Jesień tańczy za oknem walca, wirując welonem z liści i szepcząc co raz mocniejszymi podmuchami wiatru. A u mnie na talerzu zupa w kolorach jesieni - rybna z papryką i pomidorami.
Czasem kupuję całego łososia, wykrawam filety, a pozostałe części mrożę, by następnie ugotować z nich zupę. Lekka, aromatyczna zupa rybna z papryką i pomidorami, ten smak pokochają domownicy:)
Polecam!
Składniki:
500g filetów z ryby (można dodatkowo dodać rybie głowy bez oczu i skrzeli, kręgosłupy)
1 marchew
1 cebula
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
2 liście laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
1 duża czerwona papryka
2 pomidory
sól, pieprz
natka pietruszki
2 łyżki oliwy
Ugotować wywar z warzyw i połowy filetów ryby, dodając liście laurowe i ziele angielskie i 2 litry wody.
Do garnka razem z warzywami włożyć też części ryby: głowy, kręgosłupy, płetwy. Zagotować, zdejmując pianę łyżką cedzakową. Gotować pod przykryciem na małym ogniu ok 50 minut. Wywar przecedzić, żeby nie było ości, warzywa pokroić i dodać do zupy.
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. W rondlu rozgrzać oliwę, dodać pomidory, smażyć chwilę.
Do wywaru dodać pozostałe kawałki ryby, pokrojoną w paski paprykę, pomidory, gotować ok 25 minut, pod koniec gotowania doprawić do smaku. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Czasem kupuję całego łososia, wykrawam filety, a pozostałe części mrożę, by następnie ugotować z nich zupę. Lekka, aromatyczna zupa rybna z papryką i pomidorami, ten smak pokochają domownicy:)
Polecam!
Składniki:
500g filetów z ryby (można dodatkowo dodać rybie głowy bez oczu i skrzeli, kręgosłupy)
1 marchew
1 cebula
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
2 liście laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
1 duża czerwona papryka
2 pomidory
sól, pieprz
natka pietruszki
2 łyżki oliwy
Ugotować wywar z warzyw i połowy filetów ryby, dodając liście laurowe i ziele angielskie i 2 litry wody.
Do garnka razem z warzywami włożyć też części ryby: głowy, kręgosłupy, płetwy. Zagotować, zdejmując pianę łyżką cedzakową. Gotować pod przykryciem na małym ogniu ok 50 minut. Wywar przecedzić, żeby nie było ości, warzywa pokroić i dodać do zupy.
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. W rondlu rozgrzać oliwę, dodać pomidory, smażyć chwilę.
Do wywaru dodać pozostałe kawałki ryby, pokrojoną w paski paprykę, pomidory, gotować ok 25 minut, pod koniec gotowania doprawić do smaku. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Kiedyś podobną jadłam na wyprawie na dorsza we Władysławowie na kutrze i była pyszna ;)
OdpowiedzUsuńU-w-i-e-l-b-i-a-m, ależ narobiłaś mi apetytu. Jadłam taką zupę...latem :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam .
Coś dla mnie:)
OdpowiedzUsuńNa podstawie tego przepisu , właśnie gotuje moją pierwszą zupę rybną. Mam nadzieje że dzieciom posmakuje
OdpowiedzUsuńtrzymam mocno kciuki:) można jeszcze dodać śmietanę, jeśli lubicie zabielane zupy.
Usuń