sobota, 25 października 2014

Dyniowy kociołek - gulasz z dynią


Dyniowy kociołek - gulasz z dynią
I jak tu nie kochać jesieni:) Chociażby za dynie. Te okrągłe i podłużne, pomarańczowe, żółte, zielone, kremowe. Słodkie i delikatne, o świeżym zapachu, pełne zdrowych i cennych witamin. Można z nich ugotować wiele dań, począwszy od pieczonej dyni, placków, sałatek, zup, gulaszy, a na sernikach, musach, ciastkach, babkach - ogólnie deserach kończąc. Ciągle czuję niedosyt, jakbym miała obniżony poziom dyni w organizmie;) Jej smak chyba nigdy się mnie nie znudzi, a biorąc pod uwagę wszystkie moje pomyły na wykorzystanie jej w kuchni - najbliższy czas zapowiada się bardzo dyniowo:)
Ten gulasz to połączenie delikatnego, kruchego i soczystego mięsa z aromatycznymi kawałkami dyni. Podałam go w wydrążonej dyniowej skorupce, zachwycił nas smakiem i mozaiką kolorów. Pyszniuchny!
Składniki:
500g szynki wieprzowej
1 nieduża dynia
2 papryki (czerwona i zielona)
1 duża cebula
2 marchewki
szklanka gorącego bulionu 
3 łyżki oleju
1 łyżeczka ziaren kolendry
kilka gałązek rozmarynu
kilka gałązek świeżego tymianku
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
2 ząbki czosnku
sól morska
pieprz czarny
natka pietruszki

W dużej głębokiej patelni rozgrzać olej. Mięso pokroić w kostkę, zrumienić z każdej strony, dodać pokrojoną w piórka cebulę i posiekany drobno czosnek, smażyć, mieszając, aż cebula się zeszkli. Dodać pokrojoną w półtalarki marchew, rozmaryn, podlać pół szklanki bulionu, doprawić sola, kolendrą i pieprzem, przykryć i dusić na małym ogniu ok 40 minut, aż mięso będzie miękkie. W międzyczasie należy podlewać bulion (lub wodę), żeby zawartość patelni się nie przypaliła.
Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski, dodać do mięsa, dusić 10 minut.
Dynię przekroić na pół, usunąć nasiona. Jedną połówkę obrać, pokroić w kostkę. W drugiej połówce miąższ ostrożnie odkroić od skórki, żeby została wydrążona skorupa, miąższ również pokroić w kostkę.
Do mięsa dodać dynię i listki tymianku, doprawić wędzoną papryką, przykryć i dusić ok 15-20 minut, aż dynia stanie się miękka. Gulasz przełożyć do wydrążonej połówki dyni, wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut w temp. 170stC, żeby skorupa dyni się ogrzała i gulasz był gorący.
Podawać z ugotowanym na sypko ryżem, kaszą, ze świeżą bagietką - wg uznania. Prze podaniem udekorować natką pietruszki.
Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Ale super :-) świetnie wygląda i pewni tak smakuje :-) gratuluję pomysłu :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dynia ma bardzo ciekawy smak , połączona z mięsem jest lekko słodka i lekko kwaskowa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zgadza się, nie dominuje w gulaszu, tylko go wzbogaca. Pyszna!

      Usuń
  3. Wygląda smacznie i ma taki optymistyczny kolor mimo jesiennej zawartości:)mniam:)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj