czwartek, 18 grudnia 2014

Barszcz wigilijny na zakwasie


Zakwas na barszcz ukiszony, przelałam go do butelek i teraz czeka na Wigilię. Wykorzystam go do ugotowania najlepszego barszczu czerwonego. Jest esencjonalny, wyrazisty i smaczny. Popijamy nim paszteciki, pierogi albo podaję z uszkami. Pyszny!
Składniki:
0,5kg buraków
1 marchew
1 pietruszka
kawałek selera
1 cebula
1 szklanka wywaru grzybowego (z gotowanych do uszek i pierogów grzybów)
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
sól
pieprz
cukier
ewentualnie - majeranek

Marchew, pietruszkę, seler obrać, pokroić w kostkę. Cebulę obrać i opalić nad ogniem. Warzywa i przyprawy zalać wodą (ok 1,5l), zagotować, gotować wywar przez 30 minut, dodać pokrojone buraki, gotować jeszcze 15-20 minut. Pod koniec gotowania wlać wywar grzybowy, doprawić do smaku. Barszcz przecedzić (warzywa nie będą już potrzebne), wlać zakwas, podgrzewać, mieszając, ale nie doprowadzić do wrzenia (inaczej straci kolor), dosłodzić do smaku, można też doprawić majerankiem.
Podawać z uszkami, pierogami, pasztecikami.
Smacznych Świąt!

p.s. Zakwas do barszczu dodaję razem z olejem, który wlewałam do butelek z zakwasem przed ich zakręcaniem.


zBLOGowani.pl

19 komentarzy:

  1. Czekałam na ten przepis :) Barszczyk bardzo szybki, i napewno jest PYSZNY !!
    Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja tez uwielbiam, nawet bracia się do niego przekonali gdy spróbowali takiego prawdziwego, na zakwasie:)

      Usuń
  2. Zrobiłam się głodna na widok tych pyszności :) domowy najlepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie też będzie :) Rodzinka już nie może się doczekać

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam barszczyk :) z uszkami obowiązkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Barszczu na zakwasie jeszcze nie robiłam. Muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie robiłam barszczu na zakwasie , ale już mi się marzy taki wigilijny z uszkami .

    OdpowiedzUsuń
  7. zapraszam do wzięcia udziału w mojej akcji kulinarnej "burakowe LOVE" na Targach smaku.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj