środa, 19 listopada 2014

Seromak


Myślę już nad świątecznymi wypiekami, powoli układam menu. Będzie makowiec, to obowiązkowo, sernik, piernik... A może skuszę się też na seromak - czyli dwa w jednym, połączenie makowca z sernikiem. Fajnie smakuje, warstwa makowa jest pełna bakalii, a sernik taki prawdziwy, ciężki. Udekorowany wiórami białej czekolady, po dwóch-trzech dniach staje się jeszcze smaczniejszy i wprost rozpływa się w ustach!

Składniki:
ciasto:
200g mąki
3 łyżki cukru pudru
łyżeczka proszku do pieczenia
100g masła
1 jajko

masa makowa:
3 szklanki maku mielonego
350ml mleka
2/3 szklanki brązowego cukru
100g rodzynków
50g orzechów włoskich
50g migdałów
3 jajka
6 pokruszonych ciastek amaretti (lub 4 biszkopty)
1 łyżka esencji migdałowej
1 jabłko

masa serowa (składniki wyjąć z lodówki na 2h przed pieczeniem):
1 kg półtłustego twarogu
4 jajka
1 szklanka cukru
100g masła
op. budyniu śmietankowego lub waniliowego (na 0,5l mleka)
3 łyżki skórki kandyzowanej pomarańczowej

dodatkowo:
50g białej czekolady do posypania

Masło posiekać z mąka, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, dodać jajko, zgnieść ciasto. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na wymiar blaszki (25x35cm) lub wylepić nim dno, nakłuć widelcem, wstawić na 30 minut do lodówki, następnie podpiec w piekarniku do uzyskania lekko złotego koloru, ok 12 minut w temp. 170stC.

Mak zalać gorącym mlekiem, wymieszać, odstawić do ostygnięcia. Dodać cukier, rodzynki, posiekane orzechy i migdały, esencję, żółtka, pokruszone ciastka oraz starte na dużych oczkach jabłko, wymieszać. Z białek ubić pianę, delikatnie połączyć z masą makowa.

Twaróg zmielić dwukrotnie, dodać jajka, cukier, budyń i miękkie masło, ucierać razem, na koniec wsypać skórkę, wymieszać.

Na podpieczony spód wyłożyć masę makową, wyrównać, na wierzch wyłożyć masę serową, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 60 minut w temp. 160stC (termoobieg). Jeśli chcemy, żeby ser na wierzchu był biały, po 10 minutach przykrywamy ciasto folią aluminiową. Po upieczeniu studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach przez godzinę.
Czekoladę zetrzeć na wiórki za pomocą obieraka do warzyw. Ciasto wyjąc z piekarnika, gdy będzie jeszcze trochę ciepłe, posypać wiórkami czekolady i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Przechowywać w lodówce.
Udanych wypieków!

17 komentarzy:

  1. Jakoś nigdy tego połączenia w jednym cieście nie próbowałam... A Ty kusisz mnie ogromnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli lubisz makowce i serniki, to seromak również przypadnie Ci do gustu - dwie pyszności w jednym:)

      Usuń
  2. Jak pysznie i świątecznie się zrobiło. Wygląda jak z cukierni najlepszej. Porywam kawałek :-)Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy ja moge tak po cichu się wprosić na kawałeczek tego pysznego ciasta ??? :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moje ulubione świąteczne ciasto :) Aż mi ślinka poleciała na jego widok :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. robiłam pierwszy raz, ale gdy spróbowałam, też zapisałam do moich ulubionych:)

      Usuń
  5. Ciasto jak malowane, idealne na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny przepis! Uwielbiam seromakowiec, a Twój wygląda świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm, też mam to ciasto w planach, doskonale u Ciebie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo lubię to ciasto, połączenie maku z serem jest cudowne, no i dwa ciasta w jednym hehe ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie, dwa w jednym:) teraz mam dylemat, czy piec osobny sernik..

      Usuń

Drukuj