piątek, 30 stycznia 2015

Ciabatta


Upiekłam! Sama upiekłam ciabattę:) mięciuteńka, puchata, z cienką skórką i dużymi nieregularnymi dziurami - smakuje rewelacyjnie! Żałuję tylko, że zrobiłam z połowy porcji, gdyż zniknęła bardzo szybko.
Przepis nie jest skomplikowany, tylko to wyrabianie - bez robota ani rusz... 


Składniki:
500g mąki pszennej typ 650
475ml wody
15g świeżych drożdży (lub 2 łyżeczki suchych)
2 łyżeczki soli
olej do posmarowania miski

Drożdże rozpuściłam w wodzie.
Mąkę, sól i wodę z drożdżami wymieszałam mikserem do połączenia składników, odstawiłam na 10 minut.
Następnie mieszadłem do ciasta miksowałam na najwyższych obrotach, aż ciasto zaczęło wydawać taki inny dźwięk, jakby chlapanie (ok 4-5 minut). Zmieniłam mieszadło na hak, miksowałam, aż ciasto zaczęło odstawać od boków miski i nalepiało się wokół haka.
Ciasto przelałam do wysmarowanej olejem miski, przykryłam folią i odstawiłam do wyrastania. Zajęło to 3 godziny, a ciasto potroiło swoją objętość.
Stolnicę posypałam mąką, wyłożyłam ciasto, odgazowałam go, "nakłuwając" palcami. Uformowałam ciabattę, składając ciasto na 3 i spłaszczając delikatnie. Ciabattę przeniosłam na papier, przyprószyłam z wierzchu mąką, przykryłam folią i znowu zostawiłam do wyrośnięcia na ok 40 minut.
W tym czasie rozgrzałam piekarnik z blachą do 230stC. Gdy piekarnik był gorący, wstawiłam na dole naczynie z wrzącą woda, piekarnik był wypełniony parą. Ciabattę z papierem przeniosłam na blachę, piekłam 18 minut.
Od razu po wstawieniu do piekarnika ciasto zaczęło jeszcze rosnąć, rozlewając się na boki, ale po kilku minutach poszło do góry, przybierając kształt bardzo zgrabnego bochenka:)
Upieczoną ciabattę wystudziłam na kratce, przykrywając ściereczką.
Udanego pieczenia życzę:)

20 komentarzy:

  1. Aby posmarować prawdziwym masełkiem i mamy śniadanie w raju :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ubóstwiam domowe pieczywo, które sama też piekę:)) Ciabattynie robiłam, więc to dla mnie kolejne wyzwanie:)) Zapisuje do zrobienia:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Marzę o tym żeby kiedyś piec sama pieczywo. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Doskonale wygląda, poproszę kromeczkę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tej już niema, została pochłonięta:) ale następnym razem zapraszam;)

      Usuń
  5. Ciabattę bardzo lubię. Nigdy nie piekłam jej jednak w domu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nic trudnego, a ciasto ciekawe, takie klejąco-lejące, inne, niż przy zwykłych bułkach

      Usuń
  6. Masz talent kobietko, wszystko co zrobisz wygląda tak obłędnie że je się oczami :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam te buły :-) pysznie wyglądają :-) jutro piekę Twoje bagietki, bardzo mi się spodobały :-) pozdrowionka :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, Marzenko:) Bagietki posmakują Wam, są pyszne!

      Usuń
  8. Piękna ciabatta, wyglada bardzo profesjonalnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Odpowiedzi
    1. dziękuję, my też ją lubimy, szczególnie prosto z pieca;)

      Usuń
  10. Domowe pieczywo jest przepyszne :) Ciabatta pięknie ci wyszła :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj