Ochota na coś słodkiego była tak wielka, że zrobiłam szybki przegląd zawartości szafek:) Ooo, są płatki owsiane, będą ciasteczka, pomyślałam... Ale za chwilę okazało się, że może ich jednak nie być, jeśli nie przespaceruję się do sklepu po kolejną paczkę płatków, bowiem to, co zostało, wystarczyłoby zaledwie na porcyjkę owsianki. Owsiankę lubię, ale gdy już wymyśliłam sobie najsmaczniejsze ciasteczka, żadna owsianka przecież ich nie zastąpi. Ubrałam się szybko (ciepło jest dziś i słonecznie;)) i wyruszyłam do sklepu. Przy okazji kupiłam to i tamto, wyszłam, obmyślając dzisiejszy obiad, doszłam już nawet do skrzyżowania... Ooo nieeee, zapomniałam o płatkach;) Wróciłam, jakże inaczej, bo głód ciasteczkowy nasilał się z każdą chwilą... No i upiekłam! Chrupiące, z kawałkami czekolady, orzechami włoskimi i rodzynkami, pyszne! I gdy zjadam kolejne ciasteczko, wcale nie dręczą mnie wyrzuty sumienia:)
Składniki (na ok 30 sztuk):
100g masła
1,5 szklanki płatków owsianych górskich
0,5 szklanki brązowego cukru
2/3 szklanki mąki pełnoziarnistej
0,5 łyżeczki sody
1 jajko
0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
100g grubo pokrojonej gorzkiej czekolady
50g orzechów włoskich
80g rodzynków
Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, zmiksować. Mąkę wymieszać z sodą i wsypać do masła, dodać płatki owsiane, posiekane orzechy, czekoladę, rodzynki, wymieszać.
Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze, spłaszczać. Ciasteczka piec ok 12-15 minut w temp. 170stC, po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia na blasze, następnie przenieść na kratkę. Przechowywać w puszce lub szczelnym pojemniku.
Udanych wypieków!
Pysznie się prezentują, do schrupania :))
OdpowiedzUsuńdziękuję, nie mogę się powstrzymać i cały czas je chrupię:)
UsuńLubię pochrupać takie ciasteczka, tym bardziej, ze są z moimi ukochanymi płatkami owsianymi :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasteczka owsiane. Pyszne i zdrowe :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasteczka :-) super Ci wyszły :-)
OdpowiedzUsuńzdrowe kalorie;)
Usuń