środa, 29 października 2014

Pieczarkarze

Były już cebularze, to teraz przyszła pora na pieczarkarze. To samo puszyste ciasto, ale z innym nadzieniem - są tu pieczarki, cebula, ser. Najlepsze są na ciepło;)

Składniki (na 16 sztuk):
500g mąki
25g świeżych drożdży
1 szklanka mleka
1 jajo
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
50g masła
1 łyżka oleju

Nadzienie:
300g pieczarek
2 duże cebule
1 łyżka maku (opcjonalnie)
3 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
200g żółtego sera

Masło roztopić. Mleko podgrzać. Z drożdży, cukru, łyżeczki mąki i pół szklanki mleka przygotować rozczyn. Mąkę przesiać z solą, dodać pozostałe mleko z rozbełtane z jajkiem, wlać wyrośnięty rozczyn. Wyrabiać ciasto, dodając masło, tak długo, aż będzie odstawać od ręki. Z ciasta uformować kulę, posmarować olejem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania.
Póki ciasto rośnie, przygotować nadzienie: cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, wymieszać z makiem. Pieczarki pokroić w plasterki, poddusić na suchej patelni, żeby sok odparował. Wymieszac z cebulą, posolić do smaku. Ser zetrzeć.
Gdy ciasto podwoi objętość, zagnieść jeszcze raz, podzielić na 16 kawałków. Każdy rozwałkować na grubość ok 1cm, ułożyć na blasze w sporych odstępach. Na każdym placku nałożyć nadzienie, posypać serem i odstawić do napuszenia.
Pieczarkarze wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 15-20 minut w temp. 180stC, do uzyskania złotego koloru.
Smacznego!

5 komentarzy:

Drukuj