wtorek, 4 listopada 2014

Wegeburgery


Zgodnie z wczorajszą zapowiedzią, przedstawiam najlepsze wegetariańskie burgery. Bułki upiekłam sama i "wpakowałam" w nie sałatę, pomidory, prażoną cebulkę, ketchup i sos czosnkowy oraz kotlety z cieciorki - falafele. Te kotlety to nic innego jak prawdziwa skarbnica białka. Pierwszy kęs - i trudno było odróżnić je od mięsnych odpowiedników. Dobrze doprawione, chrupiące i megapożywne. Spróbujcie!

Składniki na 2 kanapki:
2 bułki do hamburgerów
2 liście sałaty
1 czerwona cebula
1 pomidor
ketchup
sos czosnkowy
2 kulki sera w ziołach
2 duże falafele
łyżka oliwy

Bułki przekroić na pół, podgrzać w opiekaczu. Cebulę pokroić w talarki, zrumienić na oliwie, odsączyć na papierowym ręczniku. Bułki posmarować serkiem, wyłożyć sałatę, gorące falafele, polać ketchupem, wyłożyć cebulkę, plasterki pomidorów, cebulę, polać sosem czosnkowym, położyć sałatę, przykryć górną częścią bułki.
Smacznego!


10 komentarzy:

  1. Pysznie wyglądają :-) mniam. Muszą smakować rewelacyjnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tradycyjnych burgerów nie lubię, ale tym wegańskim mówię stanowcze tak, Twój wygląda znakomicie i fajnie, że sama przygotowałaś bułki. Pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli chcę zrobić domowe burgery, to kupowanie bułek mija się z celem. Te sklepowe są napchane konserwantami, a mnie nie zależy na długowieczności bułek, tylko moich bliskich:)

      Usuń
    2. Świetnie powiedziane z tą długowiecznością :D

      Usuń
  3. Wyglądają bardzo smakowicie, aż mam ochotę zjeść takiego na kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ojej, wyglądają obłędnie, aż ślinka leci! :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj