Mamy w Polsce piękną tradycję, która nakazuje w Wigilię zachować wstrzemięźliwość od mięsa. Kościół już od kilku lat oficjalnie zniósł ten wymóg, ale tradycja pozostaje tradycją, więc na wigilijnym stole u nas królują postne potrawy: barszcz, pierogi, ryba, kapusta z grzybami... Obowiązkowo są też śledzie. Nie wiedziałam kiedyś, że można podać je na tak wiele sposobów: od zwykłych z cebulką, poprzez śledzie w śmietanie, w musztardzie, w miodzie, po kaszubsku, po cygańsku, z rodzynkami, z kawą, na pierniku... Moje śledzie ze śliwkami i orzechami są gdzieś po środku tej długiej listy. Nie wymagają dużego nakładu pracy, ale smakują za to wybornie!
Składniki:
400g filetów ze śledzia (matias lub a'la matias)
100g suszonych śliwek bez pestek (nie wędzonych)
100g orzechów włoskich
ok 150ml oliwy
kilka listków rozmarynu lub tymianku
2 łyżki octu jabłkowego
Filety śledziowe zalać zimną wodą, moczyć przez 4 godziny (zmieniając wodę), pokroić na kawałki, skropić octem.
Orzechy podprażyć na suchej patelni, gdy wystygną, potrzeć w dłoniach, żeby skórki się złuszczyły. Orzechy posiekać, śliwki pokroić w paski.
W słoiczkach układać warstwami kawałki śledzi, posypywać orzechami, śliwkami. listkami rozmarynu lub tymianku. Zalać oliwą. Słoiki zakręcić i odstawić na ok 2 dni, żeby smaki się przegryzły.
Smacznego!
Składniki:
400g filetów ze śledzia (matias lub a'la matias)
100g suszonych śliwek bez pestek (nie wędzonych)
100g orzechów włoskich
ok 150ml oliwy
kilka listków rozmarynu lub tymianku
2 łyżki octu jabłkowego
Filety śledziowe zalać zimną wodą, moczyć przez 4 godziny (zmieniając wodę), pokroić na kawałki, skropić octem.
Orzechy podprażyć na suchej patelni, gdy wystygną, potrzeć w dłoniach, żeby skórki się złuszczyły. Orzechy posiekać, śliwki pokroić w paski.
W słoiczkach układać warstwami kawałki śledzi, posypywać orzechami, śliwkami. listkami rozmarynu lub tymianku. Zalać oliwą. Słoiki zakręcić i odstawić na ok 2 dni, żeby smaki się przegryzły.
Smacznego!
Super propozycja ze śledziami. Kusząco kusząco :)
OdpowiedzUsuńmnie też kuszą prosto z lodówki:)
UsuńJako fanka mięsa już dawno zrezygnowałam z tradycji. ;)
OdpowiedzUsuńŚledzie super, lubię przy nich takie udziwnienia. :)
wciąż odkrywam nowe smaki śledzi, szczególnie takie udziwnione;)
UsuńNie przepadamy za śledziami ale ta propozycja niezwykle przyciąga uwagę :)
OdpowiedzUsuńsą smaczne, śliwki nadają im charakteru:)
UsuńJeśli smakują tak jak wyglądaja to ja poproszę słoiczek !!
OdpowiedzUsuńakurat mam:)
Usuń