Z wyprawy po grzyby wróciłam z młodymi... listkami szczawiu:) Na nieco podmokłych łąkach, gdzie rolnicy kosili siano, teraz odbijają młode pędy szczawiu. Narwałam więc z myślą o zupie szczawiowej, którą uwielbiam i która smakuje mi o każdej porze roku.
Zupa szczawiowa
Składniki:
300g żeberek wieprzowych lub cielęcych
1 marchew
1 pietruszka
1 cebula
2 ziemniaki
dwie duże garście szczawiu (na oko ok 300g)
100ml śmietany 18%
6 jajek
sól, pieprz
2 liście laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
Mięso zalać wodą (2 litry), posolić, zagotować, usunąć szumowiny, dodać liście laurowe i ziele angielskie, obraną marchew, pietruszkę, opaloną cebulę. Gotować pod przykryciem na małym ogniu półtorej godziny. Mięso i warzywa wyjąć. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do bulionu, ugotować. Szczaw opłukać, posiekać drobno, dodać od zupy, gotować 5 minut. Marchew i pietruszkę pokroić, mięso oddzielić od kości, wrzucić z powrotem do garnka. Śmietanę posolić, zahartować łyżką zupy, wlać do garnka. Zupę doprawić do smaku. Podawać z ugotowanym na twardo jajkiem.
Smacznego!
1 marchew
1 pietruszka
1 cebula
2 ziemniaki
dwie duże garście szczawiu (na oko ok 300g)
100ml śmietany 18%
6 jajek
sól, pieprz
2 liście laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
Mięso zalać wodą (2 litry), posolić, zagotować, usunąć szumowiny, dodać liście laurowe i ziele angielskie, obraną marchew, pietruszkę, opaloną cebulę. Gotować pod przykryciem na małym ogniu półtorej godziny. Mięso i warzywa wyjąć. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do bulionu, ugotować. Szczaw opłukać, posiekać drobno, dodać od zupy, gotować 5 minut. Marchew i pietruszkę pokroić, mięso oddzielić od kości, wrzucić z powrotem do garnka. Śmietanę posolić, zahartować łyżką zupy, wlać do garnka. Zupę doprawić do smaku. Podawać z ugotowanym na twardo jajkiem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz