O tej porze częściej gotuję zupy, te gęste, syte, dobrze doprawione. Minestrone to zupa jadana w całych Włoszech, ale nie ma jednego właściwego przepisu na nią. Wiadomo, u nas również każda gospodyni po swojemu gotuje barszcz czy żurek;)
Moja minestrone jest z pęczakiem i pełna warzyw. Tak po polsku;) Bardzo smakowita!
Składniki:
2l bulionu drobiowego lub wołowego
2 łyżki pęczaku
1 papryka
kawałek kalarepki (ok 200g)
kawałek selera (ok 100g)
1 mała cukinia
1 cebula (średnia)
1 marchewka (średnia)
1 ziemniak (średni)
100g fasolki szparagowej
ząbek czosnku
100g przecieru pomidorowego
sól
pieprz świeżo zmielony
natka pietruszki
oliwa z oliwek
Pęczak ugotować w bulionie.
Warzywa umyć, obrać i pokroić: cebulę, ziemniak, kalarepkę, cukinię, seler w kostkę, marchew w talarki, paprykę w paski, fasolkę w kawałki. Na rozgrzana patelnie wlać oliwę, zeszklić cebulę, posiekany czosnek, dodać resztę warzyw i smażyć, mieszając, aż będą lekko szkliste. Wymieszać z przecierem pomidorowym, smażyć jeszcze chwilę razem.
Do gotującego się pęczaku dodać warzywa, gotować do miękkości. Pod koniec gotowania doprawić do smaku. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Moja minestrone jest z pęczakiem i pełna warzyw. Tak po polsku;) Bardzo smakowita!
Składniki:
2l bulionu drobiowego lub wołowego
2 łyżki pęczaku
1 papryka
kawałek kalarepki (ok 200g)
kawałek selera (ok 100g)
1 mała cukinia
1 cebula (średnia)
1 marchewka (średnia)
1 ziemniak (średni)
100g fasolki szparagowej
ząbek czosnku
100g przecieru pomidorowego
sól
pieprz świeżo zmielony
natka pietruszki
oliwa z oliwek
Pęczak ugotować w bulionie.
Warzywa umyć, obrać i pokroić: cebulę, ziemniak, kalarepkę, cukinię, seler w kostkę, marchew w talarki, paprykę w paski, fasolkę w kawałki. Na rozgrzana patelnie wlać oliwę, zeszklić cebulę, posiekany czosnek, dodać resztę warzyw i smażyć, mieszając, aż będą lekko szkliste. Wymieszać z przecierem pomidorowym, smażyć jeszcze chwilę razem.
Do gotującego się pęczaku dodać warzywa, gotować do miękkości. Pod koniec gotowania doprawić do smaku. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Pyszna zupa :) zjadlabym z chęcią....
OdpowiedzUsuńMamy podobnie, jesienią u mnie w zupach albo dużo ryżu/makaronu albo dużo ziemniaków. :) Z kaszą pęczak nie próbowałam. Wygląda ciekawie. :)
OdpowiedzUsuńOj kochana dziękuje za tak pyszną zupkę, z chęcią taką zrobię :-) pozdrawiam serdecznie :-)
OdpowiedzUsuńMoja ukochana zupa! Uwielbiam ją ;)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie tak! pychotka :)
OdpowiedzUsuńKocham takie zupy! :)
OdpowiedzUsuńWypasiona ta zupa. Jestem na tak :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Karolina
dziękuję za Wasze komentarze, widzę, że jest sporo miłośników talerza porządnej zupy na jesienno-zimowe dni;)
OdpowiedzUsuń