Znane i lubiane bajaderki vel kasztanki, kartofelki... Tyle że w zaskakującym zielonym kolorze;)
Wykorzystałam ciasto, które zostało mi po upieczeniu szpinakowego tortu, stąd ta optymistyczna zieleń. Szybkie do zrobienia, fajnie smakują, pięknie się prezentują:)
Składniki:
1 szklanka suchego zmielonego ciasta ze szpinakiem
2 łyżki cukru
50ml mleka
2 łyżki masła
garść rodzynków
2 łyżki rumu
100g pistacji w łupinkach
Rodzynki zalać rumem, odstawić na godzinę (jeśli brakuje czasu, pomijamy czekanie). Ciasto wymieszać z cukrem, mleko zagotować, przestudzić i dodać masło, mieszać, aż masło się rozpuści. Pistacje wyłuskać, posiekać drobno, 2/3 dodać do ciasta. Rodzynki z rumem i mleko również dodać do ciasta, wymieszać. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w pistacjach, układać na talerzu. Wstawić do lodówki min. na pół godziny, żeby zastygły.
Smacznego!
Muszą być pyszne! :)
OdpowiedzUsuńsą pyszne:)
UsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńpotwierdzam;)
UsuńWyglądają tak nietypowo, że aż chce się spróbować. :)
OdpowiedzUsuńno właśnie, zaskakujący kolor;)
UsuńUrocze ciasteczka! Świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńuroku dodaje kolor;)
UsuńAle pomysłowe ciacha, wyglądają uroczo i pysznie :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję Marzenko, są pyszne;)
UsuńCiekawie wykorzystałaś ciasto, kulki bardzo apetyczne :)
OdpowiedzUsuńszkoda było wyrzucić, bo trochę zostało z tortu;)
UsuńO takie kule to bym wszamała! Pysznie wyglądają
OdpowiedzUsuńdziękuję, są pyszne;)
UsuńPrzepięknie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pistacje i czuję, że te kulki musza byc pyszne
dzięki, w smaku czuć pistacje, więc pewnie posmakowałyby Ci;)
UsuńKolor mają niesamowity! :)
OdpowiedzUsuńzaskakujący;)
Usuń