Zakwas na barszcz ukiszony, przelałam go do butelek i teraz czeka na Wigilię. Wykorzystam go do ugotowania najlepszego barszczu czerwonego. Jest esencjonalny, wyrazisty i smaczny. Popijamy nim paszteciki, pierogi albo podaję z uszkami. Pyszny!
Polecam również inne czerwone barszcze:
Botwinka z jajkiem i ziemniakami
Barszcz wigilijny na zakwasie
Składniki:
0,5kg buraków
1 marchew
1 pietruszka
kawałek selera
1 cebula
1 szklanka wywaru grzybowego (z gotowanych do uszek i pierogów grzybów)
0,5 litra zakwasu na barszcz
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
sól
pieprz
cukier
ewentualnie - majeranek
Marchew, pietruszkę, seler obrać, pokroić w kostkę. Cebulę obrać i opalić nad ogniem. Warzywa i przyprawy zalać wodą (ok 1,5l), zagotować, gotować wywar przez 30 minut, dodać pokrojone buraki, gotować jeszcze 15-20 minut. Pod koniec gotowania wlać wywar grzybowy, doprawić do smaku. Barszcz przecedzić (warzywa nie będą już potrzebne), wlać zakwas, podgrzewać, mieszając, ale nie doprowadzić do wrzenia (inaczej straci kolor), dosłodzić do smaku, można też doprawić majerankiem.
Podawać z uszkami, pierogami, pasztecikami.
Smacznych Świąt!
p.s. Zakwas do barszczu dodaję razem z olejem, który wlewałam do butelek z zakwasem przed ich zakręcaniem.
p.s. Zakwas do barszczu dodaję razem z olejem, który wlewałam do butelek z zakwasem przed ich zakręcaniem.
mmmm pyszniutki :)
OdpowiedzUsuńoj tak;)
UsuńPyszny barszczyk i taki domowy :-)
OdpowiedzUsuńdomowy najlepszy:)
UsuńCzekałam na ten przepis :) Barszczyk bardzo szybki, i napewno jest PYSZNY !!
OdpowiedzUsuńUwielbiam :)
ja tez uwielbiam, nawet bracia się do niego przekonali gdy spróbowali takiego prawdziwego, na zakwasie:)
UsuńZrobiłam się głodna na widok tych pyszności :) domowy najlepszy :)
OdpowiedzUsuńdomowy zawsze najlepiej smakuje:)
UsuńUwielbiam! Piękne zdjęcia
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńU mnie też będzie :) Rodzinka już nie może się doczekać
OdpowiedzUsuńu nas podobnie;)
UsuńUwielbiam barszczyk :) z uszkami obowiązkowo :)
OdpowiedzUsuńtak jak my;)
UsuńBarszczu na zakwasie jeszcze nie robiłam. Muszę spróbować:)
OdpowiedzUsuńjest naturalnie kwaśny, esencjonalny i pyszny!
UsuńNie robiłam barszczu na zakwasie , ale już mi się marzy taki wigilijny z uszkami .
OdpowiedzUsuńczas zrealizować marzenia;)
Usuńzapraszam do wzięcia udziału w mojej akcji kulinarnej "burakowe LOVE" na Targach smaku.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)