Wśród 12 dań na wigilijnym stole pozycję obowiązkową zajmuje kompot. Ale nie jest to zwykły kompot, ośmielę się stwierdzić, że kompot z suszu ma w sobie coś, co nazywamy smakiem Świąt.
Tak pomyślałam, że przecież przygotowania do Wigilii rozpoczynam już w sierpniu, kiedy dojrzewają najlepsze letnie gruszki - cukrówki, zbieramy je i suszymy. A później, we wrześniu, suszę antonówki i węgierki, żeby na Święta ugotować z nich najlepszy kompot. Obowiązkowo w największym garnku, z laską cynamonu, miodem i plasterkami pomarańczy. Wyjadam później kawałki owoców, które tego wieczoru smakują jak najlepszy deser!
Składniki:
100g suszonych jabłek
100g suszonych śliwek (wędzonych)
100g suszonych moreli
100g suszonych gruszek
1 duża pomarańcza (najlepiej ekologiczna)
kawałek cynamonu
2 goździki
2-3 łyżki miodu
Do dużego garnka wlać 4 litry wody, dodać owoce, przykryć, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować ok 25 minut. Pomarańczę dokładnie wyszorować i sparzyć, pokroić w plasterki, razem z cynamonem i goździkami dodać do kompotu, dosłodzić do smaku, gotować jeszcze 5 minut.
Smacznego!
Tak pomyślałam, że przecież przygotowania do Wigilii rozpoczynam już w sierpniu, kiedy dojrzewają najlepsze letnie gruszki - cukrówki, zbieramy je i suszymy. A później, we wrześniu, suszę antonówki i węgierki, żeby na Święta ugotować z nich najlepszy kompot. Obowiązkowo w największym garnku, z laską cynamonu, miodem i plasterkami pomarańczy. Wyjadam później kawałki owoców, które tego wieczoru smakują jak najlepszy deser!
Składniki:
100g suszonych jabłek
100g suszonych śliwek (wędzonych)
100g suszonych moreli
100g suszonych gruszek
1 duża pomarańcza (najlepiej ekologiczna)
kawałek cynamonu
2 goździki
2-3 łyżki miodu
Do dużego garnka wlać 4 litry wody, dodać owoce, przykryć, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować ok 25 minut. Pomarańczę dokładnie wyszorować i sparzyć, pokroić w plasterki, razem z cynamonem i goździkami dodać do kompotu, dosłodzić do smaku, gotować jeszcze 5 minut.
Smacznego!
Cudnie podany, muszę odgapić na święta :)
OdpowiedzUsuńdziękuję;)
UsuńPiękne zdjęcia, taka atmosfera Świąt u Ciebie na blogu :)
OdpowiedzUsuńprzygotowuję się powoli, obmyślam menu;)
UsuńMoje ulubione Świąteczne danie!!! Jak dla mnie to też smak Świąt, a wręcz dusza ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
w Święta smakuje wyjątkowo, choć lubię go pić przez całą zimą;)
UsuńUwielbiam!! Bez niego nie ma świąt :))
OdpowiedzUsuńu nas również;)
UsuńPoczułam Wigilię przez ekran monitora <3
OdpowiedzUsuńjeszcze trochę poczekamy;)
UsuńU mnie nie podaje się kompotu z suszu, ale chętnie spróbowałabym jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńsmakuje wspaniale!
UsuńPięknie podane!! Bardzo ładnie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
https://cukierkowegotowanie.wordpress.com/
Dziękuję! Miłego dnia:)
UsuńCudowny :>
OdpowiedzUsuńdziękuje;)
UsuńBardzo lubię kompot z suszu:) Ten wygląda bardzo pięknie;)
OdpowiedzUsuńdziękuję, smakuje również pysznie;)
Usuń