Ciasteczek nigdy za wiele;) Te małe słodkości ratują mnie, gdy ktoś ze znajomych niezapowiedzianie puka do drzwi. Nastawiam czajnik, wyciągam puszkę ciastek i siedzimy, gawędzimy...
Orzechowe ciasteczka są wspaniałe, a dodatek czekolady sprawia, że ręka sama ciągnie się po kolejne...:)
Składniki (na ok 35sztuk):
100g masła
1 szklanka mielonych orzechów laskowych (użyłam Helio)
0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
2 łyżki kremu orzechowo-czekoladowego
3 łyżki cukru
0,5 łyżeczki sody
1 jajko
100g czekolady (gorzkiej, deserowej)
polewa czekoladowa (użyłam Helio)
Jeśli używamy całych orzechów - najpierw trzeba je podpiec w piekarniku lub podprażyć na suchej patelni, potrzeć w dłoniach, żeby skórka się złuszczyła, a następnie zmielić.
Orzechy wymieszać z mąką i sodą. Jajko utrzeć z cukrem, masłem i kremem czekoladowym, dodać orzechy, wyrobić ciasto. Czekoladę posiekać drobno, dodać do ciasta.
Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać, układać na wyłożonej papierem blasze. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 10-12 minut w temp. 170stC. Upieczone ciastka studzić kilka minut na blasze, następnie przenieść na kratkę.
Polewę rozpuścić, polać ciasteczka.
Smacznego!
Do dekoracji użyłam deserowej polewy Helio - podobnie jak wspomniana już biała , również jest w formie pastylek, które same w sobie nadają się również do dekorowania ciast. Polewa szybko się rozpuszcza oraz szybko zastyga na ciastkach.
Orzechowe ciasteczka są wspaniałe, a dodatek czekolady sprawia, że ręka sama ciągnie się po kolejne...:)
Składniki (na ok 35sztuk):
100g masła
1 szklanka mielonych orzechów laskowych (użyłam Helio)
0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
2 łyżki kremu orzechowo-czekoladowego
3 łyżki cukru
0,5 łyżeczki sody
1 jajko
100g czekolady (gorzkiej, deserowej)
polewa czekoladowa (użyłam Helio)
Jeśli używamy całych orzechów - najpierw trzeba je podpiec w piekarniku lub podprażyć na suchej patelni, potrzeć w dłoniach, żeby skórka się złuszczyła, a następnie zmielić.
Orzechy wymieszać z mąką i sodą. Jajko utrzeć z cukrem, masłem i kremem czekoladowym, dodać orzechy, wyrobić ciasto. Czekoladę posiekać drobno, dodać do ciasta.
Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać, układać na wyłożonej papierem blasze. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 10-12 minut w temp. 170stC. Upieczone ciastka studzić kilka minut na blasze, następnie przenieść na kratkę.
Polewę rozpuścić, polać ciasteczka.
Smacznego!
Do dekoracji użyłam deserowej polewy Helio - podobnie jak wspomniana już biała , również jest w formie pastylek, które same w sobie nadają się również do dekorowania ciast. Polewa szybko się rozpuszcza oraz szybko zastyga na ciastkach.
jakie pyszne ciasteczka! :)
OdpowiedzUsuńhttp://foodmania-przepisy.blogspot.com/2014/11/uwaga-konkurs-swiateczny.html
pyszniuchne!
UsuńPysznie czekoladowe :) mniam...
OdpowiedzUsuńi orzechowe - te dwa smaki dobrze się komponują;)
UsuńIdealne! Pyszne i czekoladowe, super
OdpowiedzUsuńpotwierdzam, pyszne;)
UsuńMoja babcia zawsze takie robiła, teraz w sumie rzadziej, a szkoda. Muszę przejąć po niej fach :) Te ciastka są naprawde znakomite!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
https://cukierkowegotowanie.wordpress.com/
Babcine smakują najlepiej;)
UsuńCudne te ciasteczka :-) porywam kilka :-)
OdpowiedzUsuńczęstuj się!!!
UsuńMmm, muszą smakować cudnie :)
OdpowiedzUsuńorzechowo-czekoladowo, pysznie;)
UsuńNo muszę przyznać , że wyszły ci rewelacyjnie , sama bym zjadła parę do kawki .
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
UsuńKuszące :D
OdpowiedzUsuńmnie też kusiły, aż została pusta puszka;)
UsuńMniam, idealne do popołudniowej herbatki :)
OdpowiedzUsuńalbo kubka mleka;)
UsuńO mniam, musiały smakować wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńpotwierdzam;)
UsuńUwielbiam domowe ciastka.
OdpowiedzUsuńBomba smaku. Domowe ciasteczka warto zasze miec. Sliczne ;)
OdpowiedzUsuń