Nastawiłam już zakwas na barszcz:) Nic w tym trudnego, ale smak barszczu jest nieporównywalny!
Można też go pić bez dodatków, jest bardzo zdrowy.
Składniki:
1,5 kg czerwonych buraków
2,5 litra przegotowanej ciepłej wody
1 łyżka soli
1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
4-5 dużych ząbków czosnku
opcjonalnie: 1 kromka czerstwego chleba żytniego (na zakwasie, bez polepszaczy) lub łyżka kwasu z ogórków kiszonych
olej
Buraki wyszorować dokładnie, pokroić w plasterki, umieścić w dużym słoju lub naczyniu kamionkowym. Czosnek opłukać, łupiny można nie zdejmować,razem z liściem i zielem wrzucić do słoika. Wodę wymieszać z solą, zalać buraki. Do słoika można wrzucić też kromkę chleba lub łyżkę kwasu z ogórków - przyśpieszy to proces kiszenia.
Słoik obwiązać gazą, odstawić w ciepłe miejsce na 4-5 dni. Jeśli na powierzchni będzie pojawiać się piana, należy ją zbierać. Po ukiszeniu zakwas przelać do butelek, do każdej wlać łyżkę oleju, szczelnie zamknąć. Przechowywać w lodówce lub chłodnej spiżarni.
A już niebawem opublikuję przepis na barszcz:)
Można też go pić bez dodatków, jest bardzo zdrowy.
Składniki:
1,5 kg czerwonych buraków
2,5 litra przegotowanej ciepłej wody
1 łyżka soli
1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
4-5 dużych ząbków czosnku
opcjonalnie: 1 kromka czerstwego chleba żytniego (na zakwasie, bez polepszaczy) lub łyżka kwasu z ogórków kiszonych
olej
Buraki wyszorować dokładnie, pokroić w plasterki, umieścić w dużym słoju lub naczyniu kamionkowym. Czosnek opłukać, łupiny można nie zdejmować,razem z liściem i zielem wrzucić do słoika. Wodę wymieszać z solą, zalać buraki. Do słoika można wrzucić też kromkę chleba lub łyżkę kwasu z ogórków - przyśpieszy to proces kiszenia.
Słoik obwiązać gazą, odstawić w ciepłe miejsce na 4-5 dni. Jeśli na powierzchni będzie pojawiać się piana, należy ją zbierać. Po ukiszeniu zakwas przelać do butelek, do każdej wlać łyżkę oleju, szczelnie zamknąć. Przechowywać w lodówce lub chłodnej spiżarni.
A już niebawem opublikuję przepis na barszcz:)
Nigdy nie robiłam, przepis spisuję :)
OdpowiedzUsuńu nas kiedyś zakwaszano barszcz octem, ale odkąd robię zakwas, o starym sposobie nawet nie chcę wspominać;)
UsuńTaki zakwas to podstawa udanego barszczu! U mnie też już nastawiony :)
OdpowiedzUsuńbędzie barszczyk:)
UsuńWłaśnie, muszę nastawić :) dzięki za przypomnienie....
OdpowiedzUsuńnastaw koniecznie;)
UsuńTaki zakwas to podstawa !! Z nim barszczyk jest nieziemski :)
OdpowiedzUsuńPotwierdzam;)
UsuńBędzie pyszny barszczyk :-)
OdpowiedzUsuńnie mogę się doczekać:)
UsuńMój już też nastawiony, ja nie lubię barszczu, ale reszta rodziny jest na tak ;)
OdpowiedzUsuńu nas każdy lubi, dlatego nastawiam duży słój:)
Usuńi ja również dzisiaj nastawiłam :) piękne zdjęcie!
OdpowiedzUsuńdziękuję;)
Usuń