Składniki (na 16 sztuk):
500g mąki
25g świeżych drożdży
1 szklanka mleka
1 jajo
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
50g masła
1 łyżka oleju
Nadzienie:
4 duże cebule
3 łyżki maku
3 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
Nadzienie lepiej przygotować dzień lub przynajmniej kilka godzin wcześniej. Cebulę obrać i pokroić w grubą kostkę, wrzucić do wrzącej wody na kilkanaście sekund, odcedzić, wymieszać z olejem, solą i makiem, przełożyć do słoika i zamknąć, gdy wystygnie, wstawić do lodówki.
Masło roztopić. Mleko podgrzać. Z drożdży, cukru, łyżeczki mąki i pół szklanki mleka przygotować rozczyn. Mąkę przesiać z solą, dodać pozostałe mleko z rozbełtane z jajkiem, wlać wyrośnięty rozczyn. Wyrabiać ciasto, dodając masło, tak długo, aż będzie odstawać od ręki. Z ciasta uformować kulę, posmarować olejem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania.
Gdy ciasto podwoi objętość, zagnieść jeszcze raz, podzielić na 16 kawałków. Każdy rozwałkować na grubość ok 1cm, ułożyć na blasze w sporych odstępach. Na każdym placku nałożyć cebulowe nadzienie i odstawić do napuszenia.
Cebularze wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 15-20 minut w temp. 180stC, do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu można brzegi posmarować masłem.
Smacznego!
i ja też je uwielbiam, ale mi smaku zrobiłaś
OdpowiedzUsuńUwielbiam cebularze, są pyszne. Bardzo dawno ich nie robiłam, muszę zrobić, bo narobiłaś mi smaku. Pozdrawiam i zapraszam do siebie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję;) u nas już drugi raz w ciągu tygodnia robiłam, złapaliśmy smak
Usuńuwielbiam:) twoje wygladają rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńdziękuję;)
UsuńKusisz...
OdpowiedzUsuńzapraszam:)
Usuń