poniedziałek, 22 grudnia 2014

Kapusta z grzybami


Kolejna już propozycja na Wigilijny stół. Pyszna kapusta z grzybami, która już podczas gotowania wypełnia dom zapachem, kusi i zapowiada prawdziwą wigilijną ucztę:) 
Kapusta z grzybami nie należy do dań lekkostrawnych, a to głównie z powodu grzybów. Sama kapusta natomiast zawiera dużo witamin i błonnik. Przygotowuję ją na minimalnej ilości tłuszczu, doprawiam rozmarynem, majerankiem i kminkiem, żeby ułatwić trawienie. Zazwyczaj do kapusty dodaję suszone grzyby, ale tym razem poszłam na łatwiznę. Mając słoik pysznych podgrzybków od Naszej Chaty , wykorzystałam je podczas przygotowywania kapusty. Bardzo smaczne, doprawione kawałki grzybów, które z powodzeniem można wykorzystać na wiele sposobów: do zupy, jako samodzielne danie z ziemniaczkami, jako dodatek do sosu lub właśnie do kapusty.
A u Was kapusta z grzybami gości na stole?

Składniki:
500g kiszonej kapusty
1 słoik podgrzybków Nasza chata
(opcjonalnie - garść suszonych grzybów)
100g śliwek wędzonych (najlepiej bez pestek)
1 cebula
2 ziarenka ziela angielskiego
gałązka rozmarynu
1 liść laurowy
2 łyżeczki majeranku
0,5 łyżeczki kminku
2-3 łyżki nierafinowanego oleju rzepakowego lub słonecznikowego

Kapustę opłukać, odcisnąć. Cebulę pokroić w kostkę, zrumienić na oleju, dodać kapustę, smażyć, mieszając, aż kapusta lekko się zarumieni. Dodać śliwki, przyprawy (oprócz majeranku), podlać wodą i dusić pod przykryciem na małym ogniu ok 50-60 minut (w międzyczasie podlewając wodą, żeby kapusta się nie przypaliła). Gdy kapusta będzie miękka, dodać grzyby, dusić jeszcze razem ok 10 minut, pod koniec gotowania doprawić majerankiem.
Jeśli używamy suszonych grzybów, łamiemy je na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka razem z kapustą i gotujemy.
Smacznych Świąt!

zBLOGowani.pl

14 komentarzy:

  1. Nie ma jej wśród potraw pojawiających się na moim stole, ale bardzo ją lubię. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam jak ja lubię bigosik :-) mój tato robi najlepszy :-) ale Twój wygląda równie pysznie :-) Wesołych Świąt :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tata pewnie ma swój sekret najlepszego bigosu:) Radosnych Świąt!

      Usuń
  4. Właśnie się pichci :) Dziękuję za życzenia i jeszcze raz Wesołych Świąt :) bo smaczne to będą :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Po taką kapustkę to zawsze można zawitać do babci :D Choć na Wigilii jej nie mamy.
    Pozdrawiamy cieplutko candy-pandas.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U babci najlepsza;) Pozdrawiam i życzę Radosnych Świąt!

      Usuń
  6. bez takiej kapusty nie mogą się odbyć Święta !!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u nas kapusta nie jest obowiązkowa na Wigilię, ale robię ją np. przed lub po Świętach, można też wykorzystać jako nadzienie do pasztecików

      Usuń
  7. U mnie jada się zazwyczaj kapustę z grochem, z grzybami musi smakować jeszcze lepiej! :)

    Zdrowych, radosnych i smacznych Świąt Bożego Narodzenia Kochana :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z grochem czyli z fasolą?:) nigdy nie próbowałam, zawsze z grzybami...
      Dziękuję za życzenia!
      Tobie i Twoim bliskim również życzę ciepłych, rodzinnych Świąt Narodzenia Pana! :*

      Usuń

Drukuj