Karnawał czas zacząć! Chciałabym, oj chciała, przenieść się do gorącego Rio albo na wyspy Kanaryjskie, zaszaleć w rytmach muzyki, nacieszyć się feerią barw:)
Zaczynam karnawał od rosyjskich blinów gryczanych z kawiorem... Przypomniałam jak w filmie "Syberyjski cyrulik" w scenie świętowania Maślenicy (jak u nas Tłusty czwartek) kawior jedzą wręcz łyżkami, z blinami, naleśnikami, popijając gorzałką... Aż taką wielbicielką kawioru nie jestem, i chyba zjeść na raz całą łyżkę też bym nie potrafiła, ale na wykwintnej kanapce, z jajkiem lub blinami smakuje rewelacyjnie.
Bliny gryczane są pulchne, leciutkie, jednak nieco inne niż tradycyjne racuchy. W zestawieniu z kawiorem rozpływają się w ustach:)
Zaczynam karnawał od rosyjskich blinów gryczanych z kawiorem... Przypomniałam jak w filmie "Syberyjski cyrulik" w scenie świętowania Maślenicy (jak u nas Tłusty czwartek) kawior jedzą wręcz łyżkami, z blinami, naleśnikami, popijając gorzałką... Aż taką wielbicielką kawioru nie jestem, i chyba zjeść na raz całą łyżkę też bym nie potrafiła, ale na wykwintnej kanapce, z jajkiem lub blinami smakuje rewelacyjnie.
Bliny gryczane są pulchne, leciutkie, jednak nieco inne niż tradycyjne racuchy. W zestawieniu z kawiorem rozpływają się w ustach:)
Polecam też inne przepisy na placki:
2 szklanki mleka
25g drożdży
200g mąki gryczanej
150g mąki pszennej
1 jajo
2 łyżki masła
szczypta soli
masło klarowane lub olej do smażenia
200ml śmietany 18%
100g kawioru
Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozmieszać ze szklanką ciepłego mleka oraz łyżka mąki, pozostawić do wyrośnięcia.
Jajo roztrzepać z pozostałym mlekiem i solą, wymieszać z obiema mąkami, wlać wyrośnięte drożdże, zmiksować na jednolite ciasto, pod koniec wymieszać z masłem. Ciasto powinno być gęste, jak na racuszki. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia.
Na patelni rozgrzać masło, łyżkę zanurzać z wodzie, nakładać bliny i smażyć do zarumienienia z każdej strony na średnim ogniu. Usmażone bliny osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Podawać ze śmietaną i kawiorem.
Smacznego!
- Dutch baby – historia i przepis
- Rosyjskie bliny
- Amerykańskie pancakes
- Racuchy z rabarbarem
- Racuszki z jabłkami
- Racuszki z makiem i żurawiną
- Placuszki z jabłkami
- Drożdżowe racuszki z rabarbarem
- Twarogowe placuszki
- Czekoladowe placuszki owsiane
Bliny gryczane z kawiorem
Składniki:2 szklanki mleka
25g drożdży
200g mąki gryczanej
150g mąki pszennej
1 jajo
2 łyżki masła
szczypta soli
masło klarowane lub olej do smażenia
200ml śmietany 18%
100g kawioru
Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozmieszać ze szklanką ciepłego mleka oraz łyżka mąki, pozostawić do wyrośnięcia.
Jajo roztrzepać z pozostałym mlekiem i solą, wymieszać z obiema mąkami, wlać wyrośnięte drożdże, zmiksować na jednolite ciasto, pod koniec wymieszać z masłem. Ciasto powinno być gęste, jak na racuszki. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia.
Na patelni rozgrzać masło, łyżkę zanurzać z wodzie, nakładać bliny i smażyć do zarumienienia z każdej strony na średnim ogniu. Usmażone bliny osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Podawać ze śmietaną i kawiorem.
Smacznego!
Wykwintna przystawka, wygląda doskonale :) Zachwyci każdego!
OdpowiedzUsuńnas zachwyciła;)
UsuńWygląda apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńdziękuję;)
UsuńFajna przystawka na karnawał :-)
OdpowiedzUsuńw karnawale można sobie pozwolić na trochę rozpusty;)
UsuńJadłam podobna przystawkę u znajomych....pyszota :)
OdpowiedzUsuńpotwierdzam, pyszna!
UsuńJuż od dłuższego czasu chodzą za mną bliny, ale nie mogę się zmobilizować :(
OdpowiedzUsuńpozdrawiam, Twoje wyglądają nader smacznie :)
dziękuję, smacznie też smakowały:) miłego wieczoru!
UsuńProsto a jak pięknie, super pomysł na danie
OdpowiedzUsuńna stole wyglądały pięknie i kusząco:)
UsuńNigdy nie jadłyśmy kawioru i nie wiemy, czy byśmy się przełamały... Jednak bliny gryczane są jak najbardziej intrygujące :P
OdpowiedzUsuńno tak, kawior jedni lubią, inni nie, a jeszcze inni nigdy nie próbowali z różnych względów. Natomiast same bliny np. z dżemem i jogurtem są wyśmienite:)
UsuńWyglądają bardzo apetycznie,do tej pory nigdy nie jadłam blin :P
OdpowiedzUsuńTakże bym się chętnie przeniosła w jakiś cieplejszy obszar, choćby na kilka dni :)
bliny mają gryczany posmak, można mąkę samemu zmielić np z kaszy nieprażonej - wtedy ten posmak jest delikatniejszy.
UsuńBardzo lubię mąkę gryczaną i często ją używam (ale kupuję gotową, sama nigdy nie mieliłam kaszy póki co, ale kiedyś z pewnością spróbuję :))
Usuńja używam rzadziej, dlatego wolę sama zmielić (w młynku do kawy), żeby nie kupować całego kilograma
UsuńTakie bliny chodzą już za mną od bardzo dawna, a przez Ciebie mam na nie jeszcze większą ochotę :D
OdpowiedzUsuńdo dzieła;) może akurat polubisz ten smak:)
Usuńsmaczne :)
OdpowiedzUsuńtak;)
UsuńKawior to nie mój klimat, ale bliny jak najbardziej! Pyszności. :)
OdpowiedzUsuńmożna zamienić go na łososia;) ale bliny w wersji na słodko zjeść:)
UsuńIdealne na karnawał :D
OdpowiedzUsuń