Myślę już nad świątecznymi wypiekami, powoli układam menu. Będzie makowiec, to obowiązkowo, sernik, piernik... A może skuszę się też na seromak - czyli dwa w jednym, połączenie makowca z sernikiem. Fajnie smakuje, warstwa makowa jest pełna bakalii, a sernik taki prawdziwy, ciężki. Udekorowany wiórami białej czekolady, po dwóch-trzech dniach staje się jeszcze smaczniejszy i wprost rozpływa się w ustach!
Składniki:
ciasto:
200g mąki
3 łyżki cukru pudru
łyżeczka proszku do pieczenia
100g masła
1 jajko
masa makowa:
3 szklanki maku mielonego
350ml mleka
2/3 szklanki brązowego cukru
100g rodzynków
50g orzechów włoskich
50g migdałów
3 jajka
6 pokruszonych ciastek amaretti (lub 4 biszkopty)
1 łyżka esencji migdałowej
1 jabłko
masa serowa (składniki wyjąć z lodówki na 2h przed pieczeniem):
1 kg półtłustego twarogu
4 jajka
1 szklanka cukru
100g masła
op. budyniu śmietankowego lub waniliowego (na 0,5l mleka)
3 łyżki skórki kandyzowanej pomarańczowej
dodatkowo:
50g białej czekolady do posypania
Masło posiekać z mąka, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, dodać jajko, zgnieść ciasto. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na wymiar blaszki (25x35cm) lub wylepić nim dno, nakłuć widelcem, wstawić na 30 minut do lodówki, następnie podpiec w piekarniku do uzyskania lekko złotego koloru, ok 12 minut w temp. 170stC.
Mak zalać gorącym mlekiem, wymieszać, odstawić do ostygnięcia. Dodać cukier, rodzynki, posiekane orzechy i migdały, esencję, żółtka, pokruszone ciastka oraz starte na dużych oczkach jabłko, wymieszać. Z białek ubić pianę, delikatnie połączyć z masą makowa.
Twaróg zmielić dwukrotnie, dodać jajka, cukier, budyń i miękkie masło, ucierać razem, na koniec wsypać skórkę, wymieszać.
Na podpieczony spód wyłożyć masę makową, wyrównać, na wierzch wyłożyć masę serową, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 60 minut w temp. 160stC (termoobieg). Jeśli chcemy, żeby ser na wierzchu był biały, po 10 minutach przykrywamy ciasto folią aluminiową. Po upieczeniu studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach przez godzinę.
Czekoladę zetrzeć na wiórki za pomocą obieraka do warzyw. Ciasto wyjąc z piekarnika, gdy będzie jeszcze trochę ciepłe, posypać wiórkami czekolady i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Przechowywać w lodówce.
Udanych wypieków!
zapisuje przepis ;)
OdpowiedzUsuńJakoś nigdy tego połączenia w jednym cieście nie próbowałam... A Ty kusisz mnie ogromnie :)
OdpowiedzUsuńjeśli lubisz makowce i serniki, to seromak również przypadnie Ci do gustu - dwie pyszności w jednym:)
UsuńJak pysznie i świątecznie się zrobiło. Wygląda jak z cukierni najlepszej. Porywam kawałek :-)Pozdrawiam ciepło
OdpowiedzUsuńopracowuję świąteczne menu:)
UsuńCzy ja moge tak po cichu się wprosić na kawałeczek tego pysznego ciasta ??? :-)
OdpowiedzUsuńzapraszam serdecznie;)
UsuńMoje ulubione świąteczne ciasto :) Aż mi ślinka poleciała na jego widok :)
OdpowiedzUsuńrobiłam pierwszy raz, ale gdy spróbowałam, też zapisałam do moich ulubionych:)
UsuńCiasto jak malowane, idealne na święta :)
OdpowiedzUsuńdziękuję;)
UsuńŚwietny przepis! Uwielbiam seromakowiec, a Twój wygląda świetnie!
OdpowiedzUsuńdziękuję, odkąd spróbowałam, też go uwielbiam;)
UsuńMmm, też mam to ciasto w planach, doskonale u Ciebie wygląda :)
OdpowiedzUsuńa dziękuję;) smakowało również doskonale;)
Usuńbardzo lubię to ciasto, połączenie maku z serem jest cudowne, no i dwa ciasta w jednym hehe ;-)
OdpowiedzUsuńdokładnie, dwa w jednym:) teraz mam dylemat, czy piec osobny sernik..
Usuń