Jeśli znudziły się Wam zwykłe budynie i szukacie ciekawego pomysłu na zdrową słodycz - ugotujcie budyń na jaglance. Zaskakująco dobrze naśladuje konsystencję budyniu, a jest o wiele zdrowszy. Naturalnej słodyczy dodają mu daktyle, a smak bananów fajnie się komponuje z czekoladowym. Ta wersja jest również dla wegetarian, bowiem ugotowałam go na mleku owsianym.
Pyszne i zdrowe kalorie;)
Składniki:
2 szklanki mleka (napoju) owsianego
10 daktyli
1/3 szklanki kaszy jaglanej
2 małe banany (bardzo dojrzałe)
1 łyżka kakao
wiórki kokosowe do dekoracji
Kaszę dobrze opłukać, przelać wrzątkiem. Mleko owsiane zagotować, wsypać kaszę i daktyle, gotować 15 minut. Gdy kasza się ugotuje, dodać kakao i pokrojone banany (kawałek zostawić do dekoracji), zmiksować blenderem na gładki krem. Jeśli wolicie bardziej rzadką konsystencję - można podczas miksowania dolać jeszcze trochę mleka.
Budyń wyłożyć do pucharków, udekorować kawałkami banana i wiórkami kokosowymi.
Zdrowego łasuchowania;)
budyń na bazie kaszy jaglanej to jest to! świetna propozycja :)
OdpowiedzUsuńteraz będę robić częściej;) posmakował nam.
UsuńUwielbiam! Zwłaszcza na śniadanie zamiast owsianki. :)
OdpowiedzUsuńja akurat miałam na podwieczorek, ale takiego śniadania też nie odmówię;)
Usuńmniam :) ciekawa odmiana dla zwykłego budyniu!
OdpowiedzUsuńzgadza się, a w dodatku jest pyszny i zdrowy:)
UsuńJeszcze takiego nie jadłam :) Pyszna odmiana dla tradycyjnego budyniu :)
OdpowiedzUsuńzgadza się, jest pyszny!
UsuńSuper przepis na zdrowy budyń !!
OdpowiedzUsuńkonsystencja i smak bardzo przypominają tradycyjny, ale jest zdrowszy:)
UsuńMuszę tego spróbować, bo wygląda nieziemsko :)
OdpowiedzUsuńjest smaczny, polecam;)
UsuńTaki deser sama bym zjadła . Piękny i smaczny a to się liczy.
OdpowiedzUsuńdodam jeszcze, że zdrowy;)
Usuń