko taki olej pachnie kokosem), nie jełczeje, nie pali się, przy temperaturze poniżej 25stC ma postać stałą, wyglądem przypominając smalec:) Można na nim smażyć, piec, gotować. A czy wiecie, że olej kokosowy nie przyczynia się do budowy tkanki tłuszczowej, a nawet pobudza przemianę materii?
Zatem, zjadając taka babeczkę chyba schudnę;)))
Muffinki są przesmaczne: wyraźnie kokosowe ciasto z soczystymi kawałkami ananasa - doskonałe połączenie! I powiedziałabym, że są potrójnie kokosowe - w ich skład wchodzi olej, mąka i wiórki kokosowe. Do ciasta dodałam olej kokosowy oraz mąkę kokosową, które dostałam do przetestowania od firmy Ol'Vita.
O właściwościach oleju z kokosa (masła, tłuszczu kokosowego) już słyszałam, a teraz miałam okazję go wypróbować. Pięknie pachnie i smakuje kokosowo - a to dzięki tłoczeniu na zimno (to ważne, gdyż tylko taki olej pachnie kokosem), nie jełczeje, nie pali się, przy temperaturze poniżej 25stC ma postać stałą, wyglądem przypominając smalec:) Można na nim smażyć, piec, gotować. A czy wiecie, że olej kokosowy nie przyczynia się do budowy tkanki tłuszczowej, a nawet pobudza przemianę materii?
Zatem, zjadając taka babeczkę chyba schudnę;)))
Polecam również inne przepisy na muffiny:
Kokosowe muffinki z ananasem
Składniki (na 12 sztuk):
3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
150ml kefiru
2 małe jajka
2/3 szklanki cukru
2 łyżki mąki kokosowej Ol'Vita
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka pokrojonego w kostkę ananasa
3 łyżki wiórków kokosowych do posypania
Olej kokosowy lekko podgrzać, żeby stał się płynny. Jajka roztrzepać z cukrem, dodać olej i kefir, wymieszać.
Osobno przesiać mąkę z mąką kokosową, sodą i proszkiem, wsypać do płynnych składników i wymieszać łyżką. Dodać kawałki ananasa, wymieszać ponownie.
Foremki na muffinki wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto do wysokości 3/4 foremek, posypać wiórkami. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20-25minut w temp. 170stC do suchego patyczka.
Upieczone muffinki ostudzić na kratce.
Życzę słodkiej niedzieli!
150ml kefiru
2 małe jajka
2/3 szklanki cukru
2 łyżki mąki kokosowej Ol'Vita
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka pokrojonego w kostkę ananasa
3 łyżki wiórków kokosowych do posypania
Olej kokosowy lekko podgrzać, żeby stał się płynny. Jajka roztrzepać z cukrem, dodać olej i kefir, wymieszać.
Osobno przesiać mąkę z mąką kokosową, sodą i proszkiem, wsypać do płynnych składników i wymieszać łyżką. Dodać kawałki ananasa, wymieszać ponownie.
Foremki na muffinki wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto do wysokości 3/4 foremek, posypać wiórkami. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20-25minut w temp. 170stC do suchego patyczka.
Upieczone muffinki ostudzić na kratce.
Życzę słodkiej niedzieli!
Wyglada przesmaznie....i ten kokos....mam do niego wielką słabośc ;)
OdpowiedzUsuńpodobnie jak ja;)
UsuńWyglądają przepysznie:-)
OdpowiedzUsuńdziękuję;)
UsuńTaka dawka kokosu i jeszcze do tego ananas! To musi być cudowne :)
OdpowiedzUsuńnieskromnie powiem, że to są najlepsze kokosowe muffinki, jakie jadłam;)
UsuńJa uwielbiam również wszystkiego rodzaju muffinki, to połączenie ananasa i kokosa bardzo mi się podoba.
OdpowiedzUsuńpołączenie smaków bardzo udane;)
UsuńMoje ulubione kokosowe smaki. Pyszności :-)
OdpowiedzUsuńzapraszam;)
UsuńUwielbiam kokos, więc takie muffinki to coś dla mnie :) Wyglądają przepysznie. Czasami robię gofry z dodatkiem tych 3 kokosowych składników których Ty użyłaś :)
OdpowiedzUsuńo, gofry - kiedyś wypróbuję, dziękuję za pomysł:)
UsuńJak kokosowe to na pewno pycha :)
OdpowiedzUsuńsmakowały cudownie, do ostatniego okruszka;)
UsuńKokos i ananas-świetna para. A muffinki aż chce się zjeść:)
OdpowiedzUsuńto prawda, ananas i kokos dobrze się komponują;)
UsuńMniam, mniam :)
OdpowiedzUsuńi już zjedzone;)
UsuńTakie dietetyczne babeczki to tylko jeść i jeść :)
OdpowiedzUsuńtak też uczyniłam, ale mojej wadze to nie za bardzo się podoba:)
UsuńWspaniałe połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńpasują do siebie;)
UsuńChętnie wzięłabym ze dwie na podwieczorek :-)
OdpowiedzUsuń