Sezon na dynię rozpoczęty! Jak co roku o tej porze nie wyobrażam sobie naszego menu bez dyni. Dużej, pomarańczowej, słodko-delikatnej. Kremowe zupy, pierożki, placki, sernik... to tylko garstka pomysłów na jej wykorzystanie.
Sałatkę na ciepło z dyni ze szpinakiem i fetą wymyśliłam na potrzebę obiadu, jako niebanalny dodatek do grillowanego na patelni łososia. Powiem, że wyszło bardzo niebanalnie;) Lekko i smacznie.
A skoro już mowa o łososiu... tak mnie korciło, żeby wypróbować nową patelnię Valdinox, którą dostałam w nagrodę od firmy Altom, że stałam nad kuchenką w oczekiwaniu kiedy, no kiedy.... A w tym czasie łosoś pięknie się rumienił, ubierając się w charakterystyczne paski. Patelnia sprawdziła się bez zarzutu!
Valdinox to naczynia dla wymagających. Patelnia, jak i pozostałe naczynia tej serii, wykonana jest z odlewu aluminium, posiada specjalną nieprzywierającą powłokę. Podczas nagrzewania równomiernie rozprowadza i utrzymuje ciepło (hehe, sprawdziłam - auć!:) Można na niej smażyć używając minimalnej ilości tłuszczu lub nawet całkowicie bez. Do przygotowania łososia użyłam oleju czosnkowego, rybka była bardzo soczysta i esencjonalna. No i ta sałatka z dyni... Koniecznie do powtórki.
Składniki:
300g filetu z łososia bez skóry
300g dyni (waga po obraniu)
1 szalotka
100g świeżego szpinaku
50g sera typu feta
2 łyżki oleju czosnkowego
sól
pieprz czarny
1 łyżeczka czerwonej papryki
przyprawa do ryb (tymianek, czosnek, pieprz cytrynowy)
cytryna
Filet przekroić na dwa kawałki, doprawić i posolić, odstawić na pół godziny.
Dynię pokroić w kostkę, szalotkę w piórka, szpinak opłukać. W głębokim rondlu rozgrzać łyżkę oleju, zeszklić szalotkę, dodać dynię, smażyć 2 minuty, często mieszając, następnie przykryć i dusić ok 10 minut (dynia nie powinna się rozpadać). Dodać szpinak, chwilę smażyć, aż szpinak zwiędnie. Doprawić do smaku papryką, pieprzem, solą.
Łososia podsmażyć z obu stron na pozostałym oleju. Ciepłą sałatkę dyniową wyłożyć na talerz, posypać pokruszonym serem, wyłożyć łososia. Podawać skropiony sokiem z cytryny.
Smacznego!
Sałatkę na ciepło z dyni ze szpinakiem i fetą wymyśliłam na potrzebę obiadu, jako niebanalny dodatek do grillowanego na patelni łososia. Powiem, że wyszło bardzo niebanalnie;) Lekko i smacznie.
A skoro już mowa o łososiu... tak mnie korciło, żeby wypróbować nową patelnię Valdinox, którą dostałam w nagrodę od firmy Altom, że stałam nad kuchenką w oczekiwaniu kiedy, no kiedy.... A w tym czasie łosoś pięknie się rumienił, ubierając się w charakterystyczne paski. Patelnia sprawdziła się bez zarzutu!
Valdinox to naczynia dla wymagających. Patelnia, jak i pozostałe naczynia tej serii, wykonana jest z odlewu aluminium, posiada specjalną nieprzywierającą powłokę. Podczas nagrzewania równomiernie rozprowadza i utrzymuje ciepło (hehe, sprawdziłam - auć!:) Można na niej smażyć używając minimalnej ilości tłuszczu lub nawet całkowicie bez. Do przygotowania łososia użyłam oleju czosnkowego, rybka była bardzo soczysta i esencjonalna. No i ta sałatka z dyni... Koniecznie do powtórki.
Składniki:
300g filetu z łososia bez skóry
300g dyni (waga po obraniu)
1 szalotka
100g świeżego szpinaku
50g sera typu feta
2 łyżki oleju czosnkowego
sól
pieprz czarny
1 łyżeczka czerwonej papryki
przyprawa do ryb (tymianek, czosnek, pieprz cytrynowy)
cytryna
Filet przekroić na dwa kawałki, doprawić i posolić, odstawić na pół godziny.
Dynię pokroić w kostkę, szalotkę w piórka, szpinak opłukać. W głębokim rondlu rozgrzać łyżkę oleju, zeszklić szalotkę, dodać dynię, smażyć 2 minuty, często mieszając, następnie przykryć i dusić ok 10 minut (dynia nie powinna się rozpadać). Dodać szpinak, chwilę smażyć, aż szpinak zwiędnie. Doprawić do smaku papryką, pieprzem, solą.
Łososia podsmażyć z obu stron na pozostałym oleju. Ciepłą sałatkę dyniową wyłożyć na talerz, posypać pokruszonym serem, wyłożyć łososia. Podawać skropiony sokiem z cytryny.
Smacznego!
Mniam już sobie wyobrażam jakie to jest pyszne :-) super przepis :-)
OdpowiedzUsuńta sałatka była hitem dnia;)
Usuń