środa, 26 listopada 2014

Kruche pomarańczowe księżyce



Zgodnie z zapowiedzią, dziś znowu ciasteczkowo:) Zainspirowana przepisem na kruche ciastka polvorones de naranja, zmodyfikowałam i upiekłam je w formie księżyców lub rogali - jak kto woli. Są tak cudownie pomarańczowe, że mogą rozchmurzyć nawet listopadową słotę.
Do polania użyłam białej polewy Helio. Jest w kształcie okrągłych pastylek, więc można ją używać też jako dekorację. Super będą się prezentować na torcie lub w deserach. A jako polewa sprawdziła się doskonale, po roztopieniu jest płynna, ale na ciastkach szybko zastyga, więc nie musiałam długo czekać, by zapakować ciasteczka do puszki.

Składniki (na ok 50 ciastek):
100g masła
100g drobnego cukru
sok i skórka z dużej pomarańczy
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej (użyłam Helio)
1 jajko
1,5 szklanki mąki (+ do podsypania)
0,5 łyżeczki sody
50g białej czkekolady
biała polewa do ciast (użyłam Helio)

Jajko, cukier i kandyzowaną skórkę zmiksować blenderem, żeby skórka była bardzo dobrze rozdrobniona, dodać masło, sok i startą skórkę z pomarańczy, zmiksować. Dodać posiekana drobno czekoladę oraz mąkę przesianą z sodą, dokładnie wymieszać. Ciasto na tym etapie będzie miękkie i trochę klejące. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
Z ciasta formować kulki wielkości mirabelki, wałkować w dłoniach i formować na kształt księżyców, układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 8 minut w temperaturze 180 stopni. Pozostawić 5 minut na blasze, następnie wystudzić na kratce. Polewę rozpuścić w ciepłej wodzie, polać ciastka.
Ciasteczka przechowywać w puszce lub słoiku.
Pomarańczowej pogody Wam życzę;)

8 komentarzy:

Drukuj