Kiedy myślę o domowym chlebie, od razu czuję jego zapach. Taki ciepły, przywołujący najlepsze wspomnienia...
Najczęściej piekę chleb żytni albo mieszany ze znaczącą przewagą mąki żytniej. Ciężki, ciemny, na zakwasie. Urozmaicam jego smak różnymi dodatkami: a to słonecznik, a to dynia, a to prażona cebulka lub żurawina. Właśnie taki z żurawiną upiekłam pierwszy raz, ale debiut był udany:)
Składniki:
zaczyn:
3 łyżki zakwasu
150ml letniej wody
100g mąki żytniej typ 1200
ciasto:
cały zaczyn
300g mąki żytniej typ 1200
80g mąki pszennej chlebowej typ 750 (nadaje się też 650)
80g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
350ml wody
1 łyżka miodu
1 łyżeczka soli
50g suszonej żurawiny
opcjonalnie do posypania: garść pestek słonecznika, dyni lub płatków owsianych
olej do posmarowania formy i chleba
otręby lub mąka pełnoziarnista do wysypania formy
Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn: mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
W dniu pieczenia: wymieszać mąki z solą, wlać wodę z miodem oraz zaczyn. Hakami miksera wyrobić jednolite ciasto, dodać żurawinę, wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką lub otrębami foremki (u mnie keksówka 30cm), wyrównać wierzch, posypać pestkami, przykryć i odstawić do wyrastania (ok 2-3 godzin w temperaturze pokojowej).
Gdy ciasto podrośnie prawie dwukrotnie, nagrzać piekarnik do 220stC, spryskać wodą i wstawić chleb. Piec 20 minut, zmniejszyć temperaturę do 200stC i piec kolejne 20 minut.
Upieczony chleb wyjąć z formy, ułożyć na kratce, przykryć ściereczką i pozostawić do ostudzenia.
Smacznego!
Najczęściej piekę chleb żytni albo mieszany ze znaczącą przewagą mąki żytniej. Ciężki, ciemny, na zakwasie. Urozmaicam jego smak różnymi dodatkami: a to słonecznik, a to dynia, a to prażona cebulka lub żurawina. Właśnie taki z żurawiną upiekłam pierwszy raz, ale debiut był udany:)
Składniki:
zaczyn:
3 łyżki zakwasu
150ml letniej wody
100g mąki żytniej typ 1200
ciasto:
cały zaczyn
300g mąki żytniej typ 1200
80g mąki pszennej chlebowej typ 750 (nadaje się też 650)
80g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
350ml wody
1 łyżka miodu
1 łyżeczka soli
50g suszonej żurawiny
opcjonalnie do posypania: garść pestek słonecznika, dyni lub płatków owsianych
olej do posmarowania formy i chleba
otręby lub mąka pełnoziarnista do wysypania formy
Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn: mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
W dniu pieczenia: wymieszać mąki z solą, wlać wodę z miodem oraz zaczyn. Hakami miksera wyrobić jednolite ciasto, dodać żurawinę, wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką lub otrębami foremki (u mnie keksówka 30cm), wyrównać wierzch, posypać pestkami, przykryć i odstawić do wyrastania (ok 2-3 godzin w temperaturze pokojowej).
Gdy ciasto podrośnie prawie dwukrotnie, nagrzać piekarnik do 220stC, spryskać wodą i wstawić chleb. Piec 20 minut, zmniejszyć temperaturę do 200stC i piec kolejne 20 minut.
Upieczony chleb wyjąć z formy, ułożyć na kratce, przykryć ściereczką i pozostawić do ostudzenia.
Smacznego!
wygląda naprawdę smacznie ;)
OdpowiedzUsuńbardzo nam smakuje;)
UsuńŻurawina musiała świetnie skomponować się smakiem :) Piętki z chleba zawsze były pierwsze jedzone przez nas :D
OdpowiedzUsuńu nas jest zawsze bitwa o pierwszą piętkę... dobrze, że jest ich dwie;)
UsuńAle pysznie wygląda ten chlebek, obłedny
OdpowiedzUsuńdziękuję;) mimo, że to chleb codzienny, to smakuje pysznie;)
Usuńchlebek jak marzenie :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam żytnie pieczywo :)
żytni chleb ma swój niepowtarzalny smak:)
UsuńPyszny. Uwielbiam domowe pieczywo a żurawina nadaje mu świetnego smaku :-)
OdpowiedzUsuńtak, z żurawiną smakuje inaczej, zdecydowanie do powtórki:)
UsuńChciałabym dostać parę kromek tego pysznego chleba :)
OdpowiedzUsuńdziś piekę znowu, zapraszam;)
UsuńJuż wyobraziłam sobie jego smak z twarożkiem i miodem! Pyszności :)
OdpowiedzUsuńmmm, rozmarzyłam się:)
UsuńPiękny chlebek!
OdpowiedzUsuńdziękuję;)
Usuńpięknie Ci wyszedł! Smaczny i zdrowy!
OdpowiedzUsuńdokładnie, domowe pieczywo jest bez sztucznych spulchniaczy:)
UsuńChlebek idealny, pachnie aż u mnie...ustawiam się w kolejce po kawałek :)
OdpowiedzUsuńza kilka godzin wstawiam do pieca:) wolisz piętkę czy środek?
UsuńBardzo lubię takie chleby, chociaż niekoniecznie z żurawiną ;)
OdpowiedzUsuńżurawina w nim ne dominuje, a my lubimy, gdy trafi się w kromce kawałek owocu:)
Usuńu ciebie jak zawsze można znaleźć pyszności:) pięknie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńdziękuję, smakuje również wspaniale:)
UsuńBardzo lubię ten słodkawy smak żurawiny w chlebie :)
OdpowiedzUsuńnam też bardzo przypadł do gustu
UsuńPychota!
OdpowiedzUsuńo tak:)
UsuńWspaniały, domowy chleb. Najlepszy. Wspaniale go upiekłaś, bo go świetnie przygotowałaś :)
OdpowiedzUsuń