Zaglądam czasem do statystyk bloga, a te pokazują, że makowiec przed Świętami cieszy się dużym zainteresowaniem. Nic dziwnego - jest pyszny!
Przedstawiam kolejną wersję makowca japońskiego, wprowadziłam kilka drobnych zmian (choć tamten przepis jest sprawdzony i dopracowany). I poszłam na łatwiznę - wykorzystałam masę makową z puszki (oczywiście wybierzcie taką, która nie zawiera konserwantów). Smakuje tak, jak najlepszy makowiec smakować powinien - jest wilgotny, ciężki, słodki. Esencja (s)maku:)
Makowiec japoński
Składniki:
1 puszka maku
4 jabłka
100g cukru brązowego
1 łyżka miodu
4 duże jajka
5 łyżek kaszy manny
130g miękkiego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 kopiata łyżka kakao
otarta skórka z pomarańczy
sok z pomarańczy
1 łyżka rumu lub esencji migdałowej
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej (najlepiej własnej roboty)
po 50g orzechów włoskich, żurawiny, suszonych wiśni (można zastąpić śliwkami lub wiśniami z kompotu)
cukier puder po posypania
4 jabłka
100g cukru brązowego
1 łyżka miodu
4 duże jajka
5 łyżek kaszy manny
130g miękkiego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 kopiata łyżka kakao
otarta skórka z pomarańczy
sok z pomarańczy
1 łyżka rumu lub esencji migdałowej
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej (najlepiej własnej roboty)
po 50g orzechów włoskich, żurawiny, suszonych wiśni (można zastąpić śliwkami lub wiśniami z kompotu)
cukier puder po posypania
Żółtka ucierać z cukrem na jasną masę, dodać masło, ciągle ucierając. Dodać masę makową, sok i skórkę z pomarańczy, miód, rum i wymieszać. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z proszkiem, kaszą manną i kakao, wsypać do masy makowej, wymieszać. Jabłka zetrzeć na tarce jarzynowej, razem z bakaliami dodać do ciasta.
Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z ciastem.
Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem (20x30cm), wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 50 minut w temp. 170stC. do suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, jeszcze ciepły makowiec przykryć folią aluminiową i zostawić w chłodnym miejscu na kilka/kilkanaście godzin do całkowitego wystudzenia i stężenia.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków!
To ciasto od dzieciństwa gości na moim wigilijnym stole. Mam do niego ogromny sentyment :D
OdpowiedzUsuńja dopiero kilka lat temu odkryłam go i się cieszę, bo jest pyszne!
Usuńsmaczny makowiec o bogatym wnętrzu :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńnajbardziej makowy makowiec;)
UsuńRewelacyjny przepis, oj zjadłabym kawałeczek ze smakiem :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję:) również nie odmówiłabym;)
UsuńPyszny makowiec!
OdpowiedzUsuńpyszniutki;)
UsuńNie pogardziłabym takim na Święta na pewno!
OdpowiedzUsuńu nas będzie na Święta, obowiązkowo:)
UsuńKoniecznie muszę spróbować! :)
OdpowiedzUsuńjeśli lubisz różnego rodzaju makowce, to ten jest doskonały;)
UsuńPyszne ucierane ciasto które zapachem poprostu powala :)
OdpowiedzUsuńdokładnie tak:)
Usuń