Zostały mi jeszcze 2 dynie, więc od czasu do czasu pojawi się na blogu kolejny dyniowy przepis:) Tym razem do dyniowej zupy dodałam serek, chrupiące krążki chorizo oraz serowe rożki. Całość jest tak pyszna, że domownicy zażyczyli powtórki:) Innych pochwał nie potrzebuję;)
Składniki:
1 litr bulionu drobiowego
300-400g dyni (waga po obraniu)
1 czerwona papryka
1 marchew
1 pietruszka
sól morska
pieprz czarny świeżo mielony
1 łyżeczka startego imbiru
1 łyżeczka wędzonej ostrej papryki
oliwa z oliwek
100g chorizo
50g żółtego sera
2 łyżki pestek dyni
125g kremowego serka
natka pietruszki do dekoracji
Z papryki usunąć gniazdo nasienne, pokroić w ćwiartki. Dynię pokroić w kostkę. Marchew i pietruszkę obrać, pokroić w podłużne ćwiartki. Warzywa skropić oliwą, posypać solą, pieprzem, ułożyć na blasze i piec ok 25 minut w temp. 190stC. Gdy warzywa będą już miękkie, przestudzić, z papryki obrać skórkę.
Bulion zagotować, dodać imbir, upieczone warzywa, zmiksować blenderem, doprawić do smaku.
Jeśli zupa będzie zbyt gęsta, można podlać odrobinę wrzącej wody.
Chorizo pokroić w plasterki, zrumienić na naoliwionej patelni, żeby były chrupiące.
Ser zetrzeć na tarce, na rozgrzaną suchą patelnię wykładać ser jak placuszki, gdy się stopi, patelnię zdjąć z ognia, delikatnie za pomocą łopatki zrolować serowe placuszki, wyłożyć na talerz do ostudzenia.
Zupę podawać na gorąco z serkiem, z chipsami z chorizo, serowymi rożkami, posypana pestkami dyni, udekorowaną natką.
Smacznego!
Składniki:
1 litr bulionu drobiowego
300-400g dyni (waga po obraniu)
1 czerwona papryka
1 marchew
1 pietruszka
sól morska
pieprz czarny świeżo mielony
1 łyżeczka startego imbiru
1 łyżeczka wędzonej ostrej papryki
oliwa z oliwek
100g chorizo
50g żółtego sera
2 łyżki pestek dyni
125g kremowego serka
natka pietruszki do dekoracji
Z papryki usunąć gniazdo nasienne, pokroić w ćwiartki. Dynię pokroić w kostkę. Marchew i pietruszkę obrać, pokroić w podłużne ćwiartki. Warzywa skropić oliwą, posypać solą, pieprzem, ułożyć na blasze i piec ok 25 minut w temp. 190stC. Gdy warzywa będą już miękkie, przestudzić, z papryki obrać skórkę.
Bulion zagotować, dodać imbir, upieczone warzywa, zmiksować blenderem, doprawić do smaku.
Jeśli zupa będzie zbyt gęsta, można podlać odrobinę wrzącej wody.
Chorizo pokroić w plasterki, zrumienić na naoliwionej patelni, żeby były chrupiące.
Ser zetrzeć na tarce, na rozgrzaną suchą patelnię wykładać ser jak placuszki, gdy się stopi, patelnię zdjąć z ognia, delikatnie za pomocą łopatki zrolować serowe placuszki, wyłożyć na talerz do ostudzenia.
Zupę podawać na gorąco z serkiem, z chipsami z chorizo, serowymi rożkami, posypana pestkami dyni, udekorowaną natką.
Smacznego!
To prawda taka pochwalajest najlepsza ;) Wyglada pieknie ;)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje :-) z pewnością pysznie smakuje :-)
OdpowiedzUsuńSmaczny miałaś obiad i pięknie podany :)
OdpowiedzUsuńsmaczna była;) bardzo!
OdpowiedzUsuń