poniedziałek, 26 stycznia 2015

Chrupiące kąski z kurczaka - nuggetsy

Dawno nie jadłam nuggetsów. W fastfoodach bywam skrajnie rzadko, raz na rok, przeważnie gdy jedziemy w dłuższą drogę i zajeżdżamy na kawę. Ale i tak moje zamówienie sprowadza się przeważnie do sałatki. Natomiast nuggetsy lubię, ale tylko te domowe, z całych kawałków mięsa, a nie mielone (takie też spotkałam). Panierka jest niezwykle prosta, ale nie ma tu glutaminianu i innych witamin e.
Do panierowania wykorzystałam tartą kukurydzianą bułkę (upiekłam kiedyś kukurydziane bułeczki z miodem, które nie przypadły zbytnio nam do gustu), ale można również panierować mięso w mieszance bułki tartej i płatków kukurydzianych z miodem. Spróbujcie raz zrobić je sami, a ochota na fastfoodowe nuggetsy minie bezpowrotnie;)
Bardzo polecam!

Składniki (na 2 osoby):
300g filetu z kurczaka
1 jajko
panierka:
1 szklanka tartej kukurydzianej bułki (lub bułka tarta + zmielone płatki kukurydziane)
1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
szczypta soli
0,5 łyżeczki granulowanego czosnku
szczypta chilli

sos:
100ml jogurtu greckiego
1 ząbek czosnku
szczypta soli
pieprz świeżo mielony
1 łyżka posiekanego koperku

Filet pokroić w skośne paski o szerokości 2cm.
Składniki panierki wymieszać. Mięso maczać w rozbełtanym jajku, następnie obtaczać w panierce. Kawałki układać na ruszcie, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20 minut w temp. 180stC (termoobieg, grill lub góra+dół).
Sos: Jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, koperkiem, doprawić do smaku.
Gorące nuggetsy podawać z ulubionym sosem (u mnie był wg powyższego przepisu).
Smacznego!

24 komentarze:

  1. Nasza kuzynka zajada się bardzo często takimi rzeczami ale jej mama kupuje wszystko z marketów :/ Spróbujemy ją namówić aby kiedyś zrobiła je sama :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. koniecznie namówcie - roboty z nimi jest niewiele, a są zdrowsze i smaczniejsze :)

      Usuń
  2. Ja robię w krakersach,z apiekam w piekarniku! niewazne jak robione są przepyszne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na krakersach też mogą być fajne, kiedyś wypróbuję;)

      Usuń
  3. Smakowite kąski :) Faktem jest, że zrobione w domu są i smaczniejsze i zdrowsze

    OdpowiedzUsuń
  4. Szczerze to ja tylko raz jadłam kupione i.... wcale mi nie smakowały ;/ ale na takie jak zrobiłaś to bym wpadła z chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam domowe fast foody, tych gotowych nigdy nie kupuję:) wspaniałe przepisy, będę wpadać po inspiracje, obserwuję i zapraszam częsciej do siebie, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Podobny przepis do mojego, który czeka w kolejce na publikację:). Ja używam samych płatków, bez bułki.

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne kotleciki, mój Junior je uwielbia :-) świetny przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie kotleciki moi panowie uwielbiaja ;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Aż mi się jeść zachciało! :P

    OdpowiedzUsuń
  10. O tak ! To jest coś co koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo polecam, domowe są proste i smaczniejsze od kupnych;)

      Usuń
  11. Uwielbiam takie przekąski. Z płatkami kukurydzianymi jeszcze nie jadłam i czas to zmienić :) Dodatkowo muszę powiedzieć, że masz fantastyczne zdjęcia do tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję;) płatki kukurydziane są chrupiące i słodkie od miodu, fajnie się komponują z białmym mięskiem;)

      Usuń
  12. Mniam, pycha. U mnie dziś te kąski wylądują w tortilli domowej :) U mnie troszkę inaczej przygotowane, niemniej jednak o to samo chodzi :) Później wstawię u siebie :) Przepiękny blog!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję:) kąski z kurczaka można zrobić na wiele sposobów, zmieniając np. panierkę (polecam płatki kukurydziane w miodzie z orzechami). Bez wątpienia, tortille będą przesmaczne!:)

      Usuń

Drukuj