środa, 17 grudnia 2014

Kanapka z gruszką

Kanapki wcale nie muszą być nudne. O tej porze roku nie kupuję pomidorów, ogórków i sałaty, nie smakują mi. Sięgam po warzywa i owoce, które dobrze się przechowują i nie tracą swoich właściwości, dlatego nawet kanapki urozmaicam marchewką, kapustą, rzepą lub burakami, jabłkami i gruszkami. Te ostatnie zaskakująco dobrze pasują do wszelkiego rodzaju kanapek z szynka i serem, a garść orzechów włoskich stanowi przysłowiową kropkę nad i. 

Potrzebne będą:
1 kromka żytniego chleba na zakwasie (ze słonecznikiem, dynią)
1 kulka serka labneh w pomidorach i ziołach
2-3 plasterki dobrej wędzonej szynki
1 plasterek żółtego sera
1/4 awokado
1 gruszka
kilka orzechów włoskich
1 łyżka oliwy
sok z cytryny

Gruszkę kroimy w plasterki. Patelnię smarujemy oliwą, rumienimy szynkę z obu stron, na gorącą szynkę kładziemy żółty ser. Ponownie smarujemy oliwą, układamy plasterki gruszki i smażymy ok minuty z każdej strony, skrapiamy sokiem z cytryny.
Chleb smarujemy serkiem, układamy plasterki awokado, szynkę z serem, gruszkę, po wierzchu posypujemy orzechami włoskimi.
Smacznego!

9 komentarzy:

  1. Zaskakujące połączenie. :) Gruszkę chętnie dodaję do sałatek, ale do kanapki nie próbowałam. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na kanapce również fajnie smakuje, ser i orzechy podkreślają smak

      Usuń
  2. Te Twoje kanapki są poprostu niezwykłe - ślinka sama cieknie :) NIe umiem się napatrzeć !! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, Aniu:) chcę pokazać, że kanapki mogą być zaskakujące i pyszne, a przy tym proste do zrobienia:)

      Usuń
  3. Taką kanapkę poproszę dzisiaj do pracy! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie lubię kanapek, właszcza tych "tradycyjnych" z szynka i serem...ale na taką Twoją skusiłabym się. Super połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no właśnie, tradycyjne szybko stają się nudne, trzeba je jakoś urozmaicać;)

      Usuń
  5. Ciekawa propozycja!! Wygląda smakowicie

    OdpowiedzUsuń

Drukuj