wtorek, 7 października 2014

Pappardelle z sosem serowo-paprykowym


Makaronowo mi! i jak smacznie...mmmm... Pappardelle to rodzaj płaskiego makaronu, jak tagliatelle lub lasagne, wyróżniają go długie, szerokie wstążki. Jego nazwa pochodzi od słowa pappare i dosłownie oznacza 'pożerać'. Można z łatwością zrobić go w domu, taki świeży smakuje wybornie. Ja z powodu braku czasu zadowoliłam się makaronem z paczki. W towarzystwie kremowego serowo-paprykowego sosu smakował wyśmienicie! 
Polecam!

Składniki:
250g makaronu pappardelle
200g filetu z kurczaka
2 pomidorowe papryki
1 szalotka
80g serka topionego
50ml śmietanki 30%
2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
sól morska
pieprz świeżo mielony
tymianek
papryka wędzona
ostra mieszanka przypraw

Filet pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem, papryką. W głębokim szerokim rondlu rozgrzać oliwę, dodać posiekaną szalotkę i czosnek, zeszklić, dodać mięso, obsmażyć z obu stron. Paprykę pokroić w paski, dodać do mięsa, dusić 3-4 minuty. Serek pokroić w kostkę, dodać do rondelka, gdy się roztopi, wlać śmietankę, wymieszać, doprawić od smaku. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, wlać odrobinę wody.
W międzyczasie ugotować makaron, odcedzić, wyłożyć na talerz, polać sosem, oprószyć ostrą mieszanką przypraw.
Smacznego!


4 komentarze:

Drukuj