czwartek, 11 września 2014

Zapiekana faszerowana papryka


Jeśli lubicie paprykę, koniecznie zróbcie jej faszerowaną wersję. Z kaszą jaglaną, kurczakiem, serem. Takie soczyste i aromatyczne, dodatkowo podkreślone wędzoną słodką papryką. Na niedzielny obiad, na domowe przyjęcie albo nawet w środku tygodnia, dlaczego nie:) Wbrew pozorom, szybko się je robi. Wystarczyło zaledwie pół godziny, a pękate papryki już rumieniły się piekarniku. 
Polecam!

Składniki:
8 papryk różnego koloru
2/3 szklanki kaszy jaglanej
1 cebula
300g filetu z kurczaka
100g serka typu feta
kilka plasterków oscypka
sól morska
pieprz czarny
2 łyżeczki tymianku
1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
1 łyżeczka suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem
gałązka rozmarynu
3 łyżki oliwy

Kaszę przepłukać na sitku, ugotować w 1,5 szklanki osolonej wody. Filet kurczaka pokroić w kostkę, posolić, doprawić pieprzem, szczyptą wędzonej papryki, łyżeczką tymianku, odstawić na kilka minut.
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie, zdjąć z patelni, następnie obsmażyć mięso.
Kaszę wymieszać z mięsem, cebulą, pokrojoną w kostkę fetą, suszonymi pomidorami, wędzoną papryką, tymiankiem, pieprzem.
Paprykę umyć. Jeśli strąki są płaskie, tylko usunąć gniazda nasienne. Większą paprykę przekroić wzdłuż na pół i również usunąć nasiona. Każdą paprykę napełnić farszem, z wierzchu położyć plasterki oscypka, listki rozmarynu. Paprykę ustawić w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym lub foremce, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 25-30 minut w temp. 180stC, powinna się ładnie zarumienić.
Smacznego!



1 komentarz:

  1. Tez ostatnio miałam faszerowana paprykę, jednak zamiast kaszy dodałam ryz! :)
    Twoje wyglądają świetnie! Następnym razem spróbuję w takiej wersji.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Drukuj