Śliwkowo mi:) We wrześniu przecież inaczej być nie może! I nie może zabraknąć wypieków z tymi owocami. Mój wybór padł na tartę. Pokombinowałam trochę ze składnikami i nadzieniem, i nieskromnie powiem, że wyszła bardzo dobra. Soczyste śliwki cudnie komponują się z ciasteczkami amaretti, zanurzonymi w jogurtowej masie o delikatnym sernikowym smaku, a kropkę na "i" stanowią chrupiące ziarenka "Cynamonowy Raj" od Ziarenkowo.com.
Tarta smakuje pysznie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Zdecydowanie mój śliwkowy numer jeden tej jesieni! (Dopóki nie wymyślę nic lepszego:)
Polecam również inne przepisy na tarty i ciasta z owocami:
Tarta ze śliwkami i jogurtem
Składniki:
ciasto:
120g masła
1 szklanka mąki
1 łyżka cukru pudru
1 żółtko
nadzienie:
400ml jogurtu greckiego
1 duże jajo
3 łyżki brązowego cukru
2 płaskie łyżki budyniu waniliowego
400g śliwek
15 ciasteczek amaretti
2 łyżki ziarenek Cynamonowy raj
Mąkę przesiać z cukrem pudrem, masło posiekać z mąką, dodać żółtko, szybko zagnieść ciasto, owinąć folią i włożyć od lodówki na godzinę.
Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim dno i boki foremki na tartę (25cm), nakłuć widelcem. Na ciasto położyć papier do pieczenia i wysypać kulki ceramiczne lub fasolę. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 10 minut w temp. 190stC, zdjąć papier z kulkami i piec kolejne 15 minut w temp. 180stC.
Jogurt wymieszać z cukrem, jajkiem i budyniem. Śliwki przekroić na pól, usunąć pestki. Amaretti ułożyć na podpieczonym spodzie tarty, zalać masą jogurtową, wyłożyć śliwki (przeciętą stroną do góry), posypać pestkami. Tartę piec ok. 25 minut w temp. 170stC, (aż masa jogurtowa się zetnie).
Smacznego!
ciasto:
120g masła
1 szklanka mąki
1 łyżka cukru pudru
1 żółtko
nadzienie:
400ml jogurtu greckiego
1 duże jajo
3 łyżki brązowego cukru
2 płaskie łyżki budyniu waniliowego
400g śliwek
15 ciasteczek amaretti
2 łyżki ziarenek Cynamonowy raj
Mąkę przesiać z cukrem pudrem, masło posiekać z mąką, dodać żółtko, szybko zagnieść ciasto, owinąć folią i włożyć od lodówki na godzinę.
Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim dno i boki foremki na tartę (25cm), nakłuć widelcem. Na ciasto położyć papier do pieczenia i wysypać kulki ceramiczne lub fasolę. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 10 minut w temp. 190stC, zdjąć papier z kulkami i piec kolejne 15 minut w temp. 180stC.
Jogurt wymieszać z cukrem, jajkiem i budyniem. Śliwki przekroić na pól, usunąć pestki. Amaretti ułożyć na podpieczonym spodzie tarty, zalać masą jogurtową, wyłożyć śliwki (przeciętą stroną do góry), posypać pestkami. Tartę piec ok. 25 minut w temp. 170stC, (aż masa jogurtowa się zetnie).
Smacznego!
Podziwiam, niemal czując smak w ustach... Śliwki węgierki są najpyszniesze.
OdpowiedzUsuńChętnie poczęstuję, żeby ten smak poczuć nie tylko wirtualnie;)
OdpowiedzUsuńmam pytanie odnośnie samego pieczenia. Piekarnik należy ustawić na góra dół czy na termoobieg?
OdpowiedzUsuńja piekę z termoobiegiem.
Usuńdzięki za odpowiedź:) też tak upiekę:)
Usuń