Jest mięciutki, bardzo aromatyczny, słodki (ale nie przesłodzony), wilgotny i bardzo smaczny. A jeśli powiem, że został upieczony z mąki żytniej i pszennej pełnoziarnistej, bez użycia miksera? Będziecie zaskoczeni jego lekkością! Pachnie miodem i rumem, soczyste kawałki gruszek rozpływają się w ustach... To już przedsmak długich jesienno-zimowych wieczorów, a później przygotowań do Świąt. Wiem jedno - upiekę go jeszcze nie raz;)
Do ciasta dodałam herbatę Magic Moments od Teekanne. Jak czarująco ona smakuje! Rum, cynamon, owoce - to sekret magicznej chwili...
Bardzo polecam!
Polecam również inne przepisy na keksy:
100g masła
2 łyżki miodu
80g brązowego cukru
1 duże jajo
100ml mocnego naparu z herbaty
200g mąki pełnoziarnistej (pszennej lub żytniej, dałam 150:50)
50g tartych orzechów włoskich
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
50g żurawiny
1 gruszka
płatki migdałowe do posypania
Masło, miód i cukier umieścić w rondelku, podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Przestudzić. dodać rozkłócone jajko oraz herbatę, wymieszać. Mąkę, orzechy, sodę i proszek wymieszać osobno, dodać do płynnych składników, wymieszać łyżką. Gruszkę obrać, pokroić w kostkę, razem z żurawiną dodać do ciasta. Ciasto przełożyć do keksówki (ok30x8cm), posypać z wierzchu płatkami migdałowymi, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 40-45 minut w temp. 170stC. do tzw. suchego patyczka. Upieczony keks ostudzić na kratce.
Przechowywany w pojemniku lub owinięty folią spożywczą długo zachowuje świeżość.
Smacznego!
Uwaga: jeśli żurawina jest zbyt sucha, zalewany ją gorącą herbatą i odstawiamy na kilkanaście minut, następnie odcedzamy, a herbatę wykorzystujemy do ciasta.
- Stollen - niemiecka strucla bożonarodzeniowa
- Keks marcepanowy z bakaliami
- Świąteczny keks bakaliowy
- Lekah - żydowski miodownik
- Orzechowy keks z jabłkami
Pełnoziarnisty keks z gruszkami i żurawiną
Składniki:100g masła
2 łyżki miodu
80g brązowego cukru
1 duże jajo
100ml mocnego naparu z herbaty
200g mąki pełnoziarnistej (pszennej lub żytniej, dałam 150:50)
50g tartych orzechów włoskich
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
50g żurawiny
1 gruszka
płatki migdałowe do posypania
Masło, miód i cukier umieścić w rondelku, podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Przestudzić. dodać rozkłócone jajko oraz herbatę, wymieszać. Mąkę, orzechy, sodę i proszek wymieszać osobno, dodać do płynnych składników, wymieszać łyżką. Gruszkę obrać, pokroić w kostkę, razem z żurawiną dodać do ciasta. Ciasto przełożyć do keksówki (ok30x8cm), posypać z wierzchu płatkami migdałowymi, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 40-45 minut w temp. 170stC. do tzw. suchego patyczka. Upieczony keks ostudzić na kratce.
Przechowywany w pojemniku lub owinięty folią spożywczą długo zachowuje świeżość.
Smacznego!
Uwaga: jeśli żurawina jest zbyt sucha, zalewany ją gorącą herbatą i odstawiamy na kilkanaście minut, następnie odcedzamy, a herbatę wykorzystujemy do ciasta.
Ten keks musi być pyszny! Piękny kolor, a i herbata brzmi ciekawie :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńpotwierdzam, że pyszny:)
UsuńNie myślałam, że z mąką pełnoziarnistą może być tak puszyste ciasto!
OdpowiedzUsuń