niedziela, 25 stycznia 2015

Kokosowe muffinki z ananasem

Jakie muffinki lubicie najbardziej? Ja chyba każde, ale pod warunkiem, że są mięciutkie, wilgotne, z bogatym owocowym lub bakaliowym wnętrzem... Kosowo-ananasowe muffinki pod każdym względem spełniają te warunki. Połączyłam w nich smaki, które lubię, a wymyślony przeze mnie przepis okazał się strzałem w dziesiątkę;)
Muffinki są przesmaczne: wyraźnie kokosowe ciasto z soczystymi kawałkami ananasa - doskonałe połączenie! I powiedziałabym, że są potrójnie kokosowe - w ich skład wchodzi olej, mąka i wiórki kokosowe. Do ciasta dodałam olej kokosowy oraz mąkę kokosową, które dostałam do przetestowania od firmy Ol'Vita.
O właściwościach oleju z kokosa (masła, tłuszczu kokosowego) już słyszałam, a teraz miałam okazję go wypróbować. Pięknie pachnie i smakuje kokosowo - a to dzięki tłoczeniu na zimno (to ważne, gdyż tylko taki olej pachnie kokosem), nie jełczeje, nie pali się, przy temperaturze poniżej 25stC ma postać stałą, wyglądem przypominając smalec:) Można na nim smażyć, piec, gotować. A czy wiecie, że olej kokosowy nie przyczynia się do budowy tkanki tłuszczowej, a nawet pobudza przemianę materii?
Zatem, zjadając taka babeczkę chyba schudnę;)))
3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
150ml kefiru
2 małe jajka
2/3 szklanki cukru
2 łyżki mąki kokosowej Ol'Vita
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka pokrojonego w kostkę ananasa
3 łyżki wiórków kokosowych do posypania

Olej kokosowy lekko podgrzać, żeby stał się płynny. Jajka roztrzepać z cukrem, dodać olej i kefir, wymieszać.
Osobno przesiać mąkę z mąką kokosową, sodą i proszkiem, wsypać do płynnych składników i wymieszać łyżką. Dodać kawałki ananasa, wymieszać ponownie.
Foremki na muffinki wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto do wysokości 3/4 foremek, posypać wiórkami. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20-25minut w temp. 170stC do suchego patyczka.
Upieczone muffinki ostudzić na kratce.
Życzę słodkiej niedzieli!


23 komentarze:

  1. Wyglada przesmaznie....i ten kokos....mam do niego wielką słabośc ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka dawka kokosu i jeszcze do tego ananas! To musi być cudowne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nieskromnie powiem, że to są najlepsze kokosowe muffinki, jakie jadłam;)

      Usuń
  3. Ja uwielbiam również wszystkiego rodzaju muffinki, to połączenie ananasa i kokosa bardzo mi się podoba.

    OdpowiedzUsuń
  4. Moje ulubione kokosowe smaki. Pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam kokos, więc takie muffinki to coś dla mnie :) Wyglądają przepysznie. Czasami robię gofry z dodatkiem tych 3 kokosowych składników których Ty użyłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak kokosowe to na pewno pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kokos i ananas-świetna para. A muffinki aż chce się zjeść:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie dietetyczne babeczki to tylko jeść i jeść :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak też uczyniłam, ale mojej wadze to nie za bardzo się podoba:)

      Usuń
  9. Wspaniałe połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Chętnie wzięłabym ze dwie na podwieczorek :-)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj